Изложба за българското Опълчение

* Авторът й е майор д-р Дочо Николов, ще бъдат представени опълченските униформи, въоръжение, символи и награди, както и опълченци от Троян и района; откриването – 4 май, 17:00 ч.
Предстоящо
ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ на 145-годишнината от създаването на българското Опълчение – което има своя сериозен принос за Освобождението на България и винаги е било и ще бъде извор на национална гордост и самочувствие – в Троян ще бъде открита изложбата „Моят град, град на герои и опълченци“. Инициативата и финансирането са на Министерство на отбраната (Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“), а автор – майор д-р Дочо Николов от троянското поделение, член на дружество „Традиция“. Партньори са Военен клуб – Троян, Регионалния клон на „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево), Музеят на занаятите и Община Троян. Откриването е на 4 май, сряда, от 17:00 ч., мястото – пред паметника на ген. Карцов на централния троянски площад.

КАКВО ще може да се види в изложбата? На осем табла, чрез снимков материал и текст, ще бъдат показани униформите, въоръжението, символите и наградите на българските опълченци. Специално място е отделено за представяне на опълченци от Троян и околията. При подготовката са използвани материали от архива на Музея на занаятите, лични архиви на членове на „Традиция“ и наследници на опълченци, интернет ресурси, както и рисунки от книгата на Венцислав Чаков „Униформи, въоръжение и снаряжение на българските доброволци в Руско-турската война, 1877-1878 г.“. Експозицията е подвижна и занапред ще участва в самостоятелни пътуващи изложби в училищата и читалищата на общините Троян и Априлци, общи изложби на дружество „Традиция“ из страната, гостуващи изложби във военни клубове и читалища.

Т21, по информация на майор д-р Дочо Николов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |