Троян има своя олимпийски шампион

* Съгражданинът ни Симеон Винчев бе капитан на българския национален отбор, спечелил златото на 19-та Олимпиада по кореспондентен шахмат на ICCF
Симеон Винчев

Шахмат

СИГУРНО знаете, че Троян има своя сребърен олимпийски медалист – землякът ни Христо Илиев (от Дълбок дол), олимпийски вицешампион по волейбол с отбора на България на игрите в Москва`80, сега в ръководство на новия и набиращ скорост волейболен клуб „Троян Волей“. А новината е, че вече имаме и олимпийско злато – спечели го преди броени дни съгражданинът ни Симеон Винчев, капитан на българския национален отбор по кореспондентен шах, триумфирал на 19-та Олимпиада по кореспондентен шахмат на ICCF (Международната федерация по кореспондентен шах). И от нас – браво, шампионе!

„НАЙ-ГОЛЕМИЯТ успех на родния кореспондентен шах в близо 80-годишната му история. И един от най-големите успехи на българския шахмат като цяло, заедно със световните титли на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова“, коментира за Т21 г-н Винчев. От новия олимпийски шампион по кореспондентен шах научихме още, че България печели титлата в изключително оспорвана битка с доминиращия в последните 20 години отбор на Германия, останал този път със сребърните медали. Бронзовите отличия си поделят Полша и Чехия.

***

КРАТКО пояснение. Кореспондентният шах се различава от обичайния (практическия) шах по три неща: играе се по интернет (някога са се пращали картички по пощата); времето за мислене е по-голямо и състезанията са доста по-продължителни (по 5 дни за ход на Олимпиадата и продължителност около две години); могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”, включително необятните информационни масиви на компютърната памет (което прави партиите много по-прецизни).

Т21

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |