Подпалиха контейнер до Дрянската чешма на пъпа на Троян

* Гледката бе грозна, сякаш сме във война * Известен троянски лекар: „Имал съм и други поводи да ме е срам, че съм от Троян, сега изпитах същото. Що за човек трябва да извърши тази простотия в центъра на града ни?!“
Предизвикано
Гледката на изгорелия контейнер и наоколо, Троян, центъра, 1 май
НЕДЕЛЯ, 1 май, слънчево, светло, зелено, красиво. Троян препълнен с гости/туристи отблизо и далеч. И едно телефонно обаждане в чудесната неделна троянска сутрин, от известен троянски лекар – гневно и едновременно тъжно. „Имал съм и други поводи да ме е срам, че съм от Троян, сега изпитах същото. Що за човек трябва да извърши тази простотия в центъра на града ни?! Нямам думи, моля ви, дайте му гласност, та дано на този, а и на всички ни ни светне нещо в главите. Срам ме е, казвам ви!“, сподели ни докторът.

За търсещите оправдание на подпалвача – контейнерът за горими отпадъци е празен и в съседство
РАЗБИРА СЕ, откликнахме и отидохме на място. Ставаше дума за един подпален и изгорял до шушка контейнер за битови отпадъци (от новите пластмасови, тип „Бобър“, каквито в периода 2019/21 г. бяха поставени в цялата община, общо над 350 броя, единичната цена тогава 405 лв., сега със сигурност е по-висока – бел. ред.). Досами Дрянската чешма, един от знаците на Троян, на метри от най-натоварената градска улица и от централния градски площад, в подстъпите към троянската църква „Св. Параскева-Петка“, до зелена градинка с детска площадка и двора на най-старото троянско училище. Грозна гледка, сякаш сме във война. Горящият контейнер явно бе подпалил и по-едрите отпадъци, струпани до него и картинката бе станала още по-грозна и печална. В съседство пък бе металният контейнер за горими отпадъци, казваме го, в случай че се търси оправдание и допуснем, че работата е станала неволно, понеже някой не е имал къде да си изхвърли пепелта от печката. А наоколо бе пълно с народ, млади хора, сватбари, от църквата слизаха други…

МНОГО пъти сме се питали кой ги върши тези троянски лайнарщини – случаят не е единичен, писали сме и ние (виж „Галфоните, дето я вършат тази работа, трябва да бъдат стреснати“ – бел. ред.). И дали от простотия или с умисъл, напук, за съсипия, не само на материалното, но и на идеята за ред, за красота, за градска културност. Трудни въпроси, и при всички случаи с неприятни отговори.

Друга гледна точка – към пътя към храма
ИМА ЛИ решение, това е големият въпрос. Според нас – да. Ако обаче подобни случаи не остават в графата „какво да ги правим, случва се“, както досега, а полиция, прокуратура, съответните общински служби, съд плюс всички нас, защото без всички нас и категоричната обществена санкция органите „увисват“,  приемем нещата насериозно. И въпросните съсипители и лайнари бъдат наказани – ефективно, несимволично, бързо и с подобаващата строгост. Защо това е задължително, вече казахме – защото те рушат не само материалното, което никак не е маловажно, но по-важното, съсипват идеята за ред, красота, градска културност, съсипват чипа в главите ни. Ще се случи ли, дано.

Т21
Бележка на редактора
 
Пак опира до онова в главите ни
 
Дрянската чешма
Подпаленият пластмасов контейнер за смет до Дрянската чешма и последвалата грозна гледка ме наведе на друга неприятна мисъл. За самата Дрянска чешма, една от емблемите на нашия град, част от троянската биография. Тази чешма на пъпа на Троян от години е в окаяно състояние, в подобно състояние е и в момента. И се питам – толкова ли е трудно това знаково троянско нещо да се потегне и да добие някакъв по-приемлив вид. И една табелчица с кратичък разказ за чешмата да му се сложи, не е трудно, струва ми се няма да е и скъпо, и ще е интересно. Но опира пак до онова в главите ни – чипа.

Генадий Маринов

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Май пак опираме до управленческата немощ ВЪПРЕКИ И ПРЕДИШНИ ПИСАНИЯ.Може много неща да се променят ,но не и с този общински манталитет.То и за чешмата на Мондешкото може да се обърне нужното внимание,НО!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |