И Читалището – санирано

* Кметът Михайлова връчи разрешителното за ползване на председателя на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска
 * Общата стойност на проекта – 1,17 млн. лв., финансирането с европейски средства
Енергийна ефективност
Кметът Михайлова връчва разрешителното на читалищния председател д-р Виолета Койновска
В ПЕТЪК, 13 АПРИЛ, се проведе заключителната пресконференция за обявяване приключването на проекта за повишаване енергийната ефективност на сградата на централното троянско читалище НЧ "Наука - 1870 г." (Проект BG16RFOP001-2.001-0016). Проектът се финансира по европейската Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони“) и общата му стойност е 1,17 млн. лв. – от тях 980 хил. лв. европейско финансиране, 173 хил. лв. съфинансирне от държавния бюджет и 15,7 хил. лв. финансов принос на бенефициента и собственик на сградата Община Троян. Основен изпълнител (проектиране и строително-монтажни работи) бе дружеството ДЗЗД "Проекстрой - Линк" (Габрово), а строителният надзор бе поверен на "Троя Консулт" ЕООД (Троян). Ръководител на проекта бе инж. Мария Василева от общинската администрация.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА пресконференция бе открита от кмета Донка Михайлова, която акцентира върху обществената значимост на проекта в навечерието на 150-годишнината на Троян; и заяви увереност, че реализацията му устойчиво подобрява културната инфраструктура в града и ще стимулира младите хода да развиват широко портфолио от културни дейности. Кметът тържествено връчи на председателя на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска разрешителното за ползване на сградата и пожела много успехи и развитие на дейностите в НЧ „Наука - 1870 г.“. Сред присъстващите на заключителната пресконференция бяха зам.-областният управител Бойко Пъдарски, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, ресорният зам.-кмет инж. Бистра Чолакова, представители на фирмата изпълнител, читалищни дейци, граждани.

Преди старта на ремонтните дейности в НЧ "Наука - 1870 г.", Троян, 1 септември 2016 г.
КАКВО БЕ ИЗВЪРШЕНО по проекта: ремонт и топлоизолиране на покрива, саниране на външни стени, подмяна на фасадната дограма, модернизация на отоплителната система, подмяна на вентилационната система, енергоспестяващо осветление, освежаване на фасадата на сградата, изграждане на рампи и монтиране на подемници, подмяна на канализационното отклонение, оборудване на санитарно помещение за инвалиди, възстановяване и укрепване на елементи от конструкцията на сградата, ремонт и подмяна на електрическата инсталация, монтиране на система за пожароизвестяване, пожарни кранове, димен люк. След изпълнението на проектните дейности сградата достига клас на енергопотребление "В" или казано по-разбираемо – в читалищната сграда, която е основно място за обществени и културни събития в Троян, ще бъде по-топло, а за отоплението ще се плаща по-малко (и да се надяваме, че познатата доскоро ситуация студът да проваля събития, ще остане само лош спомен – бел. ред.). Друга добра новина е, че в централното троянско читалище върви (по друг проект) ремонт на сцената и оркестрината, което ще открие нови възможности пред сценичната дейност и е предпоставка за по-сериозен културен афиш.

ПО ОП "РЕГИОНИ В РАСТЕЖ" 2014-2020 г. (процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони“) в Троян досега се реализират проекти за повишаване на енергийната ефективност на пет значими обществени сгради (Община Троян, Данъчното, Пожарната, бившата  административна сграда на общинското дружество „БКС" ЕООД, НЧ "Наука - 1870 г.") на обща стойност 3,78 млн. лв. и на 21 жилищни сгради с 169 самостоятелни жилища на стойност 4,5 млн. лв. 

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Успешната Дона е най-добра в позирането.Да сваля пътни знаци да показва грамоти.Доне а спри се де.Знаем те вече че само на приказки го докарваш.Всичката пара през свирката.

Анонимен каза...

ГЕРБ са по позирането и показването и говоренето на празни приказки.
Малко са хората, които вземат над 600лв за 160 часа на месец, ама според ГЕРБ са в пъти повече.
Нали виждаме "изявените" гербери как се присламчват за снимка на някое събитие.

Анонимен каза...

И пожарната санираха,ама няма кой да им изчисти змиярника по оградата откъм пътя.

Анонимен каза...

Доне какво стана с пролетното измиване на града от пясъците.Нали работеха 3 машини по график.Измиха улиците Левски и Ботев и толкова.Нали работеха по график.Да не сте загубили графика.Къде са машините които мият,че нещо не ги виждаме.Доне на приказки си добра ама вземи да свършиш някаква работа.Кога ще бъде измит града от пясъците

Анонимен каза...

Дали? А кога ще асфалтира и ще строи мостове?

Анонимен каза...

Защо да чистят те са там да почиват и спят и на другия ден са на работа.

Анонимен каза...

Тъжна работа. Само стиропор и малко боя за цвят. А птдолу разруха, мухъл и разпад. Все едно ако колата ви се счупи, вие да я закарате не на автосервиз, а на автомивка. Няма решителни хора в управлението на тази държава. И фактите за това в годините на преход са милиони. Тъжно, тъжно!

Анонимен каза...

Плочките почти по целия площад са напукани, има не малко разместени павета, липсващи такива, а на места просто зеят грозни дупки. Забелязвам, че прави впечатление и на туристите. Едно реновиране, макар и козметично на пространството, няма да струва кой знае колко, освен труд, ще нарисува по-добро лице на Троян, както и на основата пред двете бъдещи "светила" на площад "Възраждане" - общината и театъра. Може да се постигне за седмица, без обществена поръчка.

Анонимен каза...

Ти мини да видиш отзад на центъра до бюрото по труда, каква е селяния ... мъка

Анонимен каза...

Какво сте задъвкали Дона.Тя е само по позите и чупките в кръста.Я я вижте каква е убавица на снимката докарала се е.Докато някой не си счупи крак в дупките на площада няма да се размърда.А като стане белята ще започне едни съвещания едни приказки че свят да ти се завие.

Анонимен каза...

Как пък един от горните коментари не е положителен и да оцените , че е добре направена и подновена обществена сграда. Браво и на ръководството на Читалището и на Общината, че са осигурили средства и качествен строител, за да остане актуална и приветлива сградата следващите 50 години. А хейтърите май няма да свършат и след 100.

Анонимен каза...

Данка, научи се да пишеш, бе пич!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |