Ема и „Амбарица“ спечелиха срещу БТС и на втора инстанция

* Ловешките магистрати потвърдиха първоинстанционната присъда – БТС няма основания да претендира за наеми * Хижарката: „На БТС не им пука за хижата, за туристите. Искат просто да надделеят. Искат подчинение. На всяка цена. Поне с мен не успяват“
Тема с продължение
СТОПАНКАТА на хижа „Амбарица“ Ема Гатева спечели и на втора инстанция в Ловешкия окръжен съд делото, заведено срещу нея и нейното сдружение „Планинска школа Амбарица“ от БТС (сдружението с нестопанска цел „Български туристически съюз“, което се представя за правоприемник на някогашната държавна организация БТС и се разпорежда с множество държавни имоти, хижи и други, в цялата страна). На първа инстанция в Районния съд в Троян съдебната битка приключи в края на м. юни 2021 г. изцяло в полза на Ема (виж „Делото срещу Ема и „Амбарица“ приключи, чакаме решението на съда“ – бел. ред.).

ДЕЛОТО влезе в съда през 2020 г. и бе за пари – чиновниците от БТС търсеха от хижарката неиздължени според тях наеми в размер на 24 хил. лв., считано от 2014 г. до 2019 г., периода в който Ема пое занемарената и заобикаляна от туристите хижа в Троянския Балкан и я вдигна на крака, върна името и славата й (виж „Ема срещу лъжата“ – бел. ред.). Но без да отчитат факта, че инвестициите за този период трикратно надвишават въпросните наеми и че е била постигната договореност с предишния изпълнителен директор на БТС наемите да се приспадат от инвестициите, което е повече от логично. И друго от първостепенна важност – един документ, открит в държавните „Архиви“ и предоставен от адвоката на защитата при гледането на делото на първа инстанция, от който лъсва несъстоятелността и дори незаконосъобразността на иска. Въпросният документ сочи, че строителството на хижата (новата хижа „Амбарица“, която е предмет на делото) е в периода 1958/59 г., а постановлението на Министерския съвет, дало права на БТС над десетки хижи в страната, върху което се опират и претенциите за наем от „Амбарица“, е от 1957 г.  – т. е. няма как през 1957 г. да ти е дадено нещо, което е построено две години по-късно?!

Ема Гатева
НА ВТОРАТА инстанция съдебното производство бе прекратено по процедурни/формални причини, но на практика бе потвърдено първоинстанционното решение, че БТС няма основания да претендира за наеми от Ема Гатева и „Амбарица“. И вероятно неявяването на ищците на гледането на делото в Ловеч – което няма как да се тълкува по друг начин, освен като пълна капитулация – попречи да се разисква по същество дали БТС изобщо са имали права над х. „Амбарица“ и дали не са прибирали неправомерно наеми през годините; очакваше се и становището на областния управител, чиито юристи бяха в залата. Съдът осъди БТС да заплати на Ема Гатева и сдружение „Планинска школа Амбарица“ съдебните разноски по делото, възлизащи на 5900 лв.

РЕШЕНИЕТО на ловешките магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. А ето как коментира Ема Гатева в профила си във фейсбук: „Имат право да обжалват. Ще чакаме. Но това вече не може много да ме радва. Защото ремонтите тук не чакат. На БТС не им пука за хижата, за туристите. Искат просто да надделеят. Искат подчинение. На всяка цена. Поне с мен не успяват. Троянският инат е голяма сила. Времето е напред. Ще видим какво ще се случи. Каквото и да е, надявам се да е за добро!“.

Т21


Още по темата:

1 Коментара:

Симо каза...

Само така, Ема! Ние сме с теб!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |