Лицето Иван Гешев не си отива: Какво ни чака още от отровния модел?

 * Гешев освободен! Крайно време беше. „Гешев е позор! Оставка и затвор“, е лозунг още от момента на неговото поставяне на поста главен прокурор. Върхушката го разбра три години след гражданите. Което навежда на някои мисли, различни от очакваното задоволство в много среди.

 
Огнян Стефанов
Горещата тема
 Взето назаем
Авторът е Огнян Стефанов – големият български журналист, който никога не се е плашил да казва, че „царят е гол“ и който заради перото си бе пребит и почти убит с чукове на улицата в София през 2009 г. И този път г-н Стефанов не се плаши да извика високо, че „царят е гол“, и не само да извика, а и да обясни – директно, без никакво усукване, безкомпромисно, с имена и факти, неоткъслечно и в дълбочина, сглобявайки цялата грозна картина. С други думи – да бие камбаната, че задкулисието, което ни е сграбчило от десетилетия, пак се опитва да ни изиграе. И че може да се окаже, че подмяната на Гешев и светкавичният избор на доскорошната му „половинка“ Сарафов не е промяна, а прегрупиране (на задкулисието), там някъде в пренареждането на пъзела е и доскорошният им ментор и събрат Цацаров. Дали е прав. Дали задкулисието пак ни ях(н)а. Вие кажете. Дано не е, а дано… Препечатваме текста от сайта „Фрог Нюз“ (www.frognews.bg). Т21
ЧУВАТ СЕ всякакви коментари и анализи, но нещо много важно се забравя или се премълчава. Гешев продължи насаждането на постсъветския мафиотски модел в прокуратурата, като част от постсъветския мафиотско-олигархичен модел на управление на страната. Доказателство за това е сключеният през 2017 г. договор между Сотир Цацаров и генералния прокурор на Русия Юри Чайка български обвинители да се обучават в академията на руската прокуратура. При положение, че Русия е водеща в корупцията и на 81-во място по върховенство на закона от 102 изследвани държави.

Гешев и Цацаров
ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ са ярки представители на въпросния мракобесен модел. А той е мракобесен, защото процъфтавя във взаимни зависимости с останалите власти, най-вече с изпълнителната. Което позволява формално демократичното управление да се превърне в еднолично с елементи на диктатура. Установено е върховенство на корупцията. Самата прокуратурата се превръща в инструмент на властта за репресии, натиск, рекет, шантаж, заплахи и пр. Господ, когото Гешев и неговия ментор до онзи ден – Борисов, обичат да споменават, да се кръстят и да се представят за негови избраници по българските земи, е само прикритие за действителните им помисли.

ЕДНА от големите несправедливости на този модел е преследването на инакомислещите и внушение, че интелигентните и образованите са виновни за проблемите на обществото и най-вече на обикновените хора. Прокуратурата със своето бездействие всъщност толерира и дори стимулира мръсните кампании срещу въпросната категория българи. Което води до продължаваща емиграция и изтичане на мозъци. Води и до тежък натиск от страна на руската пропаганда, която сее съмнения относно естествения евроатлантически избор на България.

ЧУХА СЕ гласове, че отстраняването на Гешев трябва да мине на втори план, защото на първи са наводненията и хорското нещастие в пострадалите райони и селища. Звучи логично, но всъщност прокуратурата има голяма роля за случващите се трагедии. Голяма част от 600-те милиона лева за ремонт на язовири и ремонт на такива са потънали в неизвестна посока. Първа предпоставка за бедствия.

МИЛИОНИ ПО ПРОГРАМИ за изчистване на реки, водоеми и горски масиви в населени и извън населени райони са откраднати. Това е обществена тайна. Ако прокуратурата беше си вършила съвестно работата, част от крадците щяха да отидат в затвора и част от водно-калния ад нямаше да се случи. Ако крадливи министри, висши чиновници, кметове и политици бяха санкционирани навреме, всички тези безобразия щяха да намалеят значително. Същото важи и за трагедиите по пътищата. Занижен контрол, подкупи, кражби на стотици милиони по линия на строителството на магистрали и ремонтите на пътища и улици са причина за катастрофи и нещастни случаи.

ВЧЕРА София отново бе наводнена, напълниха се подлези, в метрото потекоха като реки. Защото прокуратурата години наред не смее да пипне кметицата Фандъкова. Или пък е в комбина с нея – все едно. Ремонт на ремонтите вече е традиция, но Гешев и Цацаров преди това не виждаха нищо. Резултатът е очевиден, грозен и „осигурява“ на столичани некомфортен, най-меко казано, живот. Това важи за много други селища в страната. Прибавете незаконните строителства, проблемите с детските градини, отвратителното състояние на голяма част от улиците, съпроводени с грандиозна корупция. Получава се отврат.

ДНЕС ПРОТЕСТИРАЩИ близки на загинали по пътища и улици, както и експерти изтъкват като слабост липсата на червени и жълти пешеходни пътеки, които се виждали отдалеч. И никой не споменава Сотир Цацаров, който лично разпореди да бъдат заличени цветните пътеки и да останат само белите, които се изтъркват за нула време. Цацаров каза, че така било по закон и той лично щял да следи за изпълнението в срок. Но не казваше нищо, нито Висшия съдебен съвет за участието му в онази срамна среща в ЦУМ в кабинета на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, когато той се държал заплашително към третия участник – бизнесмена Сашо Дончев. Нито Цацаров, нито Гешев си мръднаха пръста да проверят как стоят нещата с прехвърлянето на милиони и акции на Пловдивския панаир, който в крайна сметка се оказа в прегръдката на същия Гергов…

ПЕНСИОНЕРИ и работещи непрекъснато се оплакват, че месечните им възнаграждения не стигат доникъде. В същото време по данни на Евростат в България годишно се открадват около 12-13 милиарда евро по линия на корупцията. Ако прокуратурата си изпълняваше задълженията, тези загуби можеше да се намалят поне наполовина. По изчисления на експерти това означава увеличение на пенсиите и заплатите с 30-40%.

ПРОКУРАТУРАТА се опитва да фокусира общественото внимание върху бикините на онази красавица в Барселона и върху това, че Борисов бил отказал да му се изследва ДНК за бащинство. Проблемът обаче е в прането на пари, а не в жълтениите от личния живот на участниците в скандала. По същият начин Гешев повече от две години ни баламосва с „коя е Мата Хари“, а не върху златните кюлчета и милиона евро в чекмеджето на бившия премиер. Списъкът е дълъг: фалитът на КТБ, кръгът „Осемте джуджета“, през който годишно са минавали от 400 до 600 милиона от рекет и шантаж според запознати, 3-те милиарда за Руски/Турски поток, който даде коз в ръцете на Путин да нападне вероломно Украйна и прочее.

БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ щеше да е много по-високо ниво, ако прокуратурата бе разследвала далаверите за милиарди с разпределението на фондове. Защото не е вярно,, че сме ощетени от ЕС, истината е, че милионите отиват към приближени до властта, а прокуратурата мълчи, получавайки своя дял. Прокуратурата отказва да разследва сметките и именията на висши магистрати и политици в чужбина.

ВЪОБЩЕ не е маловажен проблемът с лицето Иван Стоименов Гешев. Ако Гешев и Цацаров бяха работили според закона и в интерес на гражданите, същите граждани щяха да се радват на по-висок стандарт на живот. България и нейната природа щяха да изглеждат различно.  Пак благодарение на постсъветския прокурорски модел сме жертва на мутренско-олигархично овладяване на цели отрасли. Достатъчно е да споменем нагласените обществени поръчки и авансови изплащания на милиарди към определени фирми. И не е правилно да говорим за политически натиск, защото това би означавало да има несъгласие и съпротива. Реалността е друга: действията са били съгласувани, а целите общи. И нито една от тези цели не е съвпадала с обществения интерес. Сводник е задкулисието.

ГОЛЯМА ЗАБЛУДА е и, че щяло да се прекъсне влиянието на Гешев. Той ще отиде най-вероятно във Върховната апелативна прокуратура. Там вече е Цацаров. Там са и част от кадрите на закритата специализирана прокуратура. Това са все бивши техни подчинени, които дължат кариерата си на двамата. Ще продължат договорките, сделките, а вече и отмъщение спрямо определени хора, считани за виновни Цацаров да напусне КПКОНПИ, а Гешев стола на главен прокурор. Жаждата за отмъщение и реваншизъм ще е огромна.

ГЕШЕВ
си тръгва, но отровното му наследство ще убива още дълго време - ако не се предприеме радикално прочистване на системата. И повече да се обяснява на хората за какво зло става дума. А Гешев и Цацаров трябва да платят за това, което сториха на гражданите и държавата. Това би било истинска справедливост.
 
16 юни 2023 г.
Огнян Стефанов, www.frognews.bg

Още от и за същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |