Започна конкурсът „Най-активен читател 2020”

* Поводът – 150-годишнината от началото на читалищната
 дейност в община Троян
Юбилейно
ПО ПОВОД на забележителната годишнина – 150 години от началото на читалищната дейност в община Троян, библиотеката на НЧ „Наука - 1870 г.” (която на практика е основната троянска градска библиотека – бел. ред.) обявява конкурса „Най-активен читател 2020”. Конкурсът започна на 01.01.2020 г. и ще приключи на 25.10.2020 г. Основният критерий при определянето на победителя е броят на заетите (и прочетени) книги за посочения период. Ще бъдат присъдени две награди – за млад читател на възраст до 14 години, т. е. ползващ Детския отдел на библиотеката, и за възрастен читател.

ПРИЗОВАВАМЕ Ви – бъдете активни, посещавайте отделите на читалищната библиотека, заемайте и четете книги. Защото хората, които четат, успяват. Още повече че благодарение на няколко големи и ценни дарения и реализирането на два проекта в обявени сесии на програмата на Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” през 2019 г. библиотеката ни се сдоби с много нови и интересни заглавия.

ВКЛЮЧЕТЕ се в нашата инициатива! Очакваме Ви!


150 години читалищна дейност в община Троян

 
2020 ГОДИНА е юбилейна за читалищната дейност в община Троян. Навършват се 150 години от възникването на идеята за създаване на читалища в нашия край. Нейни носители тук са пристигналите в Троян в 1868 г. отец Матей Преображенски – деец на Търновския революционен комитет, и Васил Левски, който в 1871 г. основава местния революционен комитет. Писмени свидетелства за това ни е оставил троянският летописец Минко Ив. Марковски в своя мемоарен труд „Спомени и очерки из българските революционни движения”: „Обаче и двамата тия тайни агитатори между политическите си проповеди най-много залагаха пред троянчани за усилване на учебното дело и за саморазвитието на гражданите, та да може да се повдигне националният дух у тях. И затуй те подбутнаха някои от по-интелигентните младежи да си основат читалище с цел да може да се сгрупира около него патриотически кружок.” Пак според Марковски в 1870 г. в града се основава читалище. В един продължителен период от време в различни години читалища възникват и в селата в Троянско.

ПРЕЗ 2020-ТА всички ние ще отбележим 150-годишнината от това събитие с различни инициативи, които ще продължат през цялата година и за които ще ви информираме предварително. Сега обявяваме първата наша инициатива. Тя е на библиотеката на НЧ „Наука - 1870 г.” – конкурс „Най-активен читател 2020”.

Библиотеката на НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |