Троянец разказва за Пеле

* Димитър Митев: „Хората тук са изключително горди, че Пеле е бразилец. Абсолютно всеки знае за Пеле. Сега те губят иконата Пеле. Губят човек, който е допринесъл за тяхното
 колективно щастие“
Кралят на футбола In memoriam
Пеле завинаги на световния футболен трон – трета титла за Бразилия, 1970 г.
Кралят на футбола
ТРИ ДНИ Бразилия – великата футболна сила и най-голяма икономика в Латинска Америка – е в национален траур. Заради своя крал, Краля на футбола Пеле, който почина в самия край на 2022 г. (29 декември), след тежко боледуване, на 82-годишна възраст. Тялото на футболната икона бе изложено на стадиона на неговия клуб „Сантос“ в едноименния бразилски град. Погребението бе на 3 януари, а 24-часовото поклонение ден по-рано събра стотици хиляди бразилци и почитатели на Пеле от целия свят, сред отдалите почит на Краля на футбола бе и новоизбраният бразилски президент Лула да Силва.

Димитър Митев
ЗА СЪБИТИЕТО, не оставило безразличен в спортния свят, разказва наш съгражданин и очевидец на вълната от тъга и любов, отприщила се след смъртта на Пеле – троянецът Димитър Митев, който от седем месеца живее в 12-милионния Сао Пауло, най-големия град на Бразилия и Южното полукълбо. С „бразилския троянец“ разговаря друг наш съгражданин – популярният спортен журналист от бТВ Калоян Кюркчиев (препечатване с известни съкращения от спортния сайт на телевизията www.btvsport.bg). Димитър Митев е на 26 години, завършил Американския колеж във Велико Търново, а след това „Медии и комуникации“ в университета в Утрехт, Холандия, в бразилския мегаполис работа за щатската компания  Preply, занимаваща се с езиково и електронно обучение. Син е на преподавателката по български език и литература в троянското СУ „Васил Левски“ Цветлина Митева. Т21
Пеле манията по улиците на Бразилия
ПЕЛЕ е повече от футболист. Аз не съм от Бразилия, но виждам как хората коментират Пеле... В абсолютно всеки магазин в Сау Паоло и в цяла Бразилия са поставени телевизори, които излъчват поклонението. И всякакъв тип хора, млади, стари, коментират – бразилците по принцип не крият емоциите си, не се притесняват да покажат дали са щастливи или тъжни. Виждах доста по-възрастни хора, които плачеха, те възприемат Пеле като част от своето семейство, от своето спортно семейство. 
 
Момент от поклонението
В БРАЗИЛИЯ имат много известни личности, но Пеле е изключително важен за тях. И не са само футболните фенове. Абсолютно всеки е заинтересован от темата. Хората, които не гледат футбол, в момента тъгуват заедно с всички футболни фенове. Това е тема №1 в Бразилия, коментирана от всички.

Траурната процесия, Сантос, 3 януари 2023 г.
ХОРАТА тук са изключително горди, че Пеле е бразилец. Абсолютно всеки знае за Пеле. Сега те губят иконата Пеле. Губят човек, който е допринесъл за тяхното колективно щастие – три пъти да бъдат световни шампиони по футбол.  Млади, стари, всички са запознати с Пеле. Той е изучаван, включен в техните учебници по история, знаят го и най-младите. Той е легенда, която са горди, че имат. Вече няма да бъде до тях, но ще го помнят завинаги, 100% сигурно е. Най-главното авеню в Сао Пауло – „Де Паулиста“, е пълно с плакати, знамена, звучи музика. Точно където живея аз, хората са привърженици на други отбори, не на „Сантос“, но има много знамена (на Пеле и „Сантос“), спуснати от балконите.
 
3 януари 2023 г., Сао Пауло 
Димитър Митев

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |