Велчево – троянският Калофер

* Над 20 души скочиха за кръста във водите на Видима, спаси го троянецът Тодор Генковски, на велчовското „калоферско хоро“ към тях се присъединиха още и най-отпред бе велчовският кмет Владо Станев
 * Космическата Валя Балканска и гайдарите й пак бяха тук
На Йордановден Отзвуци
Велчовското „калоферско хоро“ на Йордановден, 6 януари 2023 г.
КИТНОТО троянско селце Велчево (нищо че формално е към община Априлци), носещо името на бунтовния балканджия Велчо хайдутин, на Йордановден, 6 януари, отново зарадва, впечатли и вдъхнови. И своите (жителите му в момента са под стотина, но велчовският корен е жилав и потомците, пръснати къде ли не у нас и по света, не късат връзката), и гостите си, някои, като варненеца и троянски зет Емилиян Еников, дошли специално.

Началото на ритуала, води го отец Марин
Преди хвърлянето на кръста
Тодор Генковски с кръста в ръка
КАКВО му е по-специалното на велчовския празник на Йордановден, деня на Божието кръщене? Най-напред – кръстът се хвърля в река Видима, една от най-красивите (и чистите) старопланински реки, съхранила чара на естеството, сякаш пазеща духа на едни вехти и велики български времена. А йордановденският ритуал, този път воден от наместника на Троянската духовна околия отец Марин, е изпипан до последния детайл – много истински, ставащ някак естествено, отвътре, народен празник в истинския смисъл на думата.

Селфи за спомен с Валя Балканска
ПОСЛЕ – вече шеста година, от 2018-та, след спасяването на кръста във водите на Видима, в самия център на селото, се извива дългото йордановденско велчовско „калоферско хоро“. Така бе и сега, а танцуващите бяха над 30.

И НАКРАЯ, но не по важност – на Йордановден Велчево си има скъпи гости, Валя Балканска и нейните гайдари начело с Петър Янев, така си е открай време. И космическият глас на великата родопчанка се лее на велчовските баири и хорото в реката. Голямата певица е личен приятел на председателя на прочутата Велчовска ловна дружинка и дарител за не една добра местна кауза Цветан Петров, редовно гостува във Велчево, а местните не на шега си я смятат за своя, тя тях – също.

Най-малкият участник
ТОЗИ път над 20 души скочиха за кръста и го спаси троянецът Тодор Генковски. На хорото към тях се присъединиха още, до един в народни носии, сред тях и родопските гайдари. Най-отпред пък бе велчовският кмет Владо Станев.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |