Започна новата учебна година

* Учениците в 11-те училища на територията на община Троян са 2427, малчуганите в седемте детските градини – 732 * Отвори врати STEM центърът в СУ „Васил Левски“ - първият в Ловешка област
Звънецът бие
15 септември 2021 г., Троян
ОБЩО 2427 ученици от 1. до 12. клас започнаха новата учебна година (2021/2022) в 11-те училища на територията на община Троян (пет средни, четири основни и две начални). Най-малките школари, първокласниците, този път са 181, като за всеки от тях имаше подарък от Община Троян – „Книга за първолака“ с автограф и специално послание от кмета Донка Михайлова. За сравнение през миналата учебна година (2020/2021) троянските ученици бяха малко по-малко – общо 2407, от които 169 първокласници. От другата страна на „барикадата“ в троянските училища през новата учебна година ще са 281 учители.

ГОЛЯМАТА новина в началото на троянска учебна година бе откриването на новия STEM център в СУ „Васил Левски“, първия подобен не само в Троян, но и на територията на Ловешка област, изграден чрез спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на обща стойност 347 хил. лв. Лентата прерязаха съвместно директорът на училището Ангел Балев, кметът Донка Михайлова и ловешкият образователен началник Еленко Начев. STEM е абревиатура от английските думи Science (наука), Technology (технологии), Engineering (инженерство) и Мathematics (математика) и е подход, насочен към обучението по природни науки с тясна връзка между теория и практика. STEM центърът е „нова среда, в която всеки ученик ще бъде свой собствен учител, изследовател и пътешественик“ и „красиви работни пространства, удобни работни места с лека и елегантна връзка помежду им, кътове за отдих и дори… за спорт, много зеленина и светлина“, описват придобивката в училищния сайт.

Кът от новия STEM център в СУ „Васил Левски“
ДЕТСКИТЕ градини на територията на общината (общо осем – шест в града и две в селата) посрещат през новата учебна година 732 деца, за които ще се грижат 68 „госпожи“ (педагогически персонал) и 74 „лелички“ (непедагогически персонал). Новината тук е, че ДГ „Мир“ в жк „Лъгът“ има нов директор - Таня Генова, наследила на поста дългогодишната шефка Веска Петкова.  

Т21

 Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

Великият напредък STEM казвате....
По времето на социализма ТНТМ имаше във всяко училище, а търсещите тогава знания ученици можеха да четат и разсъждават!
Днешната недорасла ученическа маса (пасмина е точното определение в случая) е загубила дори инстинкта си за самосъхранение, а чакате от нея да развива наука, да надгражда обществени отношения!
Единици ДА, но това е капка в морето- държава не прави!
За 32 години отгледахте една измет и продължава да не ви пука, а когато тя ви подпука, тогава ще е късно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |