Най-старият паметник в Троян

* „През тази година се предвижда най-старият паметник в Троян да бъде открит и 100-годишната история по изграждането да приключи, като започне историята на най-новия паметник в града ни“
 
Венелин Ангелов
Тема с продължение
След множество перипетии във времето назад, но и в последните години, най-после вековната идея Троян да има свой паметник на Левски е на път да се осъществи. Има избран проект и автор и се работи по изпълнението. За пътя дотук и за смисъла на троянския Левски разказва адв. Венелин Ангелов – човекът с основната заслуга. Т21
МОЖЕ БИ е странно за много троянци, но най-старият паметник в Троян е този на Васил Левски. Започнат е през 20-те години на 20. век по инициатива на троянското читалище начело с видния троянец Димитър Гимиджийски. Не ми е известно към онзи момент дали е имало други паметници в Троян. Но вече 100 години не е неосъществена идеята за този паметник.

ДОКАТО паметникът на Васил Левски в Троян е само идея, в града изникват много паметници, някои от които не носят никаква, или носят спорна полза за обществото. В цялата страна за въпросните 100 години са издигнати стотици паметници на Левски в различни селища, но в Троян е налична само идея за такъв паметник, която нито угасва, нито се реализира. Явно авторитетът и силата на Васил Левски са били сериозна причина да не бъде поставен негов паметник в Троян, тъй като би обезценил „героите на новото време“, настанили се завинаги във властта след „второто освобождение“.

ВЪВ ВРЪЗКА със 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, наред с многобройните национални инициативи в цялата страна за отбелязването й, 100-годишната идея за негов паметник в Троян е на път наистина да се сбъдне. Ето и предисторията. Избраният изпълнител – проф. Георги Чапкънов-Чапа започна проекта, но се разболя и изпадна в невъзможност да го довърши. Избран беше нов изпълнител – скулпторът Борис Борисов. Неговият проект при общоградското обсъждане спечели категорично симпатиите на гражданите. След това авторът представи и още един проект, който наистина удовлетворява естетическите изисквания за подобен род монументално изкуство в центъра на Троян. В момента този втори проект (виж на снимката – бел. ред.) е в етап на изпълнение, като се предвижда до рождения ден на Васил Левски – 18 юли 2023 г., паметникът да бъде открит на троянския площад пред сградата на читалището.

ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет за изграждане паметник на Васил Левски в Троян разви дарителска кампания за събиране на средства за паметника. Още от предходната кампания за паметника двама от тогавашния инициативен комитет – Негово светейшество патриарх Максим и проф. Марко Семов дариха по 1000 лв. за изграждане на паметника. Това беше паричния елемент на наградата им „Почетен гражданин на Троян“, която и двамата дариха за паметника. Получиха се много други дарения – от стотинките на децата от училищата и парите за букет за мама за 8 март, дарени за паметника, от труда на децата от Дневния център и даренията на Пожарната служба, от даренията на пенсионери и хора с ниски доходи до значимите от материална страна дарения на големите дарители. Много хора се отзоваха и парите продължават да се събират – чрез дарителски кутии, чрез дарителски картички, чрез банкови преводи.

Така ще изглежда паметникът на Левки в Троян, худ. Борис рорисов
НЕМАЛКА част от парите дариха троянци, които живеят в чужбина. Силно впечатление направиха думите на един троянец в Германия, който, разбрал за дарителската кампания, се обади за да научи подробности. Веднага с математически ум и предприемачески разум отсече: „Превеждам по банковата сметка 1% от сумата. Ще се намерят още 99 троянци, които да дарят останалата част“. Дарения направиха и съмишленици, които нямат връзка с Троян, но силно почитат Васил Левски. Досега са събрани 43 000 лв. и са нужни още толкова. Постъпиха и дарения на картини от художници, които ще бъдат продадени на благотворителна изложба (търг) в троянската художествена галерия и парите ще бъдат включени в кампанията. Някои дарители ще изпълнят строителните работи  по паметника. Очакваме дарител за плащане на бронзовата отливка, дарител за плащане на гранитния постамент. Очакваме и всякакви нови дарения, включително картини и произведения на изкуството за търга. За да изпълним проекта и отбележим достойно 150-годишнината от гибелта на Апостола. От събраните суми досега са правени разходи, свързани само с изпълнението на проекта и с отпечатване дарителските картички. Всички членове на Инициативния комитет пътуват на собствени разноски във връзка с изпълнението на проекта. Командировъчните разходи до този момент са 0.00 лева и не се предвиждат такива и за в бъдеще.

ПАМЕТНИКЪТ на Васил Левски е общо дело, както общо дело на троянци са сградата на историческия музей в центъра на града (бившия конак), църквата „Света Петка“, Жълтото училище, градските мостове и много други значими обекти в нашия град. Нека всеки троянец, който минава покрай новия паметник на Левски, поставен на място, което ще се вижда от много хора всеки ден, с гордост да го поглежда и да знае, че е дарил от себе си частица за него. През тази година се предвижда най-старият паметник в Троян да бъде открит и 100-годишната история по изграждането да приключи, като започне историята на най-новия паметник в града ни.

м. февруари 2023  
Венелин Ангелов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |