На 7 януари – троянския 3 март

* На 7 януари 1878 г. (24 декември по стар стил) отрядът на ген. Карцов превзема считания за непревзимаем при зимни условия Троянски проход * Цветя пред паметника в Троян, паметника над с. Балканец и Карцовия бук на Беклемето
Поклон
Пред паметника на ген. Карцов, Троян, 7 януари 2023 г.
ТРОЯН, както винаги, зачете 7 януари – една от най-важните дати в историята на града ни (24 декември по стар стил), троянския 3 март. Деня, в който преди 145 години, в изключително лютата и снежна зима на 1877/78 г., след петдневен щурм руският отряд на ген. Павел Карцов със самоотвержената помощ на троянци превзема считания от тогавашните експерти за непревземаем при зимни условия Троянски проход (Беклемето). Една от важните победи в Руско-турската война (1877/78 г.), донесла освобождението на Троян и подсигурила победния ход при Шейново на т. нар. Южен отряд на ген. Радецки. Най-активен сред троянските помагачи на отряда на ген. Карцов е монахът от Троянския манастир „Успение Богородично“ архимандрит хаджи  Макарий, съратник на Левски, председател на единствения в страната изцяло монашески революционен комитет, по-късно и игумен (гробът на бунтовния поп е в манастирското гробище в двора на обителта, а на негово име днес е кръстена манастирската конферентна зала – бел. ред.).

Пред паметника в с. Балканец и Карцовия бук на Беклемето
ВЕНЦИ на признателност бяха поднесени пред паметника на ген. Карцов в центъра на Троян, край който на почетен караул, в старини униформи от онова време, бяха застанали представите на местния клон на дружество „Традиция“. Поклонение и венци имаше и пред паметника на загиналите войни от освободителния отряд над с. Балканец и на т. нар. Карцов бук на Беклемето.

Т21

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

Поздравления за Община Троян и дружество "Традиция"!
А на психодясната евроатлантическа пасмина - съболезнования..... Русия ни е освободителката и дълбок Поклон!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |