Второ писмо на председателя Пенков до премиера Денков

* „Общински съвет Троян категорично настоява за подобряване на функциите на АПИ в ареала на община Троян, а именно – поддържането на сервитутите около държавните пътища“ * „Обръщаме внимание и на зимната поддръжка и липсата на снегопочистване на Троянския проход – пътен инфраструктурен обект от национално значение“
 
инж. Петко Пенков
Сблъсъци
 
НА СЪЩАТА дата, 29 декември 2023 г., председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков е изпратил второ писмо до премиера на Република България акад. Николай Денков – този път във връзка с дейността на територията на общината ни на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която отговаря за републиканската пътна мрежа; първото писмо бе за честите спирания на тока и проблемите ни с електродоставчика „Електрохолд България“ и за опитите за „прилапване“/одържавяване на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД и драстично повишаване на цената на водата за троянските потребители (виж „Председателят Пенков пише на премиера Денков“ – бел. ред.). Инж. Пенков изразява недоволство от поддръжката на сервитутите около държавните пътища в община Троян, което създава множество проблеми, включително при възстановяване на електрозахранването при аварии през зимните месеци. Поставя се и наболелия „троянски“ въпрос за намиране на „модерно, европейско решение“ за целогодишната проходимост на Троянския проход. Т21

Становище на Общински съвет Троян относно дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“
 
До:
Министър-председателя  на Република България
Министъра на регионалното развитие
Омбудсмана на Република България
Агенция „Пътна инфраструктура“
Областния управител на област Ловеч


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРОЯН изказва становище за качеството на поддръжката на републиканската пътната мрежа на територията на община Троян, изхождайки от факта,  че чрез нея се осигуряват транспортни връзки не само от регионално, но и от национално значение.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРОЯН
категорично настоява за подобряване на функциите на Агенция „Пътна инфраструктура“ в ареала на община Троян, а именно – поддържането на сервитутите около държавните пътища, което считаме за особено важно през зимния период. Падналите клони, камъни, наноси и други възпрепятстват  работата на снегопочистващата техника. Осигуряването на достъп на снегопочистващиите машини при обилен снеговалеж е от ключово значение за безопасността на гражданите. То е първостепенна отговорност на АПИ, защото логистично предхожда възстановяването на електрозахранването при аварии, доставянето на стоки от първа необходимост, оказването на спешна и друга помощ  на населението.

ЗИМНАТА обстановка по пътищата не трябва да води до извънредни условия и да се счита за екстремна. Общински съвет Троян счита, че технологията за почистване на територията на община Троян трябва да се подобри и да се оптимизира. Да се осигури готовност за утежненото движение при зимните условия, за да не се създават затруднения за дейностите на другите институции, организации и фирми. Аварийните екипи на АПИ  трябва да работят при оптимална организация, за да бъдат отстранявани навреме авариите на територията на община Троян. 
Общински съвет Троян получава чести сигнали от недоволни граждани, което е ясен знак, че  за да се поддържа пътната инфраструктура в изправност при зимни условия, трябва да има предвидена възможност за бърза извънредна организация и за осигуряването на допълнителни екипи за работата на територията на община Троян.

НЕ НА ПОСЛЕДНО място обръщаме внимание и на зимната поддръжка и липсата на снегопочистване на Троянския проход – пътен инфраструктурен обект от национално значение. Крайно време е Агенция „Пътна инфраструктура“ да подходи по модерен, европейски начин и да намери решение на този проблем.

29 декември 2023 г., Троян
Инж. Петко Пенков, 
председател на Общински съвет Троян
 
Още по темата:

1 Коментара:

Наблюдател каза...

Ей сега ще ви реконструират прохода като един малък Сан Бернар.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |