Имаме най-модерното читалище

* В навечерието на 24 май бяха представени резултатите от проекта за техническо преоборудване на НЧ „Наука - 1870 г.“ * По трите поредни европроекта са инвестирани 1,414 млн. лв. * Д-р Койновска: „Читалищните хора могат всичко“ * Кметът Михайлова: „Троян и троянци получиха читалището, което заслужават“
Придобивки
Водосвет и благослов от отец Марин, 23 май 2019 г.
НА 23 МАЙ – в навечерието на празника на светите братя просветители Кирил и Методий и българската духовност и просвета, явно денят не е избран напразно – бе официално представена/открита поредната модернизация в централното троянско читалище НЧ „Наука - 1870 г.“. Поредната – след цялостния ремонт и обновяване отвътре и отвън по европейската програма за енергийна ефективност, осигуряването по друг европроект на достъпна среда за хора с увреждания и редица други частични подобрения със собствени, общински и дарителски средства. Този път – за техническо и технологично преоборудване, даващо нови функционални възможности (например кинопрожекции) и ново качество на същинските читалищни дейности.

Сградата на НЧ "Наука - 1870 г.", Троян, централният вход
В НАЧАЛОТО на – след водосвет и благослов от наместника на Троянската духовна околия отец Марин – водещата Маргарита Мондешка направи представяне на хода на проекта и новите придобивки. Читалището кандидатства с проекта за ремонт и закупуване на ново оборудване през 2016 г. – по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014/20 г.; на 15 септември 2017 г. е подписан договор с управляващия орган по програмата Държавен фонд „Земеделие“ за финансиране на проекта – 391 хил. лв., през м. януари 2018 г. е обявена обществената поръчка, чрез която е избран изпълнителят „Динакорд България“, представляван от земляка ни Ангел Димовски; междувременно сумата е редуцирана на 340 хил. лв., поради достигнат лимит на усвоените евросредства от НЧ „Наука – 1870 г.“, което по никакъв начин не променя целта и крайния резултат, просто се налага осигуряване на повече собствено/общинско съфинансиране.

КАКВО е направено по този проект: подмяна на всички компютри плюс осигуряване на нова мултимедия и принтери, ново подово покритие на сцената, подходящо за балет и танци, подмяна на сценичните одежди (завеси и т. н.), подобряване на акустиката на салона и сцената, оборудване с модерна кинопрожекционна техника (от 1 юли започват редовните кинопрожекции, т. е. десетилетната киномечта на троянци, след затварянето през 90-те на киното в града ни, ще стане реалност), нова озвучителна система, осигуряваща равномерно разпръскване на звука в целия салон и модерна сараунд система за озвучаване на кинопрожекциите, нова осветителна система, преодоляваща най-голямата досегашна слабост – невъзможност да се осветява дъното на сцената, собствена площадна техника и изцяло нова микрофонна система; не на последно място – нови музикални инструменти, три пиана и синтезатор, даващи мобилност на изпълнителите от Детската музикална школа (ДМШ) към читалището.

Момент от концерта на открито на 29 май
ИЛИ АКО обобщим – с всичко, направено през последните 3-4 години, централното троянско читалище, чиято сграда е една от основните в центъра на Троян и като обем, и в чисто архитектурен план, се превръща в нещо различно; ако се опрем на гениалния приказник Ханс Андерсен – грозното пате се превърна в лебед. От едно овехтяло в буквалния и преносния смисъл читалище се превърна в най-модерното в областта. Разбира се, резултатът от цялата тази нова техническа и технологична мощ ще се усети във времето, а че читалищният екип, воден от секретаря Станка Марешка, има амбицията да го направи, няма съмнение. Но нещата вече започнаха: на 23 май ръководителката на ДМШ Радина Радионова подчерта „изключителната възможност да сме мобилни“ и заяви, че колегите й и всички възпитаници на ДМШ искат да направят „една традиция във времето на много повече концерти на открито, защото по този начин инструменталното изкуство ще достигне до по-широк кръг от хора“; и първият подобен концерт бе след броени дни – на 29 май.

Д-р Койновска: Читалищните хора могат всичко
ОБЩО по трите големи европроекта (за енергийна ефективност на сградата, достъпна среда и техническо преоборудване) НЧ „Наука – 1870 г.“ е усвоило 1,414 млн. лв., от които 1,315 млн. лв. са европейско финансиране, 65 хил. лв. са от бюджета на Община Троян и 34 хил. лв. са собствени/дарителски читалищни средства. От трибуната бе изказана благодарност към много помагачи – Верка Добрева, Снежина Табакова, инж. Полина Павлова, инж. Мария Василева, Цвета Димова, Пламена Димитрова и Дидо Калински от общинската администрация, общинската фирма ОП „Комунални услуги“ с управител Елеонора Тотева, частните троянски фирми „Перфектстрой“, „Атланта“, „Калинел“, инж. Васил Радойчевски, Стаменка Дамянова; специално бе откроен „един човек, който вложи сърцето си в този проект, основен консултант и участник в ремонта на осветителната и озвучителната система“ – Веселин Ангелов.

Донка Михайлова: Можем да се поздравим!
„ИСКАМ специално да благодаря на общинското ръководство, защото без тяхната помощ и съпричастност този проект нямаше да се случи. Надявам се, че все така ще ни подкрепят и обичат. Използвам възможността да благодаря и на целия екип на читалището, защото те приеха при сърце тези ремонти – участваха не само фирмите изпълнители, но и нашите хора, които овладяха доста допълнителни професии; и оттук нататък и да се наложи някакъв ремонт, не ни плаши, читалищните хора могат всичко“, каза в приветствието си председателят на читалищното Настоятелство, известната троянска стоматоложка д-р Виолета Койновска. А в поздравлението на кмета Донка Михайлова се чу следното: „Нямаше по-добър начин да посрещнем 24 май – Троян и троянци получиха читалището, което заслужават. След година и половина работа, след поредица от три проекта, изстрадани, можем да се поздравим!“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |