20-годишният Христо Петков спаси кръста в Троян

* Победителят участва за пръв път и определи случилото се като идеално * Общо 22-ма се бориха за кръста, повечето тийнейджъри * Как едно класно по английски провали кметската почерпка
На Йордановден
Спасителят на кръста в Троян – Христо Петков, 6 януари 2023 г.
Нетърпеливи преди началото
20-ГОДИШНИЯТ Христо Петков, троянец и живеещ в родния град, извади кръста от водите – трудно ни е да кажем ледените – на река Бели Осъм в центъра на Троян, на обичайното място под терасите на кафене „Антик“, на тазгодишния Йордановден (Богоявление, 6 януари 2023 г.). Толкова тачения тук празник – и заради дълбокия му християнски смисъл и значимост (Божието кръщене в река Йордан), и заради ритуала със спасяването на кръста, възроден в началото на 90-те от отец Богдан и големия чешит и мъжкар Пламен Ангелов-Стършела, вечна им памет и на двамата.

Хиляди наблюдаваха ритуала, най-много бяха на Пешеходния мост
Зяпачите на десния бряг
От терасите на „Уникредит Булбанк“
А ЧЕ ТРОЯНЦИ обичат Йордановден и този свят ден се е превърнал в много важна част от празничния календар на Троян, си личеше по многолюдието, традиционното многолюдие – няколко хиляди души бяха окичили като коледни гирлянди Пешеходния мост до Музея на занаятите и двата бряга на реката. И ако някой незапознат си помисли, че многолюдието бе заради необичайно слънчевото, топло и ласкаво като лятно време, ще сбърка – имало е снежни и ледени Йорданови дни през годините, и хилядите троянци винаги бяха тук и толкова.

Кръстът е хвърлен – от отец Калин, до него е кметът Донка Михайлова
Битката за кръста е в разгара си
ХРИСТО се пребори за кръста – хвърлен във водите от отец Калин, придружаван от кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков – в тежката конкуренция на общо 22-ма участници, до един млади момчета, основно тийнейджъри. Научихме, че част от тях били съученици от едно от големите троянски училища, а припряността им – ритуалът се забави с 20-тина минути – се дължала на прозаичен школарски факт, следващия час имали класно по английски език и се притеснявали да не закъснеят; в тази връзка ние (от Т21) къде на шега, къде на истина подхвърлихме, че трябва да им пишат служебни 6-ци, г-жа Михайлова чу и не възрази, възможно е и да е направила нещо по въпроса.

ПОПИТАХМЕ Христо Петков за кой път участва и ще продължи ли, отговорите му бяха съвсем кратки: „За първи път“ и „Задължително!“. Попитахме го и за усещането да спасиш кръста, трудно намери думата и тя бе: „Идеално!“. Съвсем близо до победата и този път бе трикратният победител, който миналата година, три дни преди да навърши Христовите 33 години, направи своя „хеттрик“ – Теодор Божинов; но не усетихме спортна злоба, напротив, радваше се наравно с Христо.

Кръстът е спасен
КАКТО си му е редът, за всички участници (които нямаха класно по английски – бел. ред.) и подбрани гости имаше кметска почерпка – с греяна троянска в кметския кабинет. Както повелява традицията, имаше и още нещо – пликче за спасителя на кръста. До догодина. И за много години!

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |