Сблъсъци в Общинския съвет за индексацията на наемите

* Кметът Михайлова от името на администрацията внесе предложение за диференциация на увеличението – 10% за наемателите на помещения и 19,6% за наемателите на терени и др. * Д-р Минков от името на ГЕРБ контрира – 10% за всички * Бъркотията бе пълна и излезе извън залата, решението – 19,6% за всички наематели
 
Хубава работа,
 ама троянска
 
НА ПРЪВ ПОГЛЕД „кротката“ т. 7 от дневния ред на декемврийската сесия на Общинския съвет в Троян – последната за 2023 г. (21 декември), доведе до истински баталии в и извън залата (отворени писма, публикации и коментари в социалните мрежи). В което някои, струва ми се не без основание, видяха продължение на председателския спор от първата следизборна сесия между двете големи групи в местния парламент – на БСП (10 съветници) и ГЕРБ (9 съветници), спечелен от по-малката група заедно с приятелите й от ВМРО и „Възраждане“ (виж „Още за „белия пушек“ в Общинския съвет“ – бел. ред.).

ЗА КАКВО става дума? Въпросната т. 7 представляваше предложение на кметската администрация, внесено от кмета Донка Михайлова, за корекция на наемите за наемателите на производствени и търговски общински помещения, които са „вързани“ за минималната работна заплата и по договор би трябвало да се индексират с 19,6% (какъвто е ръстът на минималната работна заплата) – предложената корекция бе увеличението на наемите им да е с 10% (а не с 19,6%). Като за останалите общински наематели – на терени, жилища, гаражи, ателиета, под аренда и с преференциални наеми (граждански организации, спортни клубове, лекари), да няма корекция, т. е. увеличението да е с 19,6%; всичко това не важи за общинските наематели на пасища, мери и ливади, чиито наеми се променят с инфлационния индекс.

КАКВИ БЯХА МОТИВИТЕ
на вносителя? Кметът Михайлова поясни, че се касае за 18 терена, върху които са изградени търговски и производствени обекти (като пример бе посочен зеленчуковият магазин до задния двор на НУ „Св. св. Кирил и Методий“). „Предлагаме преференции заради сериозния ръст на минималната работна заплата и усещането за справедливост“, коментира г-жа Михайлова. А на въпроса на опонентите си защо само на тези, а не и на другите наематели (на терени и др.), отговорът бе, че не е оправдана цялостна корекция на наемните отношения, има договори, наемателите са ги подписали и тези договори трябва да се изпълняват, както Общината изпълнява своите, а преференциите са насочени към най-засегнатите. Вносителят получи подкрепа и от 3-членната група на ПП-ДБ, изразена от председателя на групата Николай Тодоров.

КАКВА БЕ (О)ПОЗИЦИЯТА на ГЕРБ, материализирана с контрапредложение на съветника д-р Милко Минков, внесено на място в залата? Най-общо – корекцията да засегне всички общински наематели (и на терени, и на помещения) и вместо с 19,6% увеличението на наемите им да е с 10%. Аргументира го председателят инж. Петко Пенков – така ще се изправи несправедливостта тези, които наемат голи общински терени и инвестират в тях, изграждайки свои обекти, да плащат повече, отколкото другите, които са наели готови общински помещения. „Нека не наказваме тези, които са наели терени и инвестират и да поощряваме другите, които са взели сгради наготово – това е нашата логика“, коментира председателят. Като в добавка представи изчисления, че при общо увеличение на наемите с 10% (вместо диференцираното – едните с 19,6%, а другите с 10%) Общината няма да загуби постъпления от наеми, дори обратното.

СПОРОВЕТЕ продължиха, наложи се и вземане на 15-минутна почивка за избистряне на позициите, на трибуната бе поканен и експертът Борис Бояджиев, директор на дирекция „Общинска собственост и икономика“ в общинската администрация, който направи допълнителни разяснения, чуха се и съветнически признания, че кашата е пълна (оказа се дори, че в писменото предложение на администрацията някои са „разчели“ тиренцата като минус и бъркотията се уголемяваше), както и призив от ресорния зам.-кмет Ангел Ангелов, че не бива да се работи така и предложенията, касаещи общинските финанси, трябва да се подготвят много по-сериозно и отговорно (забележката бе насочена към вносителя на контрапредложението д-р Минков).

В КРАЙНА СМЕТКА при гласуването нито едно от двете предложения – на кмета и на ГЕРБ, не получи нужното мнозинство от 50% плюс 1 от общия брой на съветниците, т. е. 15 гласа. И идеята за намаляване на увеличението на наемите на част от наемателите на общински имоти, „закачени“ за ръста на минималната работна заплата, бе отхвърлена и всички тези наематели (на терени и помещения) вече ще плащат с 19,6% по-високи наеми (колкото е увеличението на минималната работна заплата).

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |