Ученическият прием в Троян – по-скоро оптимистично

* Двете най-големи троянски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“, в които учат общо около 1500 троянски ученици, реализираха заявените по три паралелки за 8. клас * Новата хуманитарна паралелка – победа над чиновничеството
Който се учи, той ще сполучи
ПРИКЛЮЧИ държавният училищен прием за 8. клас за предстоящата учебна 2019/2020 г. Каква е картината в общо 6-те средни училища в община Троян – общинските СУ „Васил Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Васил Левски“ (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм и Обединеното училище „Иван Вазов“ в с. Дебнево и държавните ПГМЕТ (Професионалната гимназия) и НУПИ „Проф. Венко Колев“ (художественото училище). Картината най-общо е според очакванията и е по-скоро умерено оптимистична, отколкото песимистична.

В ДВЕТЕ най-големи троянски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“, в които учат общо около 1500 троянски ученици, бяха реализирани, макар и нелеко, заявените по три паралелки (профилирани и професионални). В СУ „Васил Левски“ паралелките са: профилирана „Чужди езици“ (английски и испански), профилирана „Софтуерни и хардуерни науки“ и професионална „Организация в хотелиерството“. В СУ „Св. Климент Охридски“ – профилирана „Математика“ (с интензивно изучаване на английски език), новата профилирана „Хуманитарни науки“ (български език, литература, история, с интензивно изучаване на английски език) и професионална „Оперативно информационно обслужване“. Случилото се с това най-младо и най-модерно като база троянско училище е по-особено, тъй като учителският колектив и родители и децата им 8-класници, които бяха избрали училището и новата хуманитарна паралелка, се натъкнаха на сериозен и неочакван отпор и трябваше да се води битка (виж „Еленко (Начев) срещу Климент Охридски?!“ – бел. ред.), но за това ще стане дума по-нататък.

В ДЪРЖАВНАТА Професионална гимназия (ПГМЕТ), на която се възлагат големи надежди да снабдява с квалифицирани средни кадри задъхващата се от липса на такива троянска промишленост и където за пръв път в Троян бе въведено дуално обучение, също изпълниха задачата си по приема. Паралелките в 8. клас тук са две: професионална с две специалности – „Електрообзавеждане на транспортна техника“ и „Машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ)“; и професионална с две специалности – „Мебелно производство“ и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“. Случилото се в ПГМЕТ в някаква степен опровергава държавната/министерската повеля, че професионалните гимназии трябва да се пълнят на всяка цена, дори със „силово“ пренасочване на ученици от СУ-тата (средните училища с общ профил). Паралелките в ПГМЕТ се напълниха, но това не стана за сметка на новата/допълнителната хуманитарна паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“, която също се напълни. Явно който иска да става литератор, адвокат, историк, журналист, няма да отиде в Професионалната гимназия, а който иска да става монтьор, мебелист, електричар, текстилец няма да се запише в хуманитарната паралелка; и в това няма нищо лошо, напротив. Дано се е разбрало и от отговорните образователни фактори на местно и национално ниво.

В ДРУГОТО троянско държавно училище – художественото НУПИ, което в последните години се измъкна от тежката криза, уверено върви нагоре и трупа рейтинг и ученици, също бе изпълнена заявката. Тук има една професионална паралелка с две специалности  – „Художествена керамика“ и „Графичен дизайн“.

С УЧИЛИЩЕТО за планински водачи (СУ „Васил Левски“) в с. Черни Осъм нещата са по-сложни. Това уникално за страната училище, единственото, което обучава по професията „Планински водач“, от доста време се бори за оцеляването си. Скорошното вкарване на споменатата професия в списъка на защитените от държавата професии му дава допълнителен шанс, тъй като допуска децата във въпросната професионална паралелка да са доста под минимално допустимата бройка 18 – могат да са 9. И за новата учебна година те са толкова и паралелката ще я има. 

НА ИЗКУСТВЕНО създаденото Обединено училище „Иван Вазов“ се възлагаха нереалистичните надежди чрез сливането/обединението да спаси загиващите от обезлюдяване училища в съседните троянски села Врабево и Дебнево и чрез откриването на професионална паралелка да му се вдъхне нов живот. Разбира се, това не се случи, а кандидатите за новата професионална паралелка „Стругари“ бяха само двама и паралелката няма да я има. Което, дано не сме прави, вещае подобно бъдеще и за училището.

РАЗБИРА СЕ, в повечето от реализираните професионални и профилирани паралелки в средните училища в община Троян за учебната 2019/2020 г. броят на учениците е по-близо до долната граница от 18 ученици, отколкото до горната от 26. Но това са реалностите и проблемът е не толкова образователен, колкото демографски; и със сигурност не е (само) троянски, а национален български. А общата картина на предлаганото от средните училища в община Троян е доста пъстра и няма да е пресилено да кажем, че троянските школари, завършващи 7. клас, имат доста богат избор от местни троянски училища.

***

СЕГА ДА се върнем на случилото се в кампанията за училищния прием за 8. клас за учебната 2019/2020 г. в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Накратко – заради силния випуск в 7. клас, доволните ученици и родители, уверения в качествата си учителски колектив, амбициозната и отдадена на каузата училищна директорка (Иванка Цекова), впечатляващите хуманитарни успехи на училището през годините бе заявена нова хуманитарна паралелка. Но тази заявка не бе в тон с министерската/държавната повеля учениците след 7. клас масово да се насочват към професионалните гимназии. И още по не бе в тон с желанието на областния образователен началник в Регионалния инспекторат на образованието (РУО) – Ловеч Еленко Начев, който тайно и явно лобираше за насочване на троянските ученици с хуманитарна нагласа и интереси към Езиковата гимназия в Ловеч. Г-н Начев се опита да блокира новата хуманитарна паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“, но се натъкна на много здрав и твърд троянски отпор и подви опашка. Със случилото се бе запознато министерството и лично министър Красимир Вълчев, откъдето в крайна сметка подкрепиха троянското искане (тук му е мястото да припомня, че в качеството си на гражданин на Троян и гл. ред. на в. „Троян 21“ – заради гаврата с троянското училище, която бе гавра и с цялата троянска общност и заради саботирането на една добра образователна кауза от човек, на когото се плаща да работи за подобни каузи – поисках оставката на г-н Начев, искането бе входирано и при министър Вълчев и продължава да е актуално, виж „Искам оставката на Еленко Начев“ – бел. Г. М.).

Иванка Цекова
ПОТЪРСИХМЕ за коментар по казуса с новата хуманитарна паралелка директорката на СУ „Св. Климент Охридски“ г-жа Цекова, която сподели следното: „По отношение на държавния план прием за учебната 2019/2020 година се чуха доста и различни аргументи. Искам да благодаря на министър Красимир Вълчев за това, че разреши в СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) да се утвърдят три паралелки – една професионална и две профилирани. Тези паралелки вече са факт. Най-желана се оказа професионалната паралелка. Вероятно политиката на МОН за повече професионални паралелки е във вярната посока. Но начинът това да се налага административно, често с местно политическо инженерство, без да се отчете спецификата на съответната община и желанието на родителите, не е работещо. Мисля, че активният диалог между учители и родители в името на доброто образование е успешната формула“.

Генадий Маринов

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |