Обръщение на групата общински съветници на БСП Троян

* „Широко коментиран в общината ни е начинът, по който председателят на Общинския съвет Петко Пенков получи подкрепата за нов мандат, „мотивирайки“ общински съветници да гласуват за него. Странно е как ВМРО, което шумно прогласи в предизборната кампания подкрепа за Донка Михайлова, веднага след изборите, без всякакво обяснение, се присламчи към ГЕРБ“

Сблъсъци
Сблъсъкът около предложението на кмета, подкрепено от БСП и контрапредложението на ГЕРБ за корекция в индексацията на наемите на общински имоти заради ръста на минималната работна заплата наля масло в огъня. И обтегна допълнително отношенията между двете големи групи в Общинския съвет в Троян, изострили се след битката за председателския пост, спечелена от герберите с подкрепата на ВМРО и „Възраждане“ (виж „Сблъсъци в Общинския съвет за индексацията на наемите“). А във фокуса на това обтягане се оказа фигурата на стария нов общински председател инж. Петко Пенков. По-долу ви представяме обръщението на групата общински съветници на БСП Троян. Т21
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, поводът да се обърнем към Вас са лъжите, тиражирани от ГЕРБ Троян относно отговорността на групи общински съветници при гласуване на наемите на общински имоти за 2024 г. Със свое предложение на декемврийската сесия на Общински съвет Троян кметът на общината предложи намаление наполовина на предвиденото в   договорите за наем ежегодно увеличение с ръста на минималната работна заплата (за 2024 г. - 19,61%). Предложението бе ръстът да е 10%. Тази глътка въздух за наемателите е в посока подкрепа на гражданите на общината ни, която вече бе изразена в намерението да не бъдат увеличавани данъци и такси за 2024 г.

СЛЕД ОБЪРКАНИ ДИСКУСИИ,
демонстрации на непознаване на Закона за общинската собственост и на местната нормативна уредба, сглобката ГЕРБ-ВМРО отхвърли предложението на кмета, след което от 1 януари 2024 г. наемателите ще плащат наемите си с увеличение от 19,61%. Вместо да се извинят за неадекватното си управленско поведение, колегите от ГЕРБ-ВМРО започнаха с безадресни обвинения. Гражданите могат да проследят дискусията и гласуването на сайта на Общински съвет Троян и сами да установят истината – виж ТУК.  

ОБРЪЩЕНИЕТО
ни е повод да изразим премълчаваната от нас вече два месеца тревога от поведението на партиите ГЕРБ и ВМРО в Общинския съвет. Очевидно е, че ГЕРБ трудно преглъщат рекордната за страната изборна загуба – 62,37% по-нисък резултат на кандидата им за кмет от кандидата на БСП и над 5% по-малко доверие към представителите им в Общинския съвет в сравнение с подкрепата в общината за партията им на последните парламентарни избори. Тази изборна загуба те решиха да компенсират с подмяна на вота, като излъчат свой председател на Общинския съвет и формират поведение, което пречи на избрания с голямо доверие кмет да работи за общината ни.

ШИРОКО КОМЕНТИРАН в общината ни е начинът, по който председателят на Общинския съвет Петко Пенков получи подкрепата за нов мандат, „мотивирайки“ общински съветници да гласуват за него. Странно е как ВМРО, което шумно прогласи в предизборната кампания подкрепа за Донка Михайлова, веднага след изборите, без всякакво обяснение, се присламчи към ГЕРБ. Като награда ВМРО получи подкрепа уличеният в тежки нарушения Румен Райков да представлява Община Троян в Областния съвет за развитие. Така г-н Райков вече ще представлява всеки един от нас.

ПОСЛЕДВАХА процедурни хитрини, които възпрепятстваха изработването на нов Правилник на Общинския съвет, в който да бъдат прецизирани задълженията на председателя. Странно беше предложението на г-н Пенков да бъде избран и негов заместник от ГЕРБ, заедно с такъв от БСП, предложение, което той се наложи неловко да изтегли. Г-н Пенков почти се самоопредели за представител на Общинскиs съвет в Националното сдружение на общините, в което за целия предшестващ мандат той не направи абсолютно нищо за общината ни и за общините в страната. Предложението представителите на Общината, включително и кметът, да се отчитат пред Общинския съвет за дейността си, се подмина с мълчание.
        
ОСНОВНА ОТГОВОРНОСТ на председателя на Общинския съвет е да работи за развитието на общината ни. Време е колегите от ГЕРБ да преглътнат изборната си загуба и да започнат да работят за Троян и селата. Ако не са в състояние да го направят –  поне да не пречат. Пред община Троян стоят важни предизвикателства за 2024 г., а те изискват единодействие и общи усилия за развитието й. Избрани сме за това. А нашите съграждани ни оценяват по свършеното.

От групата на общинските съветници на БСП Троян
 
Виж още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |