Отзвуци от 24 май в Троян

* Дефилето в прослава на св. св. Кирил и Методий по нов маршрут
* Кметът: „Троян е град на духа, така е било и така ще бъде, а ние сме част от този дълъг път на нашия град
Върви, народе възродени
На 24 май в Троян
Най-важната украса
Усмихнати и вдъхновени хора
Момент от шествието, минават биатлонистите
ТРОЯН посрещна и този 24 май, деня на светите братя просветители Кирил и Методий и празник на българската просвета и култура, по своя си начин – слънчев, многолюден както никой друг ден, грейнал от усмивки и настроение, някак по-радостен и по-весел, вдъхновен. С тематична украса – погледите и обективите събираха големите разтворени книги с „А, Б“-то (на няколко места) и грамадния надпис „24 МАЙ“ (при пилоните със знамената на Троян, България и Обединена Европа). И с обичайното празнично шествие/дефиле по троянските улици, имащо началото си през 30-те години на миналия век и възстановено през 2011 г. Този път дефилето бе по друг, по-дълъг и както се оказа, по-удачен маршрут – от „хана на Васил Спасов“ (офиса на „Виваком“) по Главната до централния площад, но все така пълноводно – с ученици от всички троянски училища и детски градини, представители на културните институции, възпитаници на спортните клубове и с Общинския младежки духов оркестър и величествения химн „Върви, народе възродени“ начело.

Кметът Донка Михайлова: "Троян е град на духа, така е било и така ще бъде"
Нели Генкова (СУ "Св. Кл. Охридски") с наградата на Общината
Пешка Вачева (СУ "Васил Левски") с отличието "Неофит Рилски"
Инж. Стефка Станчевска (ПГМЕТ) с отличието "Неофит Рилски"
Олга Константинова (НУ "Хр. Ботев") с отличието "Неофит Рилски"
На входа на Общината: "Върви, народе възродени!"
„УВАЖАЕМИ учители, хора на духа, ученици, дейци на спорта, честит празник, честит ден на българската просвета и култура… Вече 140 години Троян празнува този ден, празнува паметта на нашите духовни будители  на Кирил и Методий, на Паисий, на възрожденците, на хилядите троянци, създали образованието и културата в този град“, започна приветственото си слово кметът Донка Михайлова. И открои две имена – на местните учители Илия Белковски и Цвятко Златев, които въвеждат в Троян тържественото отбелязване на празника на св. св. Кирил и Методий. „На този ден празнуваме и бъдещето на децата си – каза още г-жа Михайлова, – троянецът открай време е давал мило и драго децата му да бъдат образовани… Троян е град на духа, така е било и така ще бъде, а ние сме част от този дълъг път на нашия град. Честит празник!“

НА ПРАЗНИЧНАТА церемония по традиция бе връчена годишната награда на Община Троян за принос в развитието на образованието и на културата, награда, която „има амбицията да е своеобразен преглед на изминалата година, както и да очертае профила на успешния учител и на успешния деятел на културата“, по думите на водещата Пенка Райковска. Този път наградата (грамота плюс премия от 500 лв.) бе само за образование, получи я преподавателката по български език и литература в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Нели Генкова-Маринова – за принос в развитие на образователното дело в града и основно за успехите на ръководения от нея училищен клуб по дебати. С престижното отличие „Неофит Рилски“ на Регионалното управление на образованието (РУО) – Ловеч бяха отличени три други троянски учителки: Пешка Вачева (СУ „Васил Левски“), старши учител по география и икономика, инж. Стефка Станчевска (ПГМЕТ), старши учител по теоретично обучение и Олга Константинова (НУ „Христо Ботев“), старши учител 1.-4. клас. Награда от РУО – Ловеч получи и кметът Донка Михайлова – за принос в развитието на образователната дейност в Ловешка област.

Сред гостите - зам.-областен управител, депутати, съветници, свещеник, управа
ВИП зрител на специално място
СРЕД ГОСТИТЕ на троянския 24 май бяха зам.-областният управител Илиян Тодоров, троянските депутати д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, началникът на РУО – Ловеч Еленко Начев, наместникът на Троянската духовна околия и председател на троянския храм „Св. Параскева-Петка“ отец Марин, цялото общинско ръководство.

Т21

Нели Генкова
 След празника
По повод наградата за образование на Общината

* „Реформирането на толкова компрометираната образователна система може да се случи единствено отвътре, и се надявам дебатите в училище да са скромен принос в тази посока“

БЛАГОДАРЯ на учениците за предложението, на г-жа кмета за решението, на Общинския съвет за доверието. Използвам повода, за да представя заниманието с дебати през моя поглед.

ДЕБАТИРАНЕТО е форма на обучение с бърз и видим резултат. То е учене чрез преживяване, дава самочувствие и поставя дебатьорите в развиваща среда. Чудесна гледка представляват ученици, събрали глави в оживено и отговорно обсъждане на поредна отборна стратегия. Дебатирането показва хубавото лице на днешните млади – умни, изобретателни, свободни, борбени. То създава общност около една обща страст.

В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ (Троян) от години търсим начини за развиване у учениците на умения за публична реч. Клубът по дебати би бил невъзможен без съмишленичеството на голяма част от колегията. Към това добавям пълната подкрепата на училищното ръководство и факта, че училищните усилия са забелязвани от различни институции – Общината, Общинския съвет, Регионалния инспекторат по образованието. Ценни са жестовете на дарители, родители, приятели.

ШАНС и двигател за развитие на клуба е нашето членство в Асоциация Дебати България. На национални събития дебатьорите от троянския клуб са единствените, които живеят и се развиват в малък град. Те стоят напълно равностойно, явяват се добри посланици на Троян и изпълват със съдържание клишето за малкия, но буден планински град. Вярвам, че реформирането на толкова компрометираната образователна система може да се случи единствено отвътре, и се надявам дебатите в училище да са скромен принос в тази посока.

Нели Генкова, преподавател по български език и литература в 
СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на клуб „Дебати“
Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Офффффф

Анонимен каза...

уффффф...

Анонимен каза...

В Троян е така. Нищо не се е променило и няма да се промени.Просто, защото хората са такива !

Анонимен каза...

Анонимници

Анонимен каза...

По броят и качеството на коментарите , можем да разберем какво се е случило в Троян на 24 май тази година.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |