Великата Валя Балканска огласи ритуала във Велчево

* Над 15 души скочиха за кръста в ледените води на река Видима, спаси го 21-годишният плевенчанин Милослав Ангелов * 20-тина се хванаха на велчовското мъжко хоро
Йордановден
На Йордановден във Велчево, 6 януари 2020 г.
Валя Балканска пее за велчовци
ЗА ПОРЕДНА година космическият глас на великата родопчанка Валя Балканска огласи ритуала по спасяването на кръста в с. Велчево (община Априлци) на Богоявление/ Йордановден, 6 януари. И вече традиционното велчовско мъжко богоявленско хоро в река Видима в центъра на борческото село, носещо името на поборника Велчо Хайдутин. С голямата певица бяха й нейните гайдари начело с Петър Янев.

Битката за кръста
Кръстът е спасен
НАД 15 ДУШИ, повече от миналата година, участваха в битката за кръста, хвърлен в ледените планински води от отец Марин от Троян, който води ритуала заедно с местния свещеник отец Кръстьо. А победителят бе другоселец – 21-годишният Милослав Ангелов от Плевен; който – това е новост, но ще се превърне в традиция, поясниха организаторите – получи като дар спасения кръст.

Велчовското мъжко хоро в ледените води на река Видима
В МЪЖКОТО хоро пък се включиха 20-тина души, многолюдна, въпреки работния ден, бе и публиката на брега. За много години!

Т21
Снимки: Велиана Ангелова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |