Инж. Милчев: Така се крадат нашите пари, корупцията е организирана

* „Институтът за пътна безопасност подготвя доклад, който ще покаже колко пари ни струва ремонтът на тунел „Витиня“. АПИ крие тази информация... И българското общество ще бъде сащисано за какво
 става на въпрос“
Тема с продължение
Инж. Богдан Милчев в студиото на БНТ, 5 януари 2023 г.
В КРАЙНА сметка се оказа, че нашите български пътни и още повече автомагистрални чудеса, тунелни (виж „Истина ви казвам – по Коледа става чудеса“) и всякакви, наистина се случват само по Коледа. Иначе казано – няма никакви чудеса. На 5 януари в сутрешното студио на БНТ председателят на Института за пътна безопасност инж. Богдан Милчев ни го каза в прав текст, включително за направения „чудесен“ ремонт на тунел „Витиня“ и предстоящите „чудесни“ ремонти на другите тунели в този участък на автомагистрала „Хемус“.

ИНЖ. МИЛЧЕВ представи и данни от актуално изследване на неговия институт: 250 км (30% от общата дължина на българските магистрали) отводнителни съоръжения се нуждаят от ремонт, на 31 места по магистралите ни има неправилно поставени пътни знаци (а на колко места има такива знаци по пътищата ни изобщо, включително и в Троянско, сигурно цифрата е стряскаща – бел. ред.), на 415 места е повредена ограничителната система, 80% от маркировката не отговаря на изискванията за светлоотразителност на магистрали, 350 км (41%) от магистралите ни се нуждаят от незабавно обезопасяване, необходим е текущ ремонт на пътната настилка на 480 км (57%). Обобщено: „3,5 пъти е по-голяма вероятността да загинеш на българска автомагистрала, отколкото на която и да е друга европейска“. Стряскащ извод! Експертът посочи без заобикалки и основния проблем, довел до всичко това: „Много тежка корупция!“. По-долу – извадки от казаното от инж. Богдан Милчев в ефира на държавната телевизия. Т21
ВСИЧКИ обществени поръчки, всичко е по старому. В момента текат поръчки за тунелите на автомагистрала „Хемус“ и аз мога сега (5 януари – бел. ред.) да кажа кой ще ги спечели: същите фирми, които ремонтираха тунел „Витиня“, само че са създали друг консорциум с друго име.. Това, което предстои в следващите две седмици – Институтът за пътна безопасност подготвя доклад, който ще покаже колко пари ни струва ремонтът на тунел „Витиня“. АПИ (държавната Агенция „Пътна инфраструктура“, която отговаря на републиканската пътна мрежа – бел. ред.) крие тази информация и не я подава в цялост, но ние я имаме, искаме обаче официално да ни я потвърдят. И българското общество ще бъде сащисано за какво става на въпрос.

ПРОБЛЕМЪТ се нарича корупция, той е нарисуван. Ние настояваме от първия ден пред регионалния министър арх. Шишков да се публикуват всички възлагания – къде се коси трева, прави се поддръжка, мантинели и т. н., в реално време. И ние да можем в сайта на АПИ, като минем, примерно, по някоя от магистралите, да видим дали това нещо е възложено за изпълнение на някоя фирма или не е, да видим АПИ ли е виновна, фирмата изпълнител ли, кой е виновен. Те отказват! Публикуваха под натиск за минал период, но не искат за сега, за днешното положение. Защото веднага ще лъсне как се изпълняват сертификати и пари за извършени дейности, които всъщност не са извършени. Защо не го публикуват?!

ТАКА се крадат нашите пари, корупцията е организирана. Не е хаотична – някой от АПИ да е корумпиран и решава да си вземе. Тя е организирана корупция!

5 януари 2023 г.

Инж. Богдан Милчев
председател на Института за пътна безопасност, изявление по БНТ  

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |