Троянецът Минко Гечев в класацията „30 под 30“ на „Форбс“

*„Минко Гечев извървя пътя от създаването на собствена компания през придобиването й от световния гигант Coursera до позиции в Google. И всичко това преди да навърши 30“, аргументират избора си
 от авторитетното издание

Минко Гечев
Отличници

СЪГРАЖДАНИНЪТ ни Минко Гечев – компютърен специалист със световна известност, изобретател и предприемач – получи поредно признание. Българското издание на авторитетното американско списание за бизнес и финанси „Форбс“ (Forbes) включи 29-годишния троянец в годишната си класация „30 под 30“, представяща най-влиятелните и успели българи на възраст под 30 години (в януарския брой). „Минко Гечев извървя пътя от създаването на собствена компания (Rhyme.com) през придобиването й от световния гигант Coursera до позиции в Google. И всичко това преди да навърши 30, с което заслужи мястото си в селекцията „30 под 30“ за 2019 г.“, поясняват от „Форбс“.

„ПОЛАСКАН съм и е чест за мен да бъда част от тазгодишния избор „30 под 30“ на „Форбс“ (България). Получих това признание заради успешната продажба на Rhyme.com и влиянието на моите проекти и статии. Придобиването на Rhyme доведе Coursera на българския ИТ пазар. През 2020 г. (от Coursera) планират да удвоят екипа си в София, за да продължат да развиват иновативната платформа, която започнахме“, бе коментарът на призьора в профила му във фейсбук.

Във „Форбс“, м. януари 2020 г.
ДА ПРИПОМНИМ. Минко Гечев учи в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и започва да се занимава сериозно с програмиране в 11. клас, искрата пламва по проект от извънкласния кръжок по астрономия на Надка Данкова. А негов пръв ментор в програмирането е преподавателят по ИТ в училището Свилен Димитров. В пространното си интервю за Google Минко припомня това начало: „Моят учител в гимназията Свилен Димитров беше този, който помагаше на учениците да се подготвят. Той ме запозна с PHP, JavaScript и MySQL. Виждането как мога да преведа идеите си във функционални софтуерни системи беше толкова завладяващо! Прекарах десетки часове в работа по CMS системата. Преди това разработих платформа за запис на резултатите от наблюдения на небесни обекти“. Следва пълно отличие при завършването, включително на матурите по български език и литература и по математика, избран е за първенец на випуска (2009 г.), а речта му на церемонията по връчването на средношколските дипломи е впечатляваща. Избира да следва информатика в Софийския университет и се дипломира като магистър по специалността „Софтуерни технологии“ (2013 г.); като междувременно сериозно работи по кода Angular, по-сложна разновидност на JavaScript, която използват три от най-големите сайтове в света - Google, YouTube и Facebook. Тогава получава предложение от специализираното британско издателство за информационни технологии и софтуер „Пакт пъблишинг“ да напише книга за Angular версия 2, книгата става бестселър (2016 г.), поръчват му и написва продължение за Angular версия 4. Следват ангажименти в Силиконовата долина (Сан Франциско) в САЩ, лекции по целия свят, създаване на собствена компания, продажбата й и предложението да стане част от мъзъчния тръст на мегаконцерна Google. Заради научните и презентаторските си успехи става двоен лауреат на наградата „Джон Атанасов“ през 2018 г.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |