Аксел Заимов: „Един ден този проект ще бъде факт“

* „За да съхраним живота в малките населени места и в частност в Дебнево, ще направя всичко по силите си“
 
Аксел Заимов
Кауза
Кметът на троянското с. Дебнево Аксел Заимов стартира нова своя (пре)любопитна и доста авангардна за нашите ширини инициатива – чрез основата от него „Фондация Бъдеща България“ и набиране на дарения да осигури безплатно къщи за семейства с деца, които искат да живеят в Дебнево, а децата им да учат/ходят на градина в селото. Предишната му инициатива, получила подкрепа и партньорство от човека на големите каузи Манол Пейков, бе за закупуване на дрон и друга специализирана техника за търсене на изгубени хора, което вече е факт (г-н Заимов има опит и експертиза в тази дейност). 
 
„Един малък проект, но с голям обществен отзвук“, определя новото си начинание дебневенският кмет. Като си дава сметка, че „това е прекалено нова идея и все още не сме „узрели“ за такъв тип помощ“, но е уверен, че „един ден този проект ще бъде факт“. Четете по-долу разясненията на г-н Заимов и призива му за подкрепа на инициативата. Т21
ПРИЯТЕЛИ, последователи и въобще всички вие, на които не ви е все едно какво се случва с България. От около пет месеца подготвям един малък проект, но с голям обществен отзвук. Покрай всички явни и не толкова явни каузи на национално ниво, с които се захващам, бях избран и за кмет на село Дебнево, община Троян. Това ми помогна да имам поглед и върху неща, с които не съм се срещал преди. Дали се справям добре до този момент, само и единствено хората мога да кажат. Та на тази позиция срещам интересни проблеми за разрешаване, виждам възможности за развитие на населеното място и в интерес на истината, благодарение на общи усилия през годините, това село върви напред.

МНОГО често (като кмет) получавам обаждания дали има свободни имоти за продажба. Като една малка част от тях са от семейства с деца, които желаят да се преместят тук, но нямат възможност първо да закупят и след това да ремонтират имот. Не на последно място е и твърде оскъдното предлагане на къщи в селото. След проведени доста разговори по темата през последната година съм твърдо решен да помогна на такива семейства при определени условия, на които трябва да отговарят те.

ОСНОВНИТЕ причини, поради които ще се опитам да помогна и да дам своя принос към страната ни, са следните: отлична материална база в местното основно училище – със собствен стол плюс училищен автобус; отлична детска градина; идеален климат през всички сезони; добра свързаност към градовете Троян, Севлиево, Ловеч и Априлци. 
 
ЗА ДА СЪХРАНИМ живота в малките населени места и в частност в Дебнево, ще направя всичко по силите си и с ваша помощ да предприемем следните действия, реални действия:    • закупуване на 5 броя къщи;
    • ремонтиране на съответните къщи до ниво да са годни за живеене;
    • след като първата къща е готова за ползване, се обявява конкурс за хора, които биха желали да дойдат да живеят в селото.

ТЪЙ КАТО всичко се прави целево, то и условията за настаняване ще бъдат съобразени с това, а именно:
    • семейството трябва да има поне един член на възраст, подходяща за детска градина и/или училище;
    • семейството може да бъде и от един родител/попечител, ако е баба/дядо например;
    • ползването на жилището е безплатно и за сметка на фондацията;
    • поддръжката е за сметка на фондацията и ползвателите;
    • всички сметки (режийни) са за сметка на ползвателите;
    • жилището трябва да бъде освободено след завършване на учебния процес от децата на ползвателите. До този момент те трябва да са преценили дали Дебнево е тяхното място и да са предприели действия по закупуване на друг имот.

ЗА ДА СТАНЕ всичко това или поне част от него реалност, е необходимо финансиране. Разбира се, бих приел и дарения под формата на строителни материали, труд или имот за временно или постоянно ползване. В момента като единствен легален начин да набера финансиране и да покажем на хората, че в села като Дебнево може да се живее доста добре, е чрез дарения. За целта ще използвам „Фондация Бъдеща България“*, чийто учредител съм аз.

Дебнево от птичи поглед
ЗАКУПУВАНЕТО на една къща в средно или лошо състояние струва около 25-30 хил. лв. с включени такси по прехвърляне. Насочил съм се към такъв тип имоти. Другите са доста по-скъпи. За да започне работа, ще са необходими минимум 25 000 лв. за закупуване на първата къща, като след това продължаваме със закупуване на следващата или ремонт на първата, зависи от предлагането. Но поне до първите 2-3 къщи приоритет трябва да ни бъде закупуването, тъй като предлагането, пак казвам, е твърде оскъдно.

ЗА ВСЯКАКВИ въпроси или подробности ми пишете директно. Моля, подкрепете този проект, за да не загубим живота в още едно село на България. Защото без деца, детска градина и училище всяко село бавно загива. А тук все още ги има (детската градина и училището) и работят отлично.

ЗА ДАРЕНИЯТА си моля ползвайте следната информация:
Фондация „Бъдеща България“
От чужбина „Future Bulgaria“
Уникредит Булбанк
Банкова сметка: BG21UNCR70001525567386
Основание: За закупуване и ремонт на къщи в Дебнево


Ще публикувам отчет всеки месец и при закупуване на къща. Благодаря ви предварително!

6 октомври 2024 г., с. Дебнево
Аксел Заимов


ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗЯСНЕНИЯ В КОМЕНТАРИ/ОТГОВОРИ НА ПИТАНИЯ ВЪВ ФЕЙСБУК:

КАТО му дойде времето, ще бъде описано в договора съгласно действащото законодателство на Република България. Основните ремонти са за сметка на собственика, ако въобще се наложи да има такива. Например теч от покрив, теч във ВиК системата и т. н. Косене и поддръжка на дворовете всеки сам си го прави и със собствени средства. Това няма да са къщи за гости. И понеже се прави с идеална цел, не смятам за морално да има наем.

***

ЦЕЛТА на тези къщи е един вид да се помогне на семейства с деца да „стартират“. Те ще „заплатят“, като запишат своите деца в местните детска градина и училище. В замяна ще получат добра храна, сигурност, спокойствие и знания според собствените им желания да натрупат такива.

***

В МОМЕНТА не мога да прогнозирам мащабите на този проект, но целта му е пет на брой къщи. От там насетне може да се търси и друг вид финансиране, ако държавата прецени, че има смисъл.

***

ФОНДАЦИЯТА е учредена покрай издирвателните мероприятия. Понеже е в „Частен интерес“ може да се ползва и за други каузи, които ще направят живота на отделни личности по-добър. Но не може да се използва за набиране на средства за ремонт на мост например. Там трябва да се използва НПО в обществена полза. Целта на тази фондация е да прави нещата в България, такива, каквито сме искали да бъдат. А именно, България да бъде едно по-добро място за живеене.

***

ОБАДИХА ми се от държавно учреждение за добро семейство с четири деца, за да ме питат имаме ли вече готови къщи. За съжаление, чак толкова бърз не съм. От друга страна, изглежда, че това е прекалено нова идея и все още не сме „узрели“ за такъв тип помощ. Но мога да ви уверя, че един ден този проект ще бъде факт. Въпрос на време. Колкото, толкова!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |