Грейна троянската Коледна елха

* Запалиха я кметът Михайлова и 4-класникът математик Светослав Вачев * Най-важният гост скочи от… небето, кръстихме го Дядо Коледа Алпиниста * Къде е красивата Снежанка? * Малка публика, но голямо настроение
Празнично
И ТАЗИ година Дядо Коледа уважи троянските малчугани и всички троянци и пристигна авансово, преди Коледа, за запалването на коледните светлини и Коледната елха на площада (5 декември). Добрият старец други години идваше с коледомобила си, миналата година се появи „по рокерски“ на грамадна жълта моторетка, а сега направо скочи на площада от… небето. По-точно – по алпинистки се спусна с въже от покрива на Общината и събра очите на малки и големи.

НЯКОИ
се питаха защо Рудолф и другите елени от летящия му впряг не го докараха на място, имаше догадка, че е нямало къде да кацнат – макар този път групата на посрещачите, за разлика от други пъти, когато площадът се пукаше по шевовете от народ, да бе твърде рехава, което кой знае как се обяснява, но нищо от това, важното е, че настроението си бе тук и бе същото, истинско предколедно. Други имаха други обяснения, например че изпратените с мисията да „подгряват“ събитието джуджета Джу и Джак много кряскат и не са особено смешни и еленчетата отказали да кацнат при тях. Трети се чудеха къде е красивата Снежанка, която обичайно придружаваше Стареца при троянските му гостувания…

НЯМА съмнение обаче, че тазгодишното появяване на Дядо Коледа, сдобил се с прякора Алпиниста, ще се помни (тръгнаха слухове, че не бил истинският Дядо Коледа, а дубльор, Минко Банчев от славния троянски отряд на Планинската спасителна служба, но ние не им вярваме – бел. ред.). Дядо Коледа Алпиниста не носеше авансово подаръци, явно тази работа, както си му е редът, ще се случи по Коледа, но пък хубавите му и дълбоки думи зарадваха всички. „Всички искрици от Коледната елха са светлини на нечия надежда. Искреният и чист дух е който прави вълшебствата на Коледа възможни. Истински важните неща са любовта и топлината и грижата за другити“, бяха посланията на Стареца.

ДРУГИЯТ важен момент, всъщност главният момент, бе запалването на коледните светлини и Коледната елха. Честта се падна на градоначалника Донка Михайлова, а тя, каквато е традицията, си бе избрала неслучаен помощник – този път 4-класникът математик от троянското СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Светослав Вачев. Спазена бе и друга традиция – г-жа Михайлова обяви коледната дарителска акция „Подари на непознат“, родила се по нейна инициатива и вече осма поредна година радваща нуждаещи се троянски деца и възрастни и доказваща, че троянците сме добри, състрадателни и щедри хора. 
 
„В ОЧАКВАНЕ сме на най-хубавите и най-светли дни в годината. С надежда за повече светлина в домовете си, повече светлина по пътя, който ни предстои да извървим през настоящата година. Нека сбъднем тези мечти!“, се чу в кметското приветствие секунди преди троянската Коледна елха да грейне. Да не пропуснем и пищната заря, хубава беше.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |