Троян – този толкова спортен град

* Затова не бройте пътите, в които ще спомена думите „титла“, „национален отбор“ и „медал“
Обзор Актуализиран

Калоян Кюркчиев
Авторът Калоян Кюркчиев е 11-класник в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. Интересува се сериозно от спорт и спортна журналистика и за последните няколко месеца е натрупал актив от доста (над десет) коментарни статии в Sport7 - интернет страницата за спорт на ТВ7, пише редовно за най-големия волейболен сайт у нас bgvolleyball.com, имаше своя дебют и в Т21 - с материал за звездата на българския биатлон и спортист №1 на Троян за 2015 г. Владимир Илиев. Този път Калоян е подготвил обзор за троянските спортни успехи през последния състезателен сезон. 

СЛЕД грандиозния успех на Владимир Илиев (трето място на Европейското първенство по биатлон) се замислих за успехите, които троянските спортисти имат, а те, повярвайте ми, никак не са малко. Затова не бройте пътите, в които ще спомена думите „титла“, „национален отбор“ и „медал“.

Владимир Илиев
РЕТРОСПЕКЦИЯТА за случилото се на троянските клубове през последния спортен сезон (за различните спортове е по различно време на годината) започва с отбора, за който бронзовият ни медалист се състезава – „Аякс“. Успехите явно не са приключили с Владимир Илиев. В цифрово съотношение те са пет и са постигнати на държавното първенство: два сребърни медала при юношите младша възраст - дело на Добромир Добрев. Маргарита Цанкова спечели два бронзови медала във възрастовата група момичета старша; тя бе един от трите поста и в щафетата на „Аякс“, която спечели сребърния медал на шампионата на България в тандем с Жанет Ченковска и Габриела Георгиева. Аксиомата, че „класата е вечна“, напълно се препокри и с Държавното първенство за ветерани, където нашите биатлонисти се прибраха с 15 отличия (6 златни, 3 сребърни и 6 бронзови). На младежките Олимпийски игри в Лилехамер възпитаничката на клуба Милена Тодорова бе в състава на българския отбор и зае позиции в топ 20, което е безспорен успех за троянския биатлон.

ТРОЯН има и още един отбор, в който се тренира биатлон. Клубът „Амбарица“ също има поводи за гордост на национално ниво, въпреки че е създаден преди по-малко от година. На държавното първенство представителите му завоюваха един сребърен и един бронзов медал, а в малките възрастови групи отличията бяха цели 17. Но успехи имаше и на Европейското първенство в Тюмен, Русия. Там тяхната представителка Десислава Стоянова бе част от смесената щафета, в която Владимир Илиев и троянката Емилия Йорданова (понастоящем състезаваща се за „Славия“) също взеха участие. Троянците бяха мнозинство! Нашите се оказаха пета сила на Стария континент.

КК "Хемус - 1896"
СЕГА се пренасяме на две колела, където Троян е школа. Говоря за колоездачния клуб „Хемус - 1896“, разбира се. Нашите момчета са шампиони на България за мъже на писта за 2015 г. На проведеното в Пазарджик състезание троянският отбор спечели 4 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала. На държавния шампионат за юноши старша възраст Михаил Михайлов, Милен Павлев, Денис Дянков и Божидар Бочев спечелиха общо 3 златни, 1 сребърен и 5 бронзови медала. С невероятен успех се отчете Михаил Михайлов, който стана трикратен шампион на България!

Майкъл Иванов
ОТНОВО на две колела, но този път в мотокроса. Там Майкъл Иванов е безпощаден. Роденият в Троян талант е източноевропейски шампион в клас MX2; Майкъл е рожба на троянския клуб „Троян Моторспорт”, а от миналата година е в екипа на италианския тим „Маркети Рейсинг КТМ”. Източноевропейска титла имаме и в пистовия мотоциклетизъм – на Красимир Михайлов (клас F1000); той спечели и сребро в националния шампионат, а тимът ни „Троян Мото клуб” грабна отборната титла.

Вяра Данчева
ТРОЯНСКИЯТ клуб по ориентиране „Хемус“ спечели впечатляващите 36 медала – 22 златни, 7 сребърни и 7 бронзови на Държавното първенство по ски ориентиране. С по четири медала се окичиха Габриела Костова и Биляна Доневска, а Вяра Данчева пък си спечели място в националния отбор, където ще представя родината ни на международната сцена. 

АКО СЕ ПРЕНЕСЕМ в клуба по джудо и самбо, то статията ще придобие огромни размери, затова по същество ще напиша единствено за призьорите на национално ниво. Споменавам ги последни, но не и по важност. На първенството на България за младежи и девойки отборът на „Чавдар“ спечели общо 4 медала – 2 златни и 2 сребърни, като съм длъжен да уточня, че участниците, които  избра треньорът Николай Матев, бяха именно четирима. 100-процентова ефективност не е зле, нали? „Четири“ явно е число, носещо късмет на отбора, тъй като на държавното първенство при кадетите отново същият брой състезатели се впуснаха в схватки, а медалите си дойдоха от само себе си: три титли и едно сребро! Юношите и девойките младша възраст пък спечелиха едно златно, две сребърни и две бронзови отличия, с които продължиха доминацията на троянския клуб.

Шампионите на Матев
СРЕД ТАЛАНТЛИВИТЕ възпитаници на г-н Матев личат имената на Анна-Мария Манушева, Десислава Цонева (която се подготвя за Европейското през м. април в Тулуза, Франция), Мирослав Калистерски, Добромир Калистерски и Таня Радулова. Друг състезател, който показва класа, е третата в Европа и света Изабела Христова. Общият резултат от медали на Държавния личен шампионат е зашеметяващ: 8 шампионски титли на България, 6 сребърни отличия и 3 бронзови медала. Можете ли да си представите, че всички тези успехи са дело на троянски момичета момчета и троянски треньори?

БОЙНИТЕ спортове явно се отдават на троянци. Клубът по карате „Атнес“ може да се похвали с трето място на Световното първенство за мъже, дело на Павлин Дишев. Отборът разполага и с трима шампиони на България: Пламен Мошеков (мъже), Десислава Станева (до 16 г.) и Айгюн Алиосманов (до 16 г.).

Станимир Беломъжев
СТАНИМИР БЕЛОМЪЖЕВ пък е човекът, който минава отвъд границите на държавните първенства (троянският му клуб е ски клуб „Хемус”). Тачо, както е наричан от много свои почитатели, спечели златен медал във всичките три индивидуални дисциплини на Световното студентско първенство по ски ориентиране. На Европейското първенство троянецът стъпи на почетната стълбичка и се окичи с бронз. Той не просто е гордост за Троян, но и за цялата страна! 
  
ТРОЯН винаги е имал много успехи на индивидуално ниво. В отборната надпревара обаче също не сме за подценяване. В момента БК „Чавдар“ се намира на върха във втория ни по сила баскетболен ешелон. Бленуваната зала, на която баскетболната среща да бъде истински празник, все още липсва, но тази тема няма да я разисквам в статията си.

ВСИЧКО на всичко медалите на последните национални шампионати, за които споменах в статията, са над 150! И това е при положение, че със сигурност не съм споменал всички спортни клубове, които има в Троян.   

ЯВНО тук планинският климат се отразява прекрасно на нашите таланти, които са прославили града извън пределите на родината ни. Надявам се поне за миг да съм променил омърлушената физиономия на троянеца и да съм го накарал да се усмихне, макар и за твърде кратко. Троян има много спортисти, с които трябва да се гордеем. А като гледам, се раждат ли, раждат талантливи състезатели, чийто път към сбъдването на спортните мечти няма да спре. А няма и защо.

Калоян Кюркчиев

Още от същия автор:

5 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасна статия от прекрасен автор! Браво на момчето!
Само внасяме уточнение, че на Държавното първенство по биатлон при по-малките КБ"Амбарица" донесе 17 медала, и общо медалите на клуба в Национален мащаб напоследък са 19 броя+5 броя от купа "Берковски олимпиец", която е сустезание с национален статут(в статията са споменати 2 броя)
Естествено, не упрекваме автора, защото спортните отличия на троянци през последните месеци са наистина много и вероятно Калоян е пропуснал това постижение на клуба по биатлон, а и за нас не е толкова важно дали ще бъдем споменати в спортна статия или не.
Поздрави,
КБ"Амбарица"

Анонимен каза...

Много ми е интересно коя е тая Калоянка?!Кои са тия родители родили това нещо??!!

Анонимен каза...

Явно нищо не знаете за състезателката по биатлон Милена Тодорова от Троян, участва този сезон в младежката олимпиада в Лилехамер / Норвегия /.

Анонимен каза...

Вижте постиженията на това момиче (горе-долу връстничка на автора) на младежките зимни олимпийски игри в Лилехамер миналия месец:
http://wyog2016.sportresult.com/NH/en/-60/Participant/ParticipantInfo/036e11c3-dd7a-49fb-82e7-c8ea1d10e0b5 (в долната част на страницата)
и преценете дали е редно да бъде спомената. Браво на Милена!
ПС: Не съм нито от "Аякс", нито от "Амбарица" и като цяло - браво на автора.

Анонимен каза...

Браво на автора!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |