Започна ремонтът в Дома в Добродан

* Кметът Михайлова: „Казват, че за едно общество се съди по грижите за възрастните хора. Много ми се иска да вярвам, че за нашето малко общество – община Троян, грижата за възрастните хора е такава, каквато трябва да бъде“
Първа копка
На микрофона е кметът Донка Михайлова, Добродан, 10 октомври 2024 г.
ПОВИШАВАНЕ на енергийната ефективност на сградата, на достъпността на архитектурната среда, доставка на ново обзавеждане и оборудване и естетизация отвътре и отвън (дворното пространство), с други думи – цялостно подобряване на условията на живот, а оттам и на качеството на живота в общинския Дом за стари хора „Св. Дшмштър“ в с. Добродан. С европейско финансиране – 1,7 млн. лв., осигурени по националния План за възстановяване и устойчивост. Така водещата Северина Борджукова очерта накратко параметрите на проекта за мащабна реконструкция на социалната институция (с капацитет до 30 души), чийто строителни дейности стартираха миналия четвъртък, 10 октомври, със символичната първа копка.

НА ЦЕРЕМОНИЯТА присъстваха кметът Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, екип на избраната строителна фирма „Вертикал 90“ ЕООД (Габрово) начело с управителя Симеон Кръстев, надзорниците инж. Кънчо Паскалев (София) и арх. Пенко Терзиев (Троян), Петя Демирева и Росица Христова, ръководители на фирма „Хуманност и дълголетие“ ЕООД, която изпълнява социалната услуга в дома, директорката на областната дирекция „Социално подпомагане“ (Ловеч) Снежанка Алексиева и троянската й колежка Даниела Петкова, директор на „Социално подпомагане“ (Троян), Марияна Николова, шеф на общинския комплекс „Социална и здравна политика“ (Троян), кметът на Добродан Христина Йосифова, разбира се – управителката на дома Невяна Балевска и ръководителката на проекта Лена Дундева от дирекция „Строителство“ на бенефициента Община Троян. Тук – накацали като лястовички на огрените от есенното слънце пейки – бяха и най-важните хора, двайсетината настоящи обитатели на дома; разговаряхме с тях – радваха се, че мястото, където живеят, ще стане по-уютно и луксозно.

Част от обитателите на Дома за стари хора в Добродан
ЕТО И ДУМИТЕ на кмета Михайлова при откриването. Най-напред тя обобщи случващото се, обръщайки се специално към обитателите на дома: „Скъпи възрастни хора, които сте тук, всичко, което предстои, го правим заради вас. Казват, че за едно общество се съди по грижите за възрастните хора. Много ми се иска да вярвам, че за нашето малко общество – община Троян, грижата за възрастните хора е такава, каквато трябва да бъде. Поне усилията, които полагаме в последните години са в тази посока. И аз се радвам, че с времето, стъпка по стъпка, тук, в Добродан, създадохме един истински комплекс за възрастните хора: започвам от Дома за възрастни хора, преместения тук Домашен социален патронаж, който сега храни над 240 възрастни хора в цялата община, стигайки до една изключително важна и дефицитна в цялата страна услуга – Центъра за настаняване на хора с деменция, започнал с база за 8 човека, разширихме го и той се оказа недостатъчен, затова сега го разширяваме допълнително (за 27 души – бел. ред.) и аз се радвам, че много скоро, надявам се преди края на годината, да ви поканим да открием разширението на тази услуга.“.

И СЛЕД това обясни смисъла на този нелек проект: „Когато си говорех с хората, които са част от Дома за стари хора в Добродан, те ме попитаха защо започваме ремонта, когато условията, в които живеят, са толкова добри. Ще отговоря защо – защото Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност за някои промени, които са свързани с покриването на всички (европейски) стандарти за подобен тип услуги. Защото, например, в момента в дома няма лесен достъп между първия и втория етаж за хората със затруднена подвижност и е важно да направим асансьор. Защото имаме резерви в отоплението и ще създадем една по-добра отоплителна система. И защото сградата има нужда от по-висока енергийна ефективност, която ще успеем да постигнем. Разбира се, има и някои по-дребни неща. – например праговете, които понякога са препятствие за възрастните хора и нуждата от освежаване и придаване на по-красив, уютен и приветлив вид на помещенията.“.

ЗА ФИНАЛ бяха кметските пожелания: „Искам да пожелая сили и търпение на персонала – няма да бъде лесно, защото хората ще са тук и ще продължат да ползват услугите, защото и Домашният социален патронаж ще продължи да функционира, и едновременно ще тече строителният процес. Искам да пожелая на строителите успех и също търпение – досега „Вертикал 90“ не са ни разочаровали и вярвам, че и този път ще е така.“. Срокът за изпълнение на проекта е една година. И – което е много важно за обитателите и техните близки – те (обитателите) остават в дома по време на ремонта (няма да бъдат местени в други сгради или в други домове, каквито слухове се появиха – бел. ред.). „Ще имаме проблеми и известни неудобства, но ще се справим, нека всички да са спокойни“, коментира пред Т21 управителката г-жа Балевска.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |