Олга Константинова с приза „Просветител на българското образование, 2019 г."

* Преподавателката от троянското НУ „Христо Ботев“ и още 10 учители будители от страната бяха отличени от Фондация „Кузманов“
* Директорката: „Тя е човек, чийто труд е насочен към това да създава успешни и щастливи личности“
Отличници
След награждаването – Олга Константинова (в средата) с директорката Марияна Митова и управителя на Фондация „Кузманов“ Антанас Кузманов, м. декември 2019 г.
ПО ТРАДИЦИЯ краят на всяка година е времето за равносметки. Така беше и в НУ „Христо Ботев“, Троян. Директорката на училището Марияна Митова номинира в националната кампания „Просветител на българското образование, 2019 г.“ учителката Олга Константинова. Която, по думите на директорката, е „човек, чийто труд е насочен към това да създава успешни и щастливи личности“. А отношението й към учениците е искрено и човешко. Която в своята работа се ръководи от високите амбиции на ученици те си и чрез уроците си ги води към техните надежди. Обича децата и това се чете по ласкавия поглед, по меката грижовност, с която ги изслушва и напътства. Тя гледа на децата не като обект на обучението, а като личности – с положителни и отрицателни страни, с радости и проблеми, с успехи и разочарования.

ОБИЧА своя предмет и знае как да накара и учениците си да го заобичат. Използва атрактивни методи, които поставят ученика в активна позиция и го мотивират в процеса на обучението. Всеки час при нея е различен, запомня се и се очаква с нетърпение от малчуганите. Да, тя съветва, когато си без домашна работа или си извършил някоя простъпка, пише двойки, когато не си подготвен, но и поощрява, стимулира, показва ти, че си специален, че можеш, стига да положиш повече усилия. От една страна, тя е приятел на учениците – изслушва ги, съветва ги, пази поверените й тайни, празнува с тях, споделя… От друга страна, е техен наставник – насочва, изисква, наставлява, коригира, пише, налага наказания, когато правилникът го изисква. Децата я уважават и обичат, защото е намерила златната среда в отношенията си с тях.

УЧИТЕЛ е с дългогодишен педагогически стаж, но се вълнува от предстоящия час в класа. Всеки урок започва с ентусиазъм. Тя е обаятелна личност, която привлича учениците в клас. Уменията й за общуване предизвикват уважението на учениците и провокират желанието им да споделят, да се доверяват, да се съветват с нея. Винаги търси новото, иновативното и интерактивното. Различното и въздействащото, което ще направи урока по-интересен, по-забавен и по-ефективен. Това е целта на съвременното образование, когато става въпрос за работа с множество деца, демотивирани за учебен труд и зависими от дигиталните устройства, да ги накараш да мислят и действат в нестандартни ситуации, да приложат на практика това, което са научили.

Сред учениците си, НУ „Христо Ботев“, Троян
ТЯ Е ВСЕОТДАЙНА в работата си. Високата професионална подготовка и непрестанно повишаване на квалификацията са неизменна част от нейния професионален път. Тринадесет поредни години участва в националните педагогически четения, в проекти на МОН – за усъвършенстване и прецизиране на учебните програми, в експертен съвет за изготвяне на тестове за външно оценяване по български език и литература и по математика. Тя е и добър съветник, подкрепящ наставник, стимулиращ сътрудник. Провокира и консултира с разбиране на проблемите. Отзивчива, справедлива  и добронамерена. За нея родителите говорят с признателност и благодарност.

„Просветител на българското образование, 2019 г."
И ОТДЕЛ „Образование и култура“ на Фондация „Кузманов“, в партньорство с ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Ихтиман) и „Кузманов образование“ ЕООД, на специална церемония отличи Олга Константинова с приза „Просветител на българското образование, 2019 г.“. Отличието получиха само още 10 учители будители от цялата страна. Наградата беше изненада за г-жа Константинова, а за награждаването специално дойдоха и нейни бивши възпитаници, колеги, родители, както и представител на Община Троян.

Фондация „Кузманов“, www.foundationkuzmanov.com

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |