Митко Стоев спаси кръста в Троян

* 28-годишният бизнесмен печели за трети път; „Пожелавам му през годината да си хване и булка“, бе шеговитата кметска заръка към победителя * 30 души се хванаха на троянското „калоферско хоро“, сред тях и депутатът Иван Миховски
Йордановден 2018
Нашето "калоферско хоро", Троян, Йордановден, 6 януари 2018 г.
Спасителят на кръста Митко Стоев
Поздравления за победителя от емблемата Радослав Кацаров-Роко
Кметски дар за героя на троянския Йордановден
Кръстът е спасен
НЕ УСПЯХМЕ да преброим колко души точно скочиха за богоявленския кръст във водите на Бели Осъм в центъра на Троян тази година (6 януари 2018 г.) – със сигурност бяха повече от миналата и доближаваха 20. Но на водното „калоферско хоро“, което тук го има за втора поредна година, се хванаха точно 30 троянци, мнозина в народни носии, здрави, силни, ентусиазирани, с развято българско знаме най-отпред; и много млади – най-възрастен от играчите бе 37-годишният депутат Иван Миховски, а ветеранът и емблема на ритуала, надхвърлилият 60-те неколкократен победител Радослав Кацаров-Роко, този път бе на брега, като бурно аплодираше участниците.

ГЕРОЯТ на тазгодишния троянски Йордановден, спасителят на кръста бе Митко Стоев, който бе победител и миналата година (2017 г.), и преди две години (2015 г.). Разпятието бе хвърлено в осъмските води на обичайното място – под кафене „Антик“, а го направи отец Станимир Маринков от троянската църква „Св. Петка“. Преди да даде началото божият служител подчерта дълбокия смисъл на ритуала, кръщението на Иисус в река Йордан, и благослови участници и зрители.

Шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов наблюдава ритуала
А ТЕ (зрителите) без преувеличение бяха няколко хиляди, нависнали като гроздове и на единия бряг, и на другия, препълнен бе и пешеходният мост до Музея на занаятите, по балконите на съседните кооперации също бяха наизлезли десетки. Тук му е мястото да кажем, че сред множеството на троянския Йордановден забелязахме, и то на брега досами водата, началникът на АПИ инж. Дончо Атанасов – хубав знак, тъй като и тази година пътната агенция и лично инж. Атанасов имат много работа в Троян; сред гостите бе и популярният кмет на Карнобат Георги Димитров.

Отец Станимир Маринков благослови участниците и припомни дълбокия смисъл на ритуала
И пешеходният мост до Музея на занаятите бе препълнен с народ
И ОЩЕ МАЛКО за победителя, спасителя на кръста на Йордановден (2018 г.) в Троян Митко Стоев. Митко и сега повтори казаното миналата година: „Участвах и ще участвам и занапред – за България и за Троян!“; а патриотичната закана звучеше някак естествено и убедително от неговите уста. 28-годишният дипломиран инженер, имащ и магистърска степен по икономика, е категоричен, че вижда бъдещето си тук, в родния Троян и България. Заедно с брат си инж. Стоев ръководи фамилната фирма „Стоеви Максгруп“, която се развива успешно и е сред помагачите за редица добри троянски каузи. Отделно – председател е на гражданското сдружение „Троян в бъдещето“, реализирало не един проект в името на каузата „Троян“. „Митко хвана кръста, пожелавам му през годината да си хване и булка“, шеговито се обърна към победителя кметът Донка Михайлова, която по традиция покани него и останалите участници в ритуала на чаша греяна ракия в кабинета си. За победителя имаше и специален кметски дар – пликче.

Хорото започва
Атанас Белевезлис води групата със знаме в ръка
Сред участниците бе и депутатът Иван Миховски (в средата)
Ентусиазмът бе до небето
ЗАПОЧНАХМЕ с троянското „калоферско хоро“ и нека кажем няколко думи и за него. То е по инициатива на троянския зет Атанас Белевезлис, голям патриот и радетел за българската кауза. И както се вижда, последователите му не са малко, а ентусиазмът им – не по-малък, че и по-голям от неговия. Миналата година Атанас обеща тазгодишното хоро в троянската река да е под съпровода на „цял оркестър“; е, не се случи, но да очакваме занапред. И пак в сравнителен план: миналогодишното ни водно хоро на Йордановден бе сред студ, сняг и лед, което му придаваше допълнителен заряд и сила; сегашното, окъпано в слънце, безснежно и топло, сякаш бе посред лято и стоеше някак не йордановденско, но природата си знае работа и да не й се месим. От публиката обаче чухме една критика, която не е съвсем безоснователна, каза я известен троянец: „Защо си присвояваме чужд ритуал, това си е за Калофер, ако искаме да сме по-различни, нека на нашето хоро се хванат и жени“. До догодина!

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво. Невероятни сте.
Бъдете живи и здрави.

Анонимен каза...

Ляб и зрелища !

Анонимен каза...

„Защо си присвояваме чужд ритуал, това си е за Калофер, ако искаме да сме по-различни, нека на нашето хоро се хванат и жени“. Жените да са дебидюс голи и хорото ще влезе във всички новини.Ще сме първи с голото троянско хоро.

Анонимен каза...

Къде видя жени в Троян? Мъжете се държат като нежни души, а жените са стожерите в семейството. Жените пият пове от мъжете, чедто на обед можеш да ги видиш на по шкембе и малка бира, а мъжете на прочистваща диета.

Анонимен каза...

Простотията Българска/Троянска, край няма !

Анонимен каза...

хахахахах
герП младежи Троян feat Камен Църа пляскат в Осъма и се правят на патрЕоти!
Да живей България, да живеят всички дебили!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |