Злонамерено, с риск да бъде убит човек

* Злосторник преряза здраво 27-метрово иглолистно дърво до бензиностанция „Петрол“ и застраши хора и постройки, полицията разследва * Кметът Михайлова: „Питам се дали извършителят на престъпното деяние е спал спокойно тази нощ?“
Крими
В ПРАЗНИЧНИЯ Йордановден (6 януари) кметът Донка Михайлова сподели в профила си във фейсбук нещо съвсем непразнично. Дори повече, плашещо – за едно престъпно деяние, застрашило живота и сигурността на хората и довело до ангажиране на доста ресурси и техника за преодоляването му. „Злосторно, злонамерено, с риск да бъде убит човек – това си мислех, когато ми докладваха, че здраво и красиво 27-метрово иглолистно дърво при бензиностанция „Петрол” в южната част на Троян е частично срязано. Рискът при по-силен вятър то да падне и да застраши живота и здравето на преминаващи хора и да нанесе материални щети беше реален. Час и половина бяха нужни на момчетата от Пожарната да го отстранят с помощта на 30-метрова стълба, не без риск и за тях самите. Полицията извършва проверка по случая. Питам се дали извършителят на престъпното деяние е спал спокойно тази нощ?“, написа г-жа Михайлова.

ИЗЦЯЛО се присъединяваме към кметската позиция. И призоваваме полицията да не замита под килима този „маловажен“ случай, а извършителят на престъплението да бъде намерен (и наказан). Тук е мястото да припомним, че неотдавна в самия център на Троян се случи нещо подобно – пред очите на всички, включая власти, правозащитни органи и т. н., бе съсипано, макар и по-перфидно и не тъй директно, друго здраво, красиво и величествено дърво и никой не си мръдна пръста да го защити. Благодарение на вестника ни случилото се разчу и рецидивът стана невъзможен, нищо че това ни костваше доста нерви и едно абсурдно съдебно дело. Надяваме се, че този път нещата ще са различни и делото ще е срещу извършителя, а не срещу изобличилия го.

А ЧЕ СЪСИПВАНЕТО на дърво е престъпление, е факт. Деянието е инкриминирано с текст от Наказателния кодекс, чл. 236, гласящ: „Който унищожи или повреди по какъвто и да е начин горски дървета се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация, както и с глоба от 100 до 300 лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до 5 години“. Наказания за такова деяние са залегнали и в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Троян: „На територията на община Троян се забранява отсичане или изкореняване на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им (чл. 39, ал. 1)“; „За всички причинени щети на елементите на зелената система на община Троян – растителност и съоръжения, виновните лица, освен глоба, дължат обезщетение в размер, достатъчен за възстановяването им (чл. 46, ал. 1)“.

Т21

3 коментара:

Unknow каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknow каза...

Зад автобусната спирка до бившият завод " Христо Смирненски" ,бяха отрязани две 30 годишни иглолистни дървета. Причината е поредната пластмасова автомивка . Никой нищо не видя ,нито общината, нито гражданите.

r3d33ms каза...

Факт е че всеки си прави каквото си прецени,и то безнаказано.
На улица "Феликс Каниц" един хубавец е цопнал сигурно 200 килограмов камък насред тротоара,за да не спират коли. Но го е направил неизползваем и за пешеходците.И това в централната част на града!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |