Нашият Калоян Кюркчиев – 6-ти в Европа и 12-ти в света!

* 23-годишният троянец от екипа на бТВ влезе в челото на класацията на Световната асоциация на спортните журналисти (AIPS) за спортни репортери до 30 години * Отличеният: „Само на едно винаги държа – че съм от Троян… Ще се целя минимум в световната десетка“
Отличници
Калоян в ефира на бТВ – предаване на живо от съблекалнята на „Рома“ на стадион „Комбетаре“ в Тирана преди финала в Лигата на нациите срещу „Фейенорд“, 24 май 2022 г.
ЕДИН талантлив троянец – 23-годишният журналист от спортната редакция на бТВ Калоян Кюркчиев, влезе в челото на европейската и световната класация за спортни репортери до 30 години на AIPS (Световната асоциация на спортните журналисти). Съгражданинът ни бе отличен в категорията видео репортаж и бе класиран на 6-то място за Европа и на 12-то в световен план в жестоката конкуренция на стотици журналисти, включително от най-големите и реномирани световни спортни медии като  Sky Sports, BBC Sport, Rai 1, Олимпийския канал и други. Новината научихме от бТВ и ни бе потвърдена от Калоян. Троянец – 6-ти в Европа и 12-ти в света, това наистина заслужава респекта и овациите ни.

„КАКТО се шегуваше шефката ми Владислава Лазарова, имаш още 6 години да атакуваш челната тройка. В европейската Топ 10 съм най-младият“, сподели ни Калоян. И добави: „Докато подготвяха новината за сайта на бТВ, ме попитаха дали държа нещо конкретно за мен да бъде споменато. Казах, че само на едно винаги държа – че съм от Троян. Троянското в мен никой не може да ми го вземе. Само да съм здрав и нещата да се получават така, както ми се иска, ще се целя минимум в световната десетка“.

При подготовката на филма за Марадона, 2020 г.
КАЛОЯН бе отличен за изключителния си документален филм по повод кончината на футболното божество Диего Марадона, озаглавен „Божията ръка“ ни помаха за сбогом“ (виж „Филм на троянец за Марадона обра овациите“ – бел. ред.). Филмът бе излъчен на 6 декември 2020 г.  в предаването „бТВ Репортерите“ и предизвика много силен отзвук, включително в Троян (за наш срам тогава, когато всички ръкопляскаха на Калоян, един троянски чиновник на висока позиция в общинската администрация си позволи публично да охули автора, че бил направил филм в памет на някакъв чужденец, при това футболист, а не за българин, например за хирурга проф. Чирков; без коментар – бел. ред.). Филмът на Калоян за Марадона бе събитие – уникални кадри със звездата, изровени от архивите, разговори с фенове от Аржентина, Италия, България, дори с ръководителя на Марадонистката църква, оценки на футболисти и футболни специалисти у нас и по света, на съотборници, приятели, роднини, поглед върху звездния път и величие, но и към тъмната страна, непоносимата тежест на славата, провалите и скандалите на футболния великан.

Абитуриентът Калоян като водещ на училищно събитие, Троян, 2017 г.
И НЯКОЛКО думи за призьора. Калоян Кюркчиев избира своя път още като ученик в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ (там преподаватели са и двамата му родители – по български език и по математика). Още тогава русокосият младеж с баскетболен ръст сътрудничи успешно на някои от най-големите спортни сайтове у нас и текстовете му правят впечатление. Оттогава са и първите му публикации на страниците на Т21 (за наша радост и чест сътрудничеството ни продължава и днес), а концептуалният му материал „Волейбол в Троян? Защо не…“ от 2016 г. даде тласъкът за създаването на троянския волейболен клуб. Влиза с най-висок резултат спортна журналистика  в Софийския университет (2018 г.) и още като първокурсник прави дебюта си в бТВ – с интервю с четирикратния европейски шампион по бокс Даниел Асенов, излъчено в „бТВ Новините“ (виж „Троянец направи журналистически дебют в бТВ“ – бел. ред.). Малко след това печели конкурс и става част от спортния екип на голямата българска телевизия. Познат е на зрителите с коментарите си на мачовете от най-силното волейболно първенство в света – италианското, а напоследък коментира и футбол. Отделно са телевизионните му проекти за изявени български спортисти, винаги с фокус върху проблемите и по-важното, търсещи отговори и решения. Един такъв негов проект, свързан с великия Дан Колов, е в ход в момента (повече за този проект – в следващия брой).

И ОТ НАС – честито, Калояне, честито, троянецо! Гордеем се с теб и очакваме следващите ти победи!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |