12-годишният Сашко Якимов спаси кръста в Троян

* Две дузини мъжки троянски момчета, средната им възраст със сигурност не надвишаваше 20 години, се бориха за разпятието във водите на Бели Осъм * Топло като пролетно време и многолюдна както винаги публика * Незабравимото начало – отец Богдан и Стършела
На Йордановден
ТОЗИ ПЪТ спасителят на кръста в Троян на Йордановден/ Богоявление, 6 януари, се размина с традиционната наздравица с греяна троянска сливова, почерпка от кмета за участниците в ритуала. А причината бе уважителна. Победителят – надделял над 23-мата си конкуренти, един от рекордите по масовост за всичките тридесетина години от възраждането на стария Богоявленски ритуал в града ни, и извадил разпятието, хвърлено от отец Калин в този път неледените води на Бели Осъм – бе 12-годишният Александър Якимов. Сашко, както сам той ни сподели с кръста в ръка, е ученик в 6. клас в троянското СУ „Васил Левски“ и това е първото му участие, но със сигурност няма да е последното.

ПОБЕДИТЕЛЯТ
бе един от най-малките участници, но се оказа по-находчив от батковците – скочи от бетонната площадка на левия бряг, под прозорците на кафене „Антик“, другите бяха на срещуположния бряг, и това му даде предимство. Без, разбира се, да подценяваме ловкостта и устрема му. Дали тази малка хитринка бе според регламента – сигурно, защото никой не оспори и Сашко бе награден с бурни овации и поздравления от останалите участници (впоследствие се оказа, че недоволни има, посипаха се и остри критики и обвинения, но не толкова към момчето, а към организаторите – бел. ред.).

СТАНА ДУМА за рекордното участие – две дузини мъжки троянски момчета, средната възраст със сигурност не надвишаваше 20 години, скочиха за кръста и макар времето да бе нетипично Йордановденско, съвсем пролетно и топло, това не омаловажава куража и смисъла на стореното. Многолюдна както всеки път бе и троянската публика, съучастникът – със сигурност няколко хиляди души, троянци и гости, бяха „накичили“ двата бряга на реката и Пешеходния мост до Музея, най-удобното и панорамно място за наблюдение на троянската битка за кръста. Разбира се, сред тях бе и цялата троянска управа – кметът Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, зам.-кметовете Вероника Тодорова, Ангел Ангелов и инж. Николай Райковски.

Отец Богдан и Стършела
КАЗВАЛИ СМЕ неведнъж, ще го кажем и сега – троянци обичат този празник. Обичат го  от възстановяването му в началото на 90-те години от благия отец Богдан и колоритния и набожен мъжкар Пламен Ангелов-Стършела, рекордьор до днес с 9-те си победи, вечна им памет и на двамата. И оттогава, от началото Богоявленският ритуал влезе в троянския празничен календар, „отдолу“, неофициозно и много истински – и с дълбокия си християнски смисъл, носещ паметта за Божието кръщене в река Йордан, и заради силата и оптимизма на мъжката битка за кръста в троянската река. Амин!

Т21    


Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Палячовци,правилата са за всички!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |