Поредният нов цех на „Калинел“

* Управляващите съсобственички майка и дъщеря Калина и Пламена Радевски заедно с тетевенския кмет д-р Мадлена Бояджиева откриха нов цех на фирмата в Тетевен
Икономика
Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева (вляво) и Калина Радевска прерязват лентата, Тетевен,  9 декември 2022 г.
ЕМБЛЕМАТИЧНАТА троянска компания „Калинел“ ЕООД – основен работодател, данъкоплатец и дарител в района, №1 в производството на домашен текстил у нас и в Европа и основен доставчик на мегаконцерна IKEA и няколко други световни фирми – реализира поредната си производствена инвестиция. На 9 декември управляващите съсобственички майка и дъщеря Калина и Пламена Радевски заедно с тетевенския кмет д-р Мадлена Бояджиева откриха новия цех в базата на „Четпром“ ООД, подразделение на „Калинел“ ЕООД, в Тетевен.

НОВИЯТ цех е на площ от 700 кв. м и осигурява 60 работни места. В цеха са разположени пет поточни линии за пълнене на градински възглавници и сгъваеми матраци. Инвестицията досега възлиза на 150 хил. лв. Като в процес на изграждане към новото производствено звено са модерна зала за хранене и отдих, кафене в ретро стил и фирмен магазин за всичко, произвеждано от „Калинел“.

Освещаването на новия цех в Тетевен
ОТКРИВАНЕТО стана във важна за „Четпром“ година, бележеща 100-годишният юбилей от създаването на предприятието. А новият собственик „Калинел“, придобил тетевенското дружество през 2018 г., запазва и развива четкарското производство, нещо повече – наред с традиционните изделия разработва и въвежда в производство четки от по-висок клас от естествени и екологични материали. Днес по-голямата част от продукцията на „Четпром“ се изнася в Западна Европа – основно Франция, Англия, Германия и Австрия.

***

ДА ПРИПОМНИМ. В края на 2020 г. „Калинел“ ООД претърпя непрежалима загуба – внезапно, след тежко боледуване от ковид, си отиде основателят, едноличен собственик и вдъхновител инж. Марин Радевски (1958-2020), създал предприятието от нулата и го превърнал в световна марка. Трусът за фирмата бе огромен, но трите дами от семейството – съпругата Калина Радевска и дъщерите инж. Катерина Радевска и Пламена Радевска (възпитанички на университета в Манчестър, Англия, съответно текстилен инженер и икономист), не се предадоха. И промишленият гигант – с производствени структури в Троян, Червен бряг, Тетевен, Ямбол и Сърбия и над 2000 работници, половината от които в основната база в Троян – продължи уверено нагоре, въпреки кризата около пандемията и всичко останало.

Наздраве за „Калинел“, на преден план – инж. Катерина Радевска
„КАЛИНЕЛ“ ЕООД завърши 2020 г. като трета по приходи компания в текстилния бранш у нас според класацията „К100: Най-големите компании в България“ на в. „Капитал“ – с 128 млн. лв. (изпреварена единствено от базираните у нас италиански компании „Миролио“ и „Дзалли“). А през пролетта на настоящата 2022 г., навръх 28-ия си рожден ден, 16 март, „Калинел“ откри поредния си нов цех в Троян – за производство на протектори (калъфки) за възглавници, с 40 работни места. Тогава инж. Радевска заяви: „Днес режем лентата на един от последните проекти на баща ми инж. Марин Радевски. На мястото на старата сграда тук построихме нова, използвайки съвременни технологии и материали. И се надявам това далеч да не е последният проект, който имаме във фирмата и да ни върви по вода!“. Явно думите й не са били напразни.

Генадий Маринов

Още за „Калинел“:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |