Засадиха лириодендрон в чест на 150-годишнината на читалището

* Дървото е подарък от Ротари клуб Троян, Община Троян предостави общински терен, табела ще обяснява в чест на какво

Юбилейно

Д-р Виолета Койновска започна на засаждането на лириодендрона
Имаше го и символичното менче с вода
След това бе председателят инж. Пенков
Кметът Михайлова също се включи
Включиха се и депутатите
Грамота за Петър Мачковски, връчи му я читалищният секретар Станка Марешка

ВЕДНАГА след празничната петковденска сесия на Общинския съвет в Троян (14 октомври) – на която централното троянско читалище НЧ „Наука - 1870 г.“ бе удостоено с почетното отличие „Златен герб Троян“ за неговата 150-годишнина и като признание за значимостта на културната му мисия – последва любопитен ритуал. На метри от сградата на Общината читалищните хора засадиха дърво в чест на юбилея.

ДЪРВОТО
е от вида лириодендрон, избран неслучайно; „Защото е красиво, с нежно-изящни цветове, а листата му наподобяват по форма лира, която е символ на изкуството и музиката“, обяви водещата на „лесовъдската“ акция Вихра Петрова. До читалищния лириодендрон ще бъде поставена табела със следния обяснителен надпис: „Това дърво е засадено на 14 октомври 2020 г. по повод на 150-годишнината на Народно читалище „Наука - 1870 г.“, гр. Троян – с признателност към хилядите читалищни дейци от миналото и с послание към поколенията да съхраняват пламъка на просвещението, традициите ни и нашето национално достойнство“.

ОТ ИМЕТО на читалището водещата благодари на спомоществователите – на Ротори клуб Троян с президент Богдан Дочев, дарил дървото, на Община Троян заради предоставения общински терен и еколожката в общинската администрация Таня Рогачева за съдействието, на редовния помагач на читалищните събития ОП „Комунални услуги - Троян“ с управител Елеонора Тотева; специална благодарствена грамота бе връчена на ландшафтния архитект Петър Мачковски, оказал ценна помощ при избора на дървото и организирал засаждането му.

Снимка за спомен пред новозасаденото читалищно дърво

РАЗБИРА се, честта да хвърли първата лопата пръст се падна на читалищния председател д-р Виолета Койновска, която от 12 години е начело на културната институция и успешно и находчиво я води напред. След нея бяха десетките гости, сред тях – цялото общинско ръководство, депутатите д-р Валя Александрова, инж. Иван Миховски и Милко Недялков, спомоществователи, приятели, почитатели. И отвсякъде валяха поздравления, пожелания, цветя, съпричастност. И от нас – за много години!

Т21 

Бел. ред. На милата церемония от името на Т21 си позволихме една препоръка  – да не се допуска поставянето до читалищния лириодендрон на надуваеми замъци и тем подобни панаирджийски съоръжения, всички знаят защо.

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |