Рожденикът Минко Донковски спаси кръста в Троян, голямо мъжко хоро

* Победителят е на 24 и вижда бъдещето си в родния Троян; печели за първи път, участва за втори * Рекордна масовост – 20 скочиха за кръста в ледените води на Бели Осъм, 30-тина играха мъжко хоро * Почерпка с греяна троянска за участниците, за спасителя – и пликче
Йордановден
Здравата мъжка редица очаква хвърлянето на кръста, Троян, Йордановден, 6 януари 2019 г.
Битката за кръста, сн. Петър Петров
Кръстът е спасен, спасителят е в прегръдките на другарите си
Победителят Минко Донковски
24-ГОДИШНИЯТ троянец Минко Донковски (щом е Минко, може ли да не е троянец!) – студент по агрономство в Пловдив, чест бригадир в Англия, но голям троянофил, виждащ бъдещето си в родния град, работи на две места в момента, но не изневерява на старата си любов спорта (беше известен колоездач с доста медали, сега играе футбол и преди няма и месец с отбора си спечели коледния турнир в зала за Купата на кмета на Троян), голям симпатяга и чаровник, но за жалост на дамите има дама на сърцето си, болярка/търновка, която е довел тук – спаси кръста на тазгодишния Йордановден в Троян, троянското Богоявление, един от най-тачените и най-многолюдни троянски празници. И си направи чудесен подарък за рождения ден, празнуван на вчерашния ден, 5 януари. „Печеля за първи път, участвам за втори“, сподели с кръста в ръка победителят.

Двама канадци (в средата) с интерес наблюдаваха ритуала
Стотици троянци следиха "на живо" битката за кръста
СПОРЕД НЯКОИ тази година присъстващите бяха рекорден брой, според нас – едва ли; но едно е сигурното – стотици бяха накацали по Пешеходния мост и наоколо, по двата бряга на река Бели Осъм в центъра на Троян, а сред публиката имаше и другоземци, например двама млади канадци, които за пръв път бяха свидетели на подобно нещо. Кръстът пък бе хвърлен от отец Марин на необичайно, но оказало се по-добро и за зрителите, и за участниците място – терасите на комплекс „Ривърсайд“, слизащи кажи-речи до водата (обичайното място в предишни години бе при другото известно заведение в този крайречен участък – „Антик“).

Мъжкото троянско хоро в ледените води на Бели Осъм
СЕГА ЗА НАЙ-ВАЖНОТО, за героите в поредната троянска мъжка Богоявленска битка за спасяването на кръста, чийто възродител в новото време, в началото на 90-те, бе неукротимият и незабравим Пламен Ангелов-Стършела (Бог да го прости, и ако Стършела е гледал отгоре, а той няма как да не е гледал, се е радвал на продължителите на делото – бел. ред.). И ако за броя на публиката не е сигурно, то за скачачите във водите на троянската река в студения и снежен 6 януари 2019 г. (термометрите сочеха минус 1 градус на въздуха и плюс 5-6 градуса на водата) няма спор – рекордно много, 20 души (миналата година бяха малко под 20, предната „само“ 15); а при последвалото троянско мъжко/калоферско хоро бройката набъбна докъм 30-тина (горе-долу колкото миналата година).

С развятото българско знаме и възгласи "Да живее България!"
МИНАЛАТА година написахме, че не помним „толкова нахъсана и мъжкарска битка за кръста в Троян, от времето на незабравимия Стършела“ и сега можем без грам колебание да кажем същото. Битката наистина бе много здрава и мъжка, а и нямаше как да е иначе, като гледахме спортната и изключително младежка (със сигурност средната възраст на спасителите не надхвърляше 25) „графика“ на редицата, застанала на старт на десния бряг на реката. Сред смелчаците бе и един много важен за Т21 човек – 17-годишният набор на вестника ни Влади Владимиров (проплакал за пръв път в деня, в който излезе първият ни брой, 10 септември 2002 г.), който, разбира се, се представи изключително достойно.

Поглед отвисоко, сн. Вальо Бечев
ЗА ХОРОТО също могат да се кажат хубави думи – много мъжко, здраво, силно, темпераментно, с българския трибагреник отпред и викове „Да живее България!“; и под звуците на родопска каба гайда на живо. Сред водните танцьори за втора поредна година бе и троянският народен представител инж. Иван Миховски, а „партийният паритет“ бе постигнат от дебютното участие на областния младежки соцлидер инж. Васил Гадевски.

Кметски поздравления и пликче за победителя Минко Донковски
СЛЕД СПАСЯВАНЕТО на кръста множеството бе ръсено за здраве от отците Марин и Калин, които водеха ритуала. А победителят Минко и другарите му бяха поканени на гости в кметския кабинет, където стопанката Донка Михайлова ги почерпи с баница и греяна ракия. За спасителя, както повелява традицията, имаше и кметски дар (в плик, 100 лв.). Тук бе и инициаторът на троянското мъжко хоро Атанас Белевезлис, познат с псевдонима Маламир Дуло, който не скри радостта си от развитието на делото. Браво, момчета, браво, троянци! До догодина!

Генадий Маринов

Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

ПочерПка ... иначе браво на ентусиастите!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |