Провали се конкурсът за управител на „Общински пазари“ ЕООД

* Единственият кандидат Валентин Дацов получи  обща оценка от 4 т. при изискване от минимум 4,5 т. и според регламента Общинският съвет трябва да прекрати процедурата * Таванът за заплатата на управителя на общинско дружество – 6,9 хил. лв.
Тема с продължение
Единственият кандидат Валентин Дацов не събра нужния минимум от 4,5 точки
ВАЛЕНТИН ДАЦОВ, единственият кандидат за управител на троянското общинско дружество „Общински пазари“ ЕООД, който на 21 април т. г. премина успешно първия кръг, предварителен подбор по документи, и бе допуснат до по-нататъшно участие в конкурса за управител (виж „Валентин Дацов е единственият кандидат за „Общински пазари“ – бел. ред.), получи обща оценка от 4 точки (добро представяне, максимумът е 6 т.) на следващите два етапа, провели се на 27 април. А именно – представяне на концепция за управление на дружеството през следващия 3-годишен период и събеседване с кандидата (по концепцията, нормативната уредба, касаеща дейността на тези дружества, проверка на деловите и управленски качества).

ОЦЕНКАТА от 4 т. обаче не е достатъчна, тъй като според чл. 34, ал. 3 на общинската Наредба №3 за реда за упражняване правата на Община Троян в публичните предприятия и търговските дружества с общинско участие в капитала, в граждански дружества и сдруженията с нестопанска цел (приета на 27 януари 2022 г.) минималната оценка за избор е 4,50 т. В този случай наредбата изисква Общинският съвет, който е принципал на общинските дружества, да анулира/прекрати конкурса и избере нов временно изпълняващ длъжността, а след това да обяви нов конкурс за управител. „Общински пазари“ ЕООД стопанисва основните търговски средища в Троян – трите пазара (Малкия, Централния и в жк „Лъгът“) и базата (складове за търговия на едро и дребно) на бившето стоково тържище.

Т21

Генадий Маринов
Бележка на редактора

Кое засилва апетита и изостря интересите

ПОДОБНА ситуация се получи при избора на нов управител (поради изтичане на мандата) на най-важното общинско дружество, водния доставчик в община Троян „ВиК Стенето“ ЕООД. Единственият кандидат – дългогодишният управител инж. Тонимир Гечев, получи по-ниска оценка от 4,5 т. и Общинският съвет в началото на м. януари 2020 г. прекрати процедурата (виж „Конкурсът за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД се провали“ – бел. ред.). Но инж. Гечев оспори по съдебен път оценката на комисията и научихме, че е спечелил делото. Междувременно самият той бе назначен за временно изпълняващ длъжността, каквато е ситуацията и в момента, а нов конкурс за управител още не е обявен. Сходно бе и на миналогодишния, 2021 г., конкурс за управител на общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак“ ЕООД, когато двама от кандидатите не преминаха първия кръг, единственият допуснат пък получи ниска оценка и конкурсът бе анулиран (виж „Конкурсът за управител на НИХЗИ - Орешак се провали“ – бел. ред.); на обявения нов конкурс бе избрана Иванка Джабраилова (виж „Иванка Джабраилова спечели конкурса за управител на НИХЗИ“ – бел. ред.). Не се случи от първия път и изборът на управител на новоучреденото в началото на 2021 г. общинско дружество „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД (което е обща собственост на Община Троян -90% от капитала, и Община Априлци – 10%). Първият конкурс за управител не даде резултат, тъй като единственият кандидат не премина първия кръг – предварителния подбор по документи (виж „Конкурсът за управител на „Хемус ресурс“ се провали“ – бел. ред.). Стигна се до втори конкурс, на който се явиха четирима кандидати, двама отпаднаха на първия кръг, а от останалите двама бе излъчен победител – Пламен Бойновски (виж „Пламен Бойновски спечели конкурса за управител на „Хемус ресурс“ – бел. ред.).

ПРИПОМНЯМЕ, че управителите на троянските общински дружества („ВиК Стенето“ ЕООД, „Общински пазири“ ЕООД, „Комунални услуги - Троян“ ЕООД, „НИХЗИ - Орешак“ ЕООД, „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД) получават твърде добри възнаграждения, което безспорно засилва апетита и изостря интереси. Тези възнаграждения са определени със споменатата Наредба №3 (чл. 40) и се определят по пет основни критерия (активи на дружеството, брой на персонала, рентабилност на приходите, подобряване/влошаване на финансовите резултати, задължения на дружеството) и получени т. нар. бални единици, равняващи се на 70% от минималната месечна заплата за страната. Максималният бал е 14, което при сегашното ниво на минимална работна заплата от 710 лв. означава таван на заплата на управителя от 6,9 хил. лв. Едно уточнение – общинската болница „МБАЛ - Троян“ ЕООД също е общинско (със 100% капитал на общината) дружество, но там регламентацията за възнаграждението на управителя е по-различна, урежда от чл. 40, ал. 6 на Наредба №3 и таванът е 12 минимални заплати за страната, т. е. 8,5 хил. лв.
 
ИМА И още нещо – знае се, че общинските дружества са важен инструмент за реализиране на местни управленски политики, т. е. политически инструмент: както като източник на ресурси и възможност за прокарване на управленски идеи, така и в т. нар. социален и кадрови план, осигуряващ влияние и поддръжка. Което донякъде обяснява дългогодишните битки за контрол над троянските общински дружества между местната изпълнителна власт (кмета) и местния парламент (Общинския съвет), преминали през много перипетии и продължаващи и днес.
 
Генадий Маринов

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |