Чудесата, случващи се на яз. „Сопот“

* „Сигурен съм, че стотици хора плюс мен хвърчат от щастие, че за толкова къс период накарахте този страхотен водоем да възкръсне!“
На слука 
Николай Пенчев гордо позира с извадения и пуснат обратно 22-килограмов амур, яз. „Сопот“
БРАКОНИЕРСТВОТО, мрежарството, обезрибяването, безконтролната съсипия, които помним до нетолкова отдавна на язовир „Сопот“ (защо язовирът се казва така, а не „Голяма Желязна“, си остава загадка, но то е отделна тема – бел. ред.) – най-атрактивният, обичан, посещаван и удобен за воден туризъм и любителски риболов водоем в община Троян – вече са само неприятен спомен. И безспорно заслугата е на новите стопани на водоема  – Сдружението с нестопанска цел „Централна рибно-опазваща организация“ (ЦРОО), които влязоха в правомощията си със заповед на министъра на земеделието от 5 март 2019 г. Като те не само гарантират 24-часова охрана, но провеждат и сериозна зарибителна дейност; средствата за изпълнение на задълженията си набират основно от годишните риболовни карти (25 лв., 15 лв. за пенсионери и тийнейджъри от 14- до 18-годишна възраст) и от дарения на съмишленици и приятели.

А ЧЕ ВСИЧКО това е така, го доказват както сериозните въдичарски успехи на яз. „Сопот“, така и новото отношение към улова – големите риби (сом над 10 кг, шаран, амур, толстолоб и бяла риба над 6 кг) се пускат обратно във водата, както го правят навсякъде в цивилизования свят. Снимките подбрахме от официалната страница на ЦРОО, яз. „Сопот“ във фейсбук, те са от м. юли и в тях няма нищо измислено, пак там могат да се видят и не едно и две филмчета за връщането на трофейните риби у дома (в язовира). „Риболовът на яз. „Сопот“ за последните няколко дни! Всички риби са върнати обратно във водата, за да радват и други риболовци“, е коментарът на ЦРОО към видеоматериалите. И от нас – браво!

РАЗБИРА СЕ, хубавото не става лесно. „Издръжката на сдружението е изключително трудна и ако не са доброволците, които ходят на проверки и дарителите, които ни помагат за зарибяванията, няма как да се справим. Има го и моментът, че всяко начало е изключително трудно и сега имаме разходи, които другата година може и да нямаме.“, четем в отчета на сдружението за дейността му на яз. „Сопот“ за първото тримесечие на годината. Но оптимизмът е налице и финалните думи на документа са: „Благодарим на всички, които ни подкрепят и посещават язовира. Той със сигурност ще става все по-добър за риболов и занапред“.

ЕТО И НЯКОЛКО скорошни коментара (във фейсбук) на посетители на яз. „Сопот“ – доказващи, че там наистина се случва нещо хубаво. „Това, което правите, ми доставя радост и надежда, че язовирите ни могат да бъдат такива, каквито ги харесваме – красиви, чисти и с риба. Пожелавам ви за сезона усмихнати, отзивчиви и благодарни посетители. Язовир „Сопот“ вече е различен! Успех, момчета!“, Павлин Петков, 4 юли. „Само мога да кажа „Поздравления!“ към момчетата от ЦРОО. Язовирът е станал прекрасен и ще става още повече спрямо това, което видях“, Николай Василев, 14 юли. „Сигурен съм, че стотици хора плюс мен хвърчат от щастие, че за толкова къс период накарахте този страхотен водоем да възкръсне! Поздравления за това, което правите и ще се радвам да помогна някога с пари за зарибяване с шаран“, Toni Don, 14 юли.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Казва се я язовир Сопот защото стената се намира в землището на село Сопот няма никаква загадка

kiril каза...

№1 стената се намита на 100% в землището на село Лесидрен

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |