С материалната база е добре, но учениците намаляват

* С оптимизъм в ОУ „Иван Хаджийски“ – 30 деца повече през новата учебна година * Критично е положението в Черни Осъм – 26 ученици по-малко, без прием в 8. клас и само двама първолаци
Звънецът бие
УЧИЛИЩАТА и детските градини на територията общината започват новата учебна година с напълно подготвена материална база – приключили са в срок всички планирани и допълнителни ремонтни дейност. Добро е и обезпечението с образователни кадри – свободните учителски места са попълнени след проведени конкурси, като в някои училища за едно свободно място са кандидатствали по 5-6 човека, което е хубаво и говори за нараснал интерес към професията. Това сподели на пресконференция седмица преди откриването на новата учебна година (този път на 17 септември) ресорният зам.-кмет Розалина Русенова, доскорошен директор на най-голямото троянско училище.

НО ПО ОТНОШЕНИЕ на броя на учениците нещата не са съвсем розови, особено в селските училища. Първолаците в общината сега са 200, с 12 по-малко от миналата учебна година; и каквато е традицията от години, те получиха подарък от Община Троян – този път книжки със златните български приказки. Общият брой на учениците във всичките 10 училища в общината е 2730, като от тях 2281 са в осемте общински училища (пет в Троян и общо три в селата Черни Осъм, Орешак и Дебнево) и 449 в двете държавни училища (227 в Механотехникума и 172 в Художественото училище). 

Розалина Русенова
ОСОБЕНО тежко е положението в СУ „Васил Левски“ (училището за планински водачи) в Черни Осъм – там учениците са с почти 30 по-малко (74 сега срещу 100 през миналата учебна година). Освен това няма прием на ученици в 8. клас, а първолаците са само… двама. Подобно е и положението в ОбУ „Иван Вазов“ в Дебнево, където няма прием на ученици в 8. клас; това училище от тази година има нова директорка – Кремена Стойчева, и задачата й (по спасяването на училището) няма да е никак лека. Друг неприятен момент е, че във всички селски училища има слети паралелки, което влошава качеството на учебния процес; съществуват и маломерни паралелки, водещи до допълнителни разходи. Но на фона на лошото има един оптимистичен проблясък, коментира г-жа Русенова – в троянското ОУ „Иван Хаджийски“ децата през настоящата учебна година са с 30 повече и негативната тенденция от миналите години е пресечена.

МАЛЧУГАНИТЕ в 7-те детски градини на територията на общината (пет в Троян и две в селата Калейца и Орешак) са 746, с 6 по-малко от миналата година. Но в ДГ „Незабравка“ в Орешак има ръст на заявленията – 34, което наложи откриване на още една група и назначаване на две учителки.

ЗВЪНЕЦЪТ бие. И от нас – на добър час!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |