Тръгва ремонтът на „Стефан Караджа“, договорът е подписан

* Изпълнител на строителните дейности е софийската фирма „Парсек Груп“ ЕООД, договорът бе подписан на 8 януари; средствата са европейски – 528 хил. лв.
Добрата новина
Кметът Донка Михайлова и представителят на „Парсек Груп“
 Бончо Бонев при подписването на договора, 8 януари 2020 г.
НА 8 ЯНУАРИ кметът Донка Михайлова e подписала договора с избраната за изпълнител на реконструкцията на ул. „Стефан Караджа“ фирма – софийската „Парсек Груп“ ЕООД, представлявана от Бончо Бонев, която вече е работила по улични ремонти в Троян. Това бе съобщено на редовната месечна пресконференция на г-жа Михайлова, 14 януари.

РЕКОНСТРУКЦИЯТА на ул. „Стефан Караджа“се финансира с европейски средства  – по спечелен от Община Троян общ проект за две троянски улици (другата е „Захари Зограф“, по която работата започна в края на миналата година, а изпълнител е също столична фирма – „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД) към Програмата за развитие на селските райони и подписан на 13 май м. г. договор за безвъзмездно финансиране. Пълното наименование на проекта е „Реконструкция на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Захари Зограф“, находящи се в град Троян, заедно със съоръженията и принадлежностите към тях“, а общата му стойност е 1,074 млн. лв – от които 761 хил. лв. са европейски средства, 134 хил. лв. са национално съфинансиране и 179 хил. лв. ДДС. Цялостната реализация на проекта (за двете улици) трябва да приключи до 13 май 2022 г. Заложената сума за строително-ремонтните дейности на ул. „Стефан Караджа“ е 528 хил. лв. с ДДС.

КАКВО ще се извърши? Ул. „Стефан Караджа“ е доста дълга (почти 800 м), стръмна (наклонът достига до 14,77%) и сложна улица, освен това – силно амортизирана в някои участъци и неремонтирана с десетилетия. Съгласно проектната разработка строителните работи са разделени на пет етапа, като общата дължина на работния участък е 799 м, а площта на уличното платно – 5870 кв. м. Ще бъдат обновени тротоари с обща площ 3600 кв. м и поставени нови бордюри с обща дължина 1710 м. Новите тротоари ще са застлани с вибропресовани бетонни плочки, а невралгичният павиран участък (между улиците „Незабравка“ и „Здравец“) ще бъде асфалтиран. В зоната на всяко кръстовище по ул. „Стефан Караджа“ е предвидено да се изгради рампа за хората с увреждания. Запазва се съществуващото отводняване на улицата, като се предвижда подмяна на решетките на шахтите.

Актуална гледка към ул. „Стефан Караджа“
ДА ПРИПОМНИМ. Ул. „Стефан Караджа“ – една от възловите напречни улици в Троян, тръгваща от Главната (ул. „Васил Левски“) и стигаща до т. нар. Балабански завой, от години се очакваше да бъде ремонтирана, имаше и множество жалби на недоволни граждани. През 2018 г. тази улица заедно с други две – ул. „Любен Каравелов“ (троянската „Унтер ден Линден“) и ул. „Дойранска епопея“ (макадамовата уличка зад Кооп „Постоянство“ недалеч от Малкия пазар), бяха включени в проект на Община Троян по същата ПРСР. Проектът бе класиран, в общинския бюджет бяха заделени средства за съпътстващите дейности, кметът обяви предстоящото строителство, хората се зарадваха и тогава със задна дата бяха променени условията за финансиране, санкцията стана със заповед на земеделския министър и троянският проект бе изритан; последва протест от Община Троян, заведено бе и дело, но безрезултатно. Сега обаче всичко е наред и връщане назад няма. „След много перипетии стигнахме до подписване на договор за реконструкция на ул. „Стефан Караджа“. Хората там се измъчиха, но вече няма разминаване“, категоричен е и коментарът на г-жа Михайлова в профила й във фейсбук.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Djigata каза...

13май 1922?!?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |