33-годишният Теодор спаси кръста за трети път

* Само седем скочиха в троянската река тази година, сред тях и наборът ни Влади, по-малко бе и публиката – дали заради омикрона, или
 топлото „немъжко“ време?
На Йордановден в Троян
Спасителят на кръста Теодор Божинов
ТРОЯНЕЦЪТ Теодор Божинов, който след 3 дни навършва Христовите 33, си направи чудесен подарък, спасявайки кръста във водите на Бели Осъм в центъра на Троян на тазгодишното Богоявление (Йордановден, 6 януари 2022 г.). С което направи 3-тата си победа – след 2014 г. и 2020 г. Каква символика! „Обичам българските традиции, това е мъжки празник и трябва да се спазва. По-малко бяха кандидатите този път, аз очаквах поради топлото време да има доста хора, но нямаше много ентусиасти“, коментира победителят секунди след излизането си от водите с кръста в ръка.

Великолепната троянска седморка на Йордановден (Влади – вторият отляво), 6 януари 2022 г.
САМО СЕДЕМ, в предишни години бройката се доближаваше до 20,  бяха смелчаците, които скочиха за кръста тази година – на обичайното място (под кацналото над реката кафене „Антик“, тъй и не свикнахме, пък и никой не можа, с новото му име „Макиато“ – бел. ред.), а разпятието бе хвърлено от отец Калин, който заедно с младия отец Войден водеше Богоявленския ритуал. Сред смелчаците, до един млади троянски момчета, бе и „нашият човек“ Влади Владимиров (наборът, който проплака за пръв път в дея, в който се роди и вестникът ни, 10 септември 2002 г.) и много малко не му достигна да се поздрави с победата. По-малобройна от предишни години бе и публиката – дали заради епидемията и омикрона, или заради прекалено топлото и „немъжко“ време, – и все пак Пешеходния мост до Музея бе отрупан с народ, същото бе и на двата бряга на реката.

Пристига литийното шествие, води го отец Войден
Битката за кръста
Кръстът е спасен
И СМЕ ГО КАЗВАЛИ неведнъж, но ще го кажем пак – троянци обичат този празник, още от времето на колоритния рокер, мъжкар и дълбоко вярващ християнин Пламен Ангелов-Стършела, който в началото на 90-те възвърна Богоявленския ритуал в празничния календар на Троян и сам десетина пъти спасява кръста. Обичат го не само за дълбокия християнски смисъл – кръщението на Иисус в река Йордан и заявяването на християнската ни същност и вяра, но и заради красотата и динамиката на ритуала, защо да не кажем заради здравото зрелище (шоу), в което няма нищо лошо. Амин!

Отец Калин благослови смелчаците и ги поръси със светена вода
На чашка греяна троянска в кабинета на кмета Донка Михайлова
ДВЕ ДУМИ за победителя. Теодор Божинов работи като униформен служител в троянския затвор. Казахме, че е на Христовите 33 години. И че тази е третата му победа на Йордановден – при първата, през 2014 г., ситуацията бе сходна, с топло, слънчево и безснежно време, но при втората, през 2020 г., бе люта зима, сняг, лед и студ. Иначе участията му в ритуала са от 2013 г., неизменно, вече цяло десетилетие и, по неговите думи, отказване няма. Както си му е редът, „великолепната седморка“, борила се за кръста във водите на троянската река, бе поканена на чаша греяна троянска сливова в кабинета на кмета Донка Михайлова; и всички получиха кметските поздрави, а победителят Теодор – и кметски дар (в пликче).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |