„Да съберем 150 търсени от читателите книги“

* Идеята на библиотеката на НЧ „Наука - 1870 г.” е в юбилейната година да съживи богатата и благородна дарителска традиция
Дарителска кампания
ПРЕЗ 2020 Г. се навършва една значим юбилей в историята на нашия край – 150 години читалищна дейност в община Троян. В далечната 1870 г. няколкото будни троянци – основатели на читалището в града, са и първите дарители. От дълбоките джобове на потурите си те изваждат по една бяла меджидия и правят първите вноски в касата на читалището. Абонират го и за няколко български вестника, купуват първите книги.

В 1892 Г. друг троянец – Ганко Семерджиев, радетел за напредъка и просветата на родния Троян, дава лични средства,  с които да се закупят книги, вестници и списания, да се наеме помещение (дюкянът на Цочо Спасов) и да се възроди замрялата по това време в града читалищна дейност с отварянето на първата обществена библиотека в Троян след Освобождението – библиотека „Наука”.

ПРЕЗ 1910 Г. троянецът полк. Павел Стаев прави голямо дарение на читалищната библиотека – „Энциклопедический словарь” в 85 тома на стойност 600 лв. През 1919 г. фабрикантът Петър Кинов Балевски предлага дарение на читалището – с лични средства да довърши започнатия строеж на нова читалищна сграда, като възстанови и похарчените преди това средства. През 1920 г. читалищната сграда е готова и на фасадата й е поставена табела с надпис: „Читалня на Народообразователното дружество в Троян, съградена от Мария и Петър К. Балевски”.

ПРЕЗ 1926 Г. са утвърдени два дарителски фонда: фонд „Д-р Спас Бояджиев” на стойност 5000 лв., дарение от родителите му в негова памет за закупуване на медицинска литература, и фонд „Балю П. Балевски” също на стойност 5000 лв., завещани лично от него за закупуване на литература по стомашните болести и туберкулозата.

ПРЕЗ 1927 Г. по повод на 35-годишнината на библиотеката в. „Хемус” публикува списък на дарителите, в който са подредени 53 имена, а дарените от тях книги са 3366 тома. Това са само малка част от многобройните спомоществователите на читалището и библиотеката в Троян в 150-годишната история на читалищната дейност в общината.

ИДЕЯТА на библиотеката на НЧ „Наука - 1870 г.” е в юбилейната година чрез обявяване на дарителска кампания да съживим богатата и благородна традиция. Дарителската кампания е под мотото „Да съберем 150 търсени от читателите книги”. Кампанията продължава през цялата 2020 г. – до 20 декември. Изготвили сме списък на търсените от нашите читатели книги, които библиотеката не може да купи. Списъкът е публикуван в профила на читалището във фейсбук (www.facebook.com/nauka.tr) и на читалищния сайт (www.naukatroyan.org). Екземпляри има също в отделите на библиотеката.  Всеки дарител ще получи благодарствена дарителска грамота.

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ – включете се, изберете книга от списъка и я дарете на библиотеката! Чрез нас тя ще достигне до много хора, ще обогати ума и духа им!

НЧ „Наука - 1870 г.“

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |