Защо бе повишена такса смет

* Алтернатива на увеличението бе основната част от бюджета за 2021 г. да отиде за покриване на разходната част на план-сметка „Чистота“, да отпаднат редица плащания към гражданите, да не се финансират капиталови разходи

Гореща тема Становището на Община Троян

СЛЕД ДЕБАТИ в Общински съвет - Троян бяха приети план-сметка „Чистота“ и изменения по Наредба №7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян. Широка дискусия предизвикаха точките, по които бяха разгледани план-сметката за разходите за дейност „Чистота“ през 2021 г. и предложените промени в Наредба №7, касаещи различни области от дейността на община Троян. Изменения, продиктувани от изменения в закони или свързани с остарели норми и необходимостта от актуализиране на размерите на някои такси и цени на услуги.

ПЛАН-СМЕТКАТА за необходимите разходи за дейност „Чистота“ през 2021 г. бе приета от общинските съветници. Сред основните промени в Наредба №7 бе въвеждането на нова основа за определяне на таксата за битови отпадъци за заведения за хранене и/или развлечения и места за настаняване, имаща за цел по-справедлово определяне на дъжимата такса. Размерът на план-сметката за 2021 г. е увеличен в сравнение с този за предходната година. Увеличението е продиктувано от няколко основни фактора:

• Ръст на отчисленията по чл. 64  от Закона за управление на отпадъците за 2021 г. с 17,5%;
• Ръст на минималната работна заплата, каквато получават голямата част от работещите в ОП „Комунални услуги“ в страната нараства с 6,5%;
• Крайна необходимост от подмяна на сметоизвозваща техник. Припомняме, че Община Троян е сред общините, които сами извършват всички комунални дейности. За предоставяне на висококачествени услуги е необходимо и подновяване на част от амортизираната техника.

НЕДОФИНАНСИРАНЕТО на план-сметката за 2020 г. поражда необходимостта от финансиране с приходи от план-сметката от 2021 г. на отчисления към РИОСВ. С цел частично обезпечаване на необходимите средства е необходимо да се коригират промилите по сътветните дейности в сравнение с тези от предходната година. Вземайки предвид завишената план-сметка за необходимите разходи за комунални дейности в община Троян се предвижда увеличение на промилите на жилищни, нежилищни имоти и на съдове за смет.

ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ идва в труден момент за бизнеса и гражданите. През месеците на криза Община Троян проведе последователни усилия за подпомагане местния бизнес – освобождаване от месечен наем на затворените обекти през м. декември с решения на Министерския съвет; неиндексиране с ръста на минималната работна заплата на наемите за цялата 2021 г.; намаляване на данъка на такситата до 300 лв. за година след решението на Народното събрание за дофинансиране на разликата със средства от държавния бюджет. Усилията в посока подкрепа на жителите и бизнеса ще продължат. Предстоят и други мерки за запазване на работните места, които имат за цел да компенсират ръста на таксата.

АЛТЕРНАТИВА на увеличението бе Община Троян да планира една 2021 г., в която основната част от бюджета трябва да отиде за покриване на разходната част на план- сметка „Чистота“, да отпаднат редица плащания към гражданите, да не се финансират капиталови разходи и устойчивостта на общинския бюджет да бъде поставен под риск. А устойчивостта на бюджета означава доплащания за храненето на възрастните, таксите в детските градини, яслите, храненето на децата до 3 години, разходите базата в  училищата, множество обекти…

През 2012 г. Троян закупи автоматична метачна машина „Бюхер“ от най-висок клас

С 16 ГЛАСА „ЗА“ общинските съветници подкрепиха предложението, внесено от съветниците Хаджийски (БСП), Сираков (ВМРО) и Мондешки (ДПС) - ръстът на увеличението да бъде намален наполовина от първоначалното предложение и Такса битови отпадъци (ТБО) да бъде увеличена не с 20%, а с 10%. Това намаление наполовина на предлагания ръст стана възможно след публикуване на Наредба 7 за обществено обсъждане, в резултат на предложение на кмета на общината и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Донка Михайлова. Тя предложи на заседание на УС на НСОРБ през м. ноември да се внесе за решение в Народното събрание предложение, по изключение за 2020 г. сумите по чл. 60 и 64 да останат в общинските бюджети и да се изразходват след решения на Общинския съвет. Членовете на УС подкрепиха предложението на кмета на Троян, а Народното събрание го подкрепи със 100% от гласовете на всички депутати от всички парламентарни групи. Това решение на Народното събрание позволи част от планираните разходи в план-сметката, свързани с несъбрани суми за 2020 г., да отпаднат от разходите в план-сметката за 2021 г.

УВЕЛИЧЕНИЕ на таксата за 2021 г. предприеха значителна част от българските общини. Въпреки увеличението община Троян остава с по-ниска такса битови отпадъци от редица съизмерими с Троян общини – такса битови отпадъци за бизнеса в Ловеч, таксите за гражданите в Тетевен и Севлиево.
 
АКЦЕНТИТЕ от изминалата сесия включват още решението таксата за туристическите обекти да се върне към старата методика за изчисление – по-несправедлив в сравнение с предложения в Наредбата, но по-щадящ туристическия бизнес. Гласувано бе да се увеличи срокът, в който бизнесът може да декларира съдове, тъй като има големи пропуски в процеса на деклариране, което сериозно затруднява много фирми, а последствията от пропуските им предполагаха плащане на такса битови отпадъци въз основа на данъчната оценка на имотите. С приетата Наредба №7 чувствително се намаляват таксите за децата в предучилищна възраст на детските градини.

Община Троян


Още по темата

3 коментара:

Unknown каза...

Троян бастион на комунизма.На следващите избори ,пак ще гласуваме за баба Донка!

ИСТИНАТА каза...

Моля за повишаване и на данъците, за да станат нещата още по-добре. За да няма недофинансиране и други...бла...бла. За по-светло бъдеще на по-тъмните в община Троян.

КОРЕКТЕН каза...

БСП-то си сваля доверието от кмета на Перник само защото е предложил да се увеличат данъците,което е в разреЗ с политиката на БСП.А за нашата оптимистична кметичка какво да си мислим в тази ситуация освен общински пир и пиар по време на чума.?Предвидено е ,че работниците от комуналните ще работят в оранжерията,която е икономически нецелесъобразна и свързаните с обема на тази заигравка средства.Кметичката да не е забравила,че в соц.реализма селскостопанските инициативи се дотираха от промишлеността.По думичките им в джипа на ББ ЩЕ ИМА И ЦЕХ ЗА КОНСЕРВИРАНЕ НА ИЗЛИШЪЦИТЕ ОТ ТАЗИ ПРОДУКЦИЯ.Тя знае ли как се работи в оранжерия и проблемите с реализацията на продукцията?Нещо се е объркала във времето и ситуацията.Или ще раздава домати по къщите за да я изберат пак.Дано дажбата ако има де,да не бъде само маруля с краставица и два домата,а и лук ,чесън или не чесън.И така мръсния град ще си е по-мръсен.
А колкото до несъбраните данъци има огромна лъжа в тези %-
ти.Всичко опира до "Местни приходи".Там е огромната язва на

Общината.За това няма пари.И все по-няма да има.П0-малко производство и услуги,по-малко боклуци и по-големи данъци.Догодина пак
ще вдигнат данъците.Структурната реформа е пълен смях,но и общ.съветници спят .Като са ни закичили с ЕВРОЕТИКЕТ ,къде ни е прозрачността,а?Дано се разбере и какви бонуси ще има за общ.служители по Нова година.Не всички са маскари ,ама и много не са за там, и то все на отговорни постове.Управленческа немощ на всяко ниво.Това е факт щом се вдигат данъците.НОВА ГОДИНА,НОВ КЪСМЕТ С НОВ КМЕТ!!!АМИН.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |