Битакът остава, решиха съветниците

* Резултатът от гласуването на кметското предложение за закриване – 11 „против“, 7 „въздържал се“ и 10 „за“
Тема с продължение
ТРОЯНСКИЯТ четвъртъчен битак (кой знае защо наричан в документите с евфемистичното „пазар на промишлени стоки“?!) остава. Това решиха общинските съветници на последната сесия на Общинския съвет в Троян миналия четвъртък, 21 май, отхвърляйки внесеното от кмета Донка Михайлова предложение за закриването на битака и трансформацията му във фермерски пазар. Резултатът от гласуването – 11 „против“, 7 „въздържал се“ и 10 „за“.

А ВОТЪТ бе предшестван от канонада отрицателни изказвания срещу кметското предложение (инж. Марин Радевски, Минко Акимов, инж. Петко Пенков – ГЕРБ, Николай Тодоров – МК „Глас народен“, Даниел Сираков – ВМРО). Като в аргументите наред с обективността съжителстваше и доста популизъм и партийно оцветена опозиционност на всяка цена. Например – оспорен бе неприемливия и определено несъстоятелен аргумент на вносителя, че на троянския битак продават и „търговци, които не работят и не живеят на територията на община Троян“; все пак сме град на страна от ЕС, сред чиито основни принципи е свободното движение на хора, стоки и капитали. И едновременно се атакува безспорният и очеваден аргумент, че на троянския битак се продават „вещи със съмнително качество“ и се осъществява нелоялна конкуренция на местните търговци (магазините); както и обобщеният и точен извод, че битакът е отживелица и компромис с днешното време.

НАКРАТКО – четвъртъчният троянски битак ще продължи да съществува в досегашния си вид (със „сутюените“, гащите и всякаквите „висококачествени“ китайски и други джунджурии и т. нар. „промишлени стоки“ – бел. ред.) и да си съжителства, доколкото е постижимо, със зеленчуковия пазар, развиващ се в посока фермерски пазар. Както се казва – да ни е честито!

Т21

Бележка на редактора
 
Троян – четвъртъчният град

НЕ МИ СТАНА ясно от дебатите в залата дали ще продължи и незаконната практика всеки четвъртък по време на битака да се затваря едната лента (посока юг - север) на ул. „Опълченска“, изпълняваща ролята на обходна троянска улица; и ТИР-овете, слизащи от Беклемето плюс целият транзитен трафик да се вкарват насила в центъра на Троян?! Казвам „незаконна практика“, тъй като четвъртъчното биташко затваряне на ул. „Опълченска“ е в нарушение на Решение №430/25.02.2010 г. на троянския Общински съвет (местния троянски парламент).

ЗА ЦИГАНИЯТА (в преносен план) и простотията, бълвани от битака, е ясно – те си остават и ще продължат всеки четвъртъчен ден да са троянската емблема, троянският бранд. Троян – четвъртъчният град, жалко! Не разбрах обаче защо бе бламиран отявленият противник на затварянето на битака и кметски критик Николай Тодоров – разумното му предложение бе да се отложи гласуването по биташкия проблем за следваща сесия в името на дообмисляне и търсене на най-доброто решение!?

Генадий Маринов

Още по темата:

15 коментара:

Unknown каза...

Jalko...

Unknown каза...

Ей обичате си циганията и мизерията и те това е

Unknown каза...

А вие какво очаквахте г-н Маринов?!Това бе най-нормалния ход, колкото и трагичен да изглежда.Четвъртъчният пазар е знаме на троянщината като нравствена конюктура.Бил съм свидетел на "троенци", които се хвалят помежду су ,как еди си колко години не са пропускали пазар с дежурни кебапчета....Не разбирате ли,че този околийски ден е толкова присъщ за масовката както гюмът за пумиярчето.И колкото и да ви се ще пумиярчето да е немска овчарка, и да му лепите клепналите ушета с тиксо и да му подвиквате -ЦЕЗАРЕ,АПОРТ!То , милото винаги ще си гледа влажно към кофите , където е гювечът,и тиксото постоянно ще се разлепва....

Дон Педро каза...

Ей Unknown/или неизвестен/ както желаеш, на български език се пише пОмиярчето - от пОмия каквато бълваш ти.

mibo7ood каза...

На битака се продават стоки, като във всеки един магазин, това си е като МОЛ на Открито, направо съм изумен от злобата на пишещите и критикуващи този пазар, какъв ви е проблема Бе, не стига че е затикан в трета глуха, а и ви пречи. Е това сме българите злобни същества.

mibo7ood каза...

Би ли казал този Генади Маринов, кой от продаващите на битака е циганин и кой е простак, според неговите думи.

mibo7ood каза...

Много правилно е наречен,, пазар за промишлени стоки", защото на него се продават Нови промишлени стоки и то повечето са българско производство, това не е битпазар както някои се опитват да го изкарат. Лятно време е любима дестинация на стотици туристи, или Троян просто няма нужда от туристи, така ли. Попитайте търговците на този пазар колко много хора от селата посещават битака, колко възрастни хора идват дори само така на разходка да разгледат, защото това си е една малка атракция за града, веднъж седмично, за пет часа време. Иначе е страхотен проблем за града според някои и закриването му ще реши всички проблеми на града.

Unknown каза...

Какво говориш, анулират си почивките на егейското за да дойдат и усетят атмосфера, даже на капълъто си е направо вяло в сравнение с въпросната атракция

mibo7ood каза...

Не всеки може да отиде на Егейско то и на капалъ, има и туристи с по-малки финансови възможности, които все още посещават и български курорти

Unknown каза...

Клиентите на хотелите в т.нар.курорти около Троян изобщо няма да помиришат битака, а ако разчитате на туризъм с цървули, тотално сте сбъркали нишата. Впрочем от понеделник ще видите опашките по границите в посока Гърция.

Unknown каза...

Пумиярите вият, а някой си Дон Педро направо квичи пред заплахата да му отнемат най свидното в неговия "изпълнен с краста, пардон, красота" живот. Не бойте се драги, гюмът остава!

Unknown каза...

..... Мол на открито... Майко, мила къде попаднах... Не ви е лесно, никак!

Unknown каза...

Къщичките на МакартърГлен пасти да ядат, а и нямат шанс срещу качеството на "промишлените стоки"

Unknown каза...

Хах ахаха....

mibo7ood каза...

Като ви гледам в Троян колко мола имате, се радвайте, че и такъв имате, хахаха

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |