Във Велчево – дълго мъжко хоро и Валя Балканска

* Кръста спаси 55-годишният плевенчанин Милослав Ангелов, хорото в река Видима водеше гайдарят Петър Янев
На Йордановден
Кръстът е спасен, Велчево, Йордановден, 6 януари 2022 г.
Насред хорото – кметът Владо Станев
Спасителят на кръста Милослав Ангелов
ЙОРДАНОВДЕНСКАТА традиция във Велчево – китното троянско селце, нищо че е в община Априлци, носещо името на гордия харамия Велчо Хайдутин, прочуто и с шампионската си ловна дружинка – бе спазена (6 януари). В кристалните, макар и не ледени този път води на река Видима в центъра на селото отново се изви дълго „калоферско“ (мъжко) хоро, а над Велчево се понесе космическият глас на великата Валя Балканска – родопчанка, но с толкова приятелства и гостувания тук, че минава за съща велчовка, заедно с гайдите на виртуоза Петър Янев и синове, и те чеда на Родопа планина.

Валя Балканска и Петър Янев радваха и вдъхновяваха, Велчево, 6 януари 2022 г.
Богоявленския ритуал водеше отец Марин от Троян
На велчовското мъжко хоро
НО ДА КАРАМЕ поред. Празникът започна на площада, а Богоявленския ритуал в чест и прослава на светото кръщение на Божия син Иисус във водите на река Йордан бе воден от отец Марин от Троян. Стекли се бяха хора от близо и далеч – велчовци, потомци, приятели, млади и стари, че и съвсем невръстни малчугани. А кръстът, който бе хвърлен на обичайното място – големия вир досами мегдана, бе спасен от 55-годишния Милослав Ангелов в люта битка с още 12 здравеняци, всичките в безупречни народни носии. Победителят е от Плевен, заклет авджия и чест гост на колегите си от Велчево, той е и сред инициаторите и спонсорите на празника.

В средата – най-младият участник
Велчовското мъжко хоро, Йордановден, 6 януари 2022 г.
На хорото в реката
А ПОСЛЕДВАЛОТО мъжко велчовско хоро бе от дълго по-дълго, близо 30 души, като наред с татковците и дядовците имаше и няколко хлапета, че и двама бебешори, сред танцуващите във водата бе и кметът на селото Владо Станев. Сред гостите пък личаха общинският кмет на Априлци инж. Тихомир Кукенски, областният управител на Плевен Марио Тодоров, кметът на Пордим Детелин Василев. Ентусиазмът бе неописуем, във водите се вееха се български знамена, а гайдата на Петър Янев, и той с танцуващите, водеше хорото.

Празникът продължава
ПРАЗНИКЪТ продължи с общоселска веселба на площада, а за музикалното оформление вече казахме – космическо. Организаторите – местното Кметско наместничество и Велчовската ловна дружинка с председател Цветан Петров (фирма „Ослар“). Амин!

Т21
*** Великолепните снимки са дело на 
професионалния фотограф Радослав Първанов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |