На 15 септември в Троян

* 2270 ученици от 1. до 12. клас прекрачиха училищния праг през новата учебна година в 11-те училища на община Троян * Началото – с обичайната тържественост и преливащи от важни гости
 училищни трибуни
Отзвуци
Най-важните в този ден - първолаците, общо 200 през новата учебна година
ОБЩО 2270 ученици от 1. до 12. клас прекрачиха училищния праг на училищата в община Троян през новата учебна 2017/18 г., а тези, които го правят за първи път – първолаците, са 200 (за сравнение – през учебната 2014/15 г. троянските ученици бяха 2392). С други думи, тенденцията на намаляване на учениците се запазва, макар в последните две-три години темпът й да е забавен; и тежката констатация на ресорния зам.-кмет на общината и дългогодишен експерт в образователния инспекторат в Ловеч Поля Димова, направена през 2012 г., за жалост не губи актуалност, припомняме: „Всяка година броят на учениците в 10-те общински училища в община Троян намалява с над 100. Тенденцията към намаляване е трайна”.

Важна част от ритуала - посрещане на училищното знаме, ПГМЕТ - Троян
НОВОТО от тази учебна година е, че общинските училища от 10 стават 9. Промяната идва от осъщественото с много колизии обединяване на основните училища в съседните села Врабево и Дебнево (ОУ„Христо Ботев“ и ОУ „Любен Каравелов“) в Обединено училище (ОбУ) „Иван Вазов“; а до спасителната мярка се стигна, тъй като двете ОУ-та бяха закъсали за ученици и пари и след преминаването на 8. клас от основната към горната образователна степен съществуването им ставаше невъзможно. Новото ОбУ започна учебната година, но проблемите и разправиите продължават и дали ще го бъде, не е съвсем ясно (от Врабево, където е седалището на обединеното школо, не са съгласни основният курс 1.-7. клас да е в Дебнево, а при тях да е несигурната професионална паралелка 8.-10. клас – бел. ред.). Държавните училища в общината са две – Художественото училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“) и Професионалната гимназия (ПГМЕТ).

На трибуната в СУ "Св. Климент Охридски"
И извън трибуната
С ОБИЧАЙНАТА тържественост, приповдигнатост, цветя, балони, речи, поздравителни адреси, музикални изпълнения премина 15-ти септември в училищата в община Троян. А училищните трибуни преливаха от важни гости – кметът и заместниците му, депутати, общински съветници, представители на областната управа, представители на РУО (бивше РИО) и др. Депутатът Иван Миховски обиколи три училища – ПГМЕТ, Училището за планински водачи (СУ „Васил Левски“) в с. Черни Осъм и СУ „Св. Климент Охридски“; колежката му от парламента д-р Валя Александрова бе в СУ „Васил Левски“. Зам.-областният управител Бойко Пъдарски и председателят на Общинския съвет Николай Тодоров пристигнаха в СУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Васил Левски“. Кметът Донка Михайлова присъства на откриването на учебната година в трите най-големи троянски училища СУ „Васил Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ПГМЕТ. Цялата тази празнична 15-септемврийска еуфория в някаква степен радва и умилява и е една хубава българска традиция. Но, поне на нас така ни се стори, всичко това не се връзва особено с грамадните проблеми в българското и в частност в троянското образование – демографски, вътрешносистемни, кадрови, ценностни... И като че ли цялата тази показна празничност, търсено или не, просто „маскира“ проблемите.

Обновеният и преоборудван кабинет на професионалната паралелка в СУ "Васил Левски"
Преподавателката Иванка Църова показва новия конвектомат
НО НЕ БИВА да подминаваме и хубавото. Факт е, че във всички троянски училища през лятото бе реализирана една добра капиталова програма и направено немалко в материален план – ремонти, техническо оборудване, различни придобивки. Например: преоборудване и модернизиране на професионалния кабинет на паралелката по хотелиерство и ресторантьорство в СУ „Васил Левски“, ремонтирани и новообзаведени четири учебни стаи и санитарни възли в СУ „Св. Климент Охридски“, в ПГМЕТ се изпълнява проект за ремонт на учебните работилници и нова техника. Материални придобивки има и в другите училища на територията на общината, във всички тях са завършени пожароизвестителните системи, а до края на годината ще бъде осигурено видеонаблюдение на дворовете на училищата в града (мярката е за повишаване на сигурността и превенция в борбата с разпространението на дрога – бел. ред.).

А МОЖЕ БИ най-важната новост за учебната 2017/18 г. в община Троян е въвеждането на дуалното обучение в ПГМЕТ, с една паралелка в профилите мебелно производство и текстил (виж „От тази година – дуално обучение в ПГМЕТ“ – бел. ред.). „Мисля, че квалифицираният педагогически персонал, тясната връзка с бизнеса, ангажирането на две от големите и отговорни троянски фирми – „Калинел“ и „Рико стил“, са предпоставка за успех!“, заяви при откриването на учебната година кметът Михайлова.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Значи, още на 15-ти излиза статия за бичето, което отивало на училище.
А чак на следващия ден излиза статията за първият учебен ден в училищата.
Следователно по-важни са нарушителите, а не самата същност на празника.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |