Ритуалът с кръста на Йордановден наближава

* Хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на троянската река ще е на обичайното си място –в центъра на града, под прозорците на кафене „Антик“, и в обичайното си време – около 11:00 ч.
Предстоящо 6 януари
Битка за кръста във водите на троянската река, Богоявление
НА 6 ЯНУАРИ, събота, когато отбелязваме големия християнски празник Богоявление (Йордановден), ще бъде спазена традицията с хвърляне и спасяване на Богоявленския кръст във водите на река Бели Осъм в центъра на Троян. Предшестващата тържествена Богоявленска служба с водосвет започва 9:00 ч. в троянската църква „Св. Параскева-Петка“, а веднага след приключването й ще тръгне литийното шествие към мястото на ритуала. Хвърлянето на кръста  ще се случи  около  11:00 ч. на обичайното място – при Пешеходния мост до Музея, точно под прозорците на кафене „Антик“.

Стършела след поредна победа за кръста, Троян
В ТРОЯН ритуалът по хвърлянето на кръста се провежда от десетилетия (от началото на 90-те и бе възроден от отец Богдан и колоритния и набожен троянец Пламен Ангелов-Стършела, който бе и рекордьор по победи – 9 пъти извади кръста от водите на троянската река – бел. ред.), като винаги привлича многобройна публика. Смята се, че този, който извади/спаси кръста, ще е здрав и щастлив през цялата година. По традиция след ритуала победителят ще бъде поздравен от кмета на община Троян  Донка Михайлова, която ще му връчи парична награда и ще вдигне с него и останалите участници наздравица с греяна троянска ракия.

ОБЩИНА ТРОЯН
кани всички жители и гости на града да се включат в големия християнски празник!

Северина Борджукова, PR, Община Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |