Кино в Троян – невероятно, но факт!

* Кинопроектът на НЧ „Наука - 1870 г.“ вече е реалност, на 19 юли с 3D лентата „Игра на игрите: Пътешествието“ започнаха редовните прожекции * Що е то троянско кино в читалището и
 има ли то почва у нас?
Ново начало
Във фоайето преди прожекция, НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян, 19 юли 2019 г.
Първият зрител с билет за първата прожекция – Стефан Цанов
КИНОПРОЕКТЪТ на централното троянско читалище – НЧ „Наука - 1870 г.“, вече е реалност. На 19 юли бе прощъпулникът – на 3D лентата „Игра на игрите: Пътешествието“, и започнаха редовните прожекции. Афишът за първата седмица, 19-25 юли (от петък до четвъртък), е основно от филми за деца (анимационни и игрални), но след това в новия читалищно кино ще влезе и сериозното кино, включително нови и касови филми.

КАК СЕ СТИГНА до този пробив в уморилия се да говори и чака връщането на киното (си) Троян? Идеята на читалищните хора е отдавнашна и тя бе тествана и доузря с организираните от години сезонни кинопрожекции. Но същинската реализация започна с реализацията на проекта с външно финансиране „Ремонт и закупуване на обзавеждане на НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян“. По този проект читалищният салон  бе оборудван с модерна кинопрожекционна техника, изградена бе сараунд система, придаваща дълбочина и пространство на звука, монтиран бе и специален бял киноекран, осигуряващ по-добър контраст и яркост на цветовете, иновативният 3D модул е с изключително високо качество и със сигурност ще бъде оценен от любителите на 3D киното (срещу символичен наем от 50 стотинки се осигуряват и съответните 3D очила от висок клас).

„ПРОГРАМАТА на кинопрожекциите ще започва в петък и ще продължава до четвъртък следващата седмица, когато ще бъде сменена с нова. Информация ще получавате веднага в Интернет на профила и страницата ни във Фейсбук и на сайта на читалището, както и на рекламните афиши пред сградата на читалището. Програмата ще включва филми за различни възрасти – малки, по-големи и възрастни. Билети можете да закупите във фоайето на читалището непосредствено преди прожекцията на избрания от вас филм. Заповядайте! Очакваме ви! Троянци, това е нашият киносалон. Призоваваме ви – нека го пазим!", коментираха в страницата си във фейсбук домакините от НЧ „Наука - 1870 г.“. И от нас – поздравления и на добър път на новото троянско кино!


ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ. Що е то троянско кино в читалището и има ли то почва у нас? Надяваме се нашите приятели от НЧ „Наука - 1870 г.“ да не ни се разсърдят заради този въпрос, уверяваме ги, че сме добронамерени и от един отбор. А въпросът има различни аспекти. Първо – дали новата кинодейност и другата (същинската) читалищна дейност ще могат да си съжителстват мирно и тихо, и без едното да накърнява другото и обратно. Още – киното е нещо много скъпо, труден бизнес и именно защото е труден досегашните опити за частно троянско кино се провалиха; дали сега е намерена формулата на успеха. И накрая – дали троянската публика не е отвикнала от кино и няма да станем свидетели на полупразни салони, което би обрекло идеята, дано не!

Т21
Снимки: НЧ „Наука - 1870 г.“

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |