Троянското читалище отбеляза 150-годишнината си

* Впечатляващият танцов спектакъл „Картини от България“ представи четирите фолклорни области с препратки към традициите на Троянския край * Юбилярят получи плакет от президента Румен Радев
Отзвуци
Момент от спектакъла „Картини от България“, НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян, 21 юли 2022 г.
САЛОНЪТ на Народно читалище „Наука - 1870 г.” (Троян) се оказа тесен, за да побере всички гости и граждани, дошли да видят премиерата на спектакъла „Картини от България” на читалищния Фолклорен ансамбъл „Траяна“ (21 юли). Който спектакъл културната институция посвети на своя 150-годишен юбилей, навършил се през 2020 г., но поради ограниченията заради коронавируса не могъл да се отпразнува тогава.

ФА „ТРАЯНА” сътвори на читалищната сцена вълшебство и магия от музика, танц и настроение. Спектакълът, създаден специално за ансамбъла, показва характерни танци, музика, облекла от четири фолклорни области – родопска, пиринска, тракийска и северняшка. А при представянето на всяка една от тези области се използва и мултимедия и се прави препратка към традициите, бита, занаятите и местната традиционна кухня от Троянския край – типични троянски занаяти като грънчарството, рядко срещани музикални инструменти като окарината, характерни за района ястия като сватбарското жито от с. Гумощник и др. Водеща роля има разказвачът, който е свързващото звено между отделните картини – той се превъплъщава в троянски майстор грънчар, който с пълната си с шарени грънци каруца обикаля пазарите и панаирите на четирите области.
 
В „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ” наред с ФА „Траяна” участват още детския състав към ансамбъла, клубът за народни хора „Ха, за здраве”, Дамския камерен хор, певицата Ани Ненова от  Студия „Гласове”, любителският театрален състав. Идеята за целия спектакъл и хореографията на четирите картини  са авторско дело на Мирослав Димитров - професионален хореограф, директор на Ансамбъл „Пирин”, а от 2020 г. и хореограф на ФА „Траяна”. Музиката към хореографията е подарък от композитора Стоимен Добрев. А прекрасните носии, в които са облечени танцьорите и в четирите картини, са произведени в с. Първомай, Петричко от Йордан Николов, хореограф на ансамбъл „Гайтан”. В ролята на пътуващия троянец се превъплъти актьорът Тодор Бенчев, автор на текста към презентациите е Вихра Петрова.
 
СПЕКТАКЪЛЪТ „Картини от България”, с който бе отбелязана 150-годишнината на НЧ „Наука - 1870 г.“ (Троян), се осъществи чрез спечелен проект и финансиране от Национален фонд „Култура” по националната програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 21”. Реализацията на спектакъла стана възможна и с финансовата подкрепа на Община Троян, троянските фирми „Калинел” ЕООД, „Викис Хидравликс” ООД, „Винпром Троян” АД и ОП „Комунални услуги Троян”, ЕТ „Проектстрой - Петър Петров” (Габрово), „Гайтан” ЕООД (с. Първомай), Музея на занаятите (Троян), Петър Аврамски, Димитър Калински, Николай Георгиев, Христо Хасъмски и Петьо Генковски. Презентациите в спектакъла пък станаха възможни благодарение на отзивчивостта на йеромонах Стефан от Троянския манастир, „Цочев Керамикс” ЕООД, гостилница „На дворЪТ” и бай Калчо от с. Терзийско, майстор на окарини.

Плакетът от президента Румен Радев
СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ гости на тържественото честване на 150-годишнината на НЧ „Наука - 1870 г.” бяха кметът на община Троян Донка Михайлова и зам.-кметът Розалина Русенова, Пламен Славов – секретар на президента на Република България в сектор образование, духовност и култура, областният управител Виктор Стойчев и неговият заместник Росен Веселинов, народният представител Искрен Арабаджиев, йеромонах Стефан, изпълняващ длъжността игумен на Троянския манастир, Нестор Несторов, председател на НЧ „Витоша – 1951 г.” (София), директорът на Държавния куклен театър в Габрово Алфидин Раифов и др. За юбилея си троянското читалището получи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента на Република България Румен Радев.

25 юли 2022 г.
НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |