Инж. Калина Радевска: Явно изненадахме мнозина

* „Началото беше в един сеновал в с. Горно Трапе. Там заработи първата ни линия за вата. После първата линия в Троян, първата възглавница за ИКЕА и колелото се завъртя. Не бих го нарекла чудо. Един умен, упорит, находчив човек беше в основата на всичко“ * „Към момента в „Калинел“ работят около 1500 човека. Приходите от реализация за миналата година са 126 млн. лв.“
Интервю
Инж. Калина Радевска (в средата) с двете си щерки Катерина и Пламена – дамското трио Радевски начело на „Калинел“ ЕООД, Троян, м. март 2024 г.
Да започнем оттам – в края на 2020 г., в разгара на ковид пандемията, неочаквано и нелогично, си отиде инж. Марин Радевски, създателят, ръководителят и вдъхновителят на „Калинел“ ЕООД. „Калинел“ –  троянската промишлена гордост,  гигантът, водещ в своето производство (олекотени завивки, възглавници, вата) не само у нас и на Балканите, но и в Европа, основен доставчик на мегаконцерна ИКЕА и на редица други световни фирми, най-големият данъкоплатец, най-големият работодател и най-големият дарител в района. Огромна загуба, която можеше да доведе до непоправими последици за компанията, вероятно някои са го и очаквали. Но нищо такова не се случи и днес „Калинел“ си е „Калинел“, №1, вървящ уверено напред. 
 
Знае се, че до всеки успял мъж стои една забележителна жена. Така е и в случая – съпругата Калина Радевска, която винаги е била някак „встрани“, или поне така изглеждаше, пое ръководството. До нея в управленския екип са двете щерки на семейството – Катерина, текстилен инженер, и Пламена, икономист, завършили в британската текстилна столица Манчестър. И това дамско трио Радевски държи здраво кормилото на най-важната производствена структура не само в Троянско, но и в региона.

Отдавна уговоряхме това интервю, бе ни обещано, но г-жа Радевска, вярна на стила си да стои далеч от шумотевицата на деня, все успяваше да го отложи. Сега обаче то нямаше как да не се случи, тъй като имаше сериозен юбилеен повод – наскоро „Калинел“ отбеляза своята 30-годишнина. И съвсем накратко коя е инж. Калина Радевска – родена е в Радомир (1961 г.) в учителско семейство, завършва местната гимназия и след това Техническия университет в София (тогава ВМЕИ), специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“, връща се в родния град и работи в КТМ Радомир, после, по любов, идва в Троян и от 1993 г. е троянски жител, от началото на 2021 г. е начело на „Калинел“.
     – 30 години – не са толкова много. Но когато започваш от нулата, от един гараж и стигаш до лидерство в своя бранш в европейски и световен мащаб, при това от един малък град в малката България, това си е епоха, истинско чудо. Как се случи това чудо с „Калинел“?
    – Ако трябва да сме точни, началото беше в един сеновал в с. Горно Трапе. Там заработи първата ни линия за вата. После първата линия в Троян, първата възглавница за ИКЕА и колелото се завъртя. Не бих го нарекла чудо. Един умен, упорит, находчив човек беше в основата на всичко. И Троян имаше късмета да го има за свой гражданин. А ние с момичетата (Катерина и Пламена Радевски) се стараем да продължаваме започнатото от него.

„Калинел“ отвътре
    – Ще бъда откровен, дано не прозвучи грубо. Имаше хора, които очакваха „Калинел“ да рухне след кончината на създателя и мотора на фирмата инж. Марин Радевски преди три години (декември 2020 г.). Но нищо подобно не се случи – две години по-късно (март 2022 г.) открихте новия цех за протектори за възглавници и т. н., а наскоро влязохте в класацията на Forbes Топ 100 на най-големите частни компании у нас с над 1000 служители (на 64-то място), не спирате да наемате работници и днес. Какви са параметрите на „Калинел“ в момента – заети лица, оборот и печалба, обем на производството, материална база?
    – Е, явно изненадахме мнозина. Преди години момичетата се шегуваха с баща си, че когато дойде време да поемат фабриката, ще я фалират за половин година. За радост това не се случи. Производството продължава да работи на пълни обороти. Към момента в „Калинел“ работят около 1500 човека. Приходите от реализация за миналата година са 126 млн. лв.

    – „Калинел“ е основен доставчик на мегаконцерна ИКЕА, това е широко известно. Но знаем, че си партнирате отлично и с много други големи световни фирми. Кажете ни нещо повече за тази пазарна диверсификация? Каква част от продукцията ви се реализира на външните пазари?
    – Така е. Не е добре да се стои на един крак, в случая – да разчитаме на един клиент. Периодът на Covid го доказа. Няма да е пресилено ако кажа, че оцеляхме благодарение на повече клиенти, някои от които се занимават с търговия по интернет. В момента над  90% от продукцията ни е за износ.

    – Един до голяма степен личен въпрос – сигурно Ви е било много трудно след кончината на Вашия съпруг, човекът, който бе в основата на всичко голямо и хубаво, случващо се в „Калинел“. Три дами – Вие и двете ви дъщери, начело на такава голяма компания, не е ли малко страшничко?
    – Страшничко е много меко казано. Но може би тук е мястото да кажа БЛАГОДАРЯ на целия екип на „Калинел“. Когато има на кого да разчиташ – нещата се случват. А ние имаме.

    – Какви са, да ги наречем, творческите Ви планове за „Калинел“ – краткосрочните и в по-дълбока перспектива? Планирате ли ново разширение на базата и производството?
    – Да строим с размаха на Марин – не. Не смятаме, че е необходимо, поне на този етап. Започнахме ремонта на една от сградите на бившия „Машстрой“, която ще бъде склад за материали. Работим в посока автоматизиране на производството, подобрения, подмяна на някои машини с нови. Постоянно се разработват нови изделия.

    – Този въпрос съм го задавал неведнъж и на г-н Радевски, задавам го и на Вас: Не е ли някакво ограничение да развиваш такъв мащабен бизнес в толкова малък град, не му ли е „тясно“ на „Калинел в Троян? Как си партнирате с малкия град?
    – Мога само да предполагам какво е отговорил Марин. Но – да, що се отнася до набирането на работници и служители – тясно е. Затова във времето се появиха производствата в други градове. Не знам какво разбирате под партньорство с града. С институциите работим добре – правим каквото е необходимо и възможно и от двете страни. Партнираме си и с много местни фирми.

И отвисоко
    – Знае се, че освен най-голямата изцяло местна фирма – създадена от троянец, с троянски капитал и троянски мениджмънт, сте и най-големият дарител в района. „Калинел“ и фамилия Радевски сте прочути с дарителската си дейност, може да се каже без преувеличение, че няма добра троянска кауза, която да не е подкрепена от вас. Продължавате ли и в тази посока?
    – Продължаваме, разбира се! Марин смяташе, че който може да помага, трябва да го прави! И ние мислим по същия начин. Може би тук е мястото да се върна към предходния въпрос – това е нашето партньорство с града и с жителите му. Това е нашият малък принос, с надежда младите хора да поискат да останат в града и да създадат тук семействата си. За това и спонсорирането на деца и младежи винаги е било и ще бъде приоритет.

    – Да завършим с Вашето послание/пожелание към нашите читатели и към троянци?
    – Пожелание – най-вече здраве! Когато човек е здрав, успява да се справи.

м. май 2024 г., Троян
Интервю на Генадий Маринов

Още за „Калинел“:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |