От благоприличие ще използвам твърде мекото определение „шибани идиоти“

* „На места пътят е широк над 6 метра, с вид на заготовка за магистрала - при всеки шум от двигател очаквах да се пръкне премиерската джипка, тръгнала на инспекция...“

На билото на Троянския Балкан?!
Тема с продължение
Читателите ни пишат
В края на м. юли т. г. публикувахме гневно читателско писмо – на столичанина планинар и голям почитател на Троянския Балкан Крум Аспарухов – срещу, както авторът я определи, перверзията с изкараните на билото багери, за да се рехабилитира/ разширява пътят от Беклемето (Арката на свободата) до хижа „Дерменка“ (виж „Багери ровят билото на Балкана“ – бел. ред.); и всичко това се вършеше по спечелен от дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ европроект за „възстановяване и опазване на природните местообитания и видове“ в парка. Последва писмен отговор от НП „Централен Балкан“ (виж Дирекцията на парка възложи ремонта на пътя до хижа „Дерменка“ – бел. ред.), в който ни бе обяснено, че пътят от Беклемето до х. „Дерменка“ е сред „антропогенно натоварените“ в парка и ще поеме движението на МПС-тата, които иначе навлизали в обходни трасета и увреждали природните местообитания, а случващото се било в името на битката с ерозията. Във връзка с гръмналия скандал двама депутати от нашия избирателен район – съгражданката ни д-р Валя Александрова и ловчалията Милко Недялков, отправиха официално питане до министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро – който в отговора си дословно преповтори становището на бенефициента по проекта НП „Централен Балкан“ (виж Ревизоро отговори на Александрова и Недялков за багерите на Беклемето – бел. ред.).

Сега получихме поредно читателско писмо по темата – на софийския троянец и наш приятел Николай Колев, който се разходил наскоро със съпругата си във въпросния участък. Кратко, с богат документален снимков материал и също много гневно писмо. Г-н Колев се възмущава от широчината и мащаба на новия път „с вид на заготовка за магистрала“ и е категоричен, че аргументацията на инвеститора е „пълна глупост или по-скоро нагъл претекст“.
Т21 

Част от тежката техника, качена на билото да прави пътя от Беклемето до х. „Дерменка“
ЗДРАВЕЙТЕ, „Троян 21“! Скорошната ми разходка до х. „Дерменка“ успя да възмути дори антибаирбудалист като мен – с контраста между типичните планински красоти и появилите се недотам планински некрасоти. Затова реших да споделя, тъй като темата не ви е чужда. Мисля, че прикачените снимки са достатъчна красноречива илюстрация какво имам предвид, но не мога да си спестя и коментар.

Широк над 6 метра
„Тези дейности за мен не са рехабилитация на планински път...
НА МЕСТА пътят е широк над 6 метра, с вид на заготовка за магистрала – при всеки шум от двигател очаквах да се пръкне премиерската джипка, тръгнала на инспекция... Тези дейности за мен не са рехабилитация на планински път („нерехабилитирана“ част от който се вижда на една от снимките).

Друг фрагмент от „рехабилитацията
И още една достатъчно красноречива снимка какво се случва на билото на Троянския Балкан
Носталгична гледка по един все още „нерехабилитиран“ участък
А МОТИВИТЕ на инвеститора, буквално и сляпо потвърдени от министъра на околната среда и водите след подадените сигнали, че заради лошия път МПС-тата изравяли околните територии, намирам за пълна глупост или по-скоро за нагъл претекст. Следите от гуми обикновено са перпендикулярни на пътя, право към върховете на прилежащите възвишения и мисля, че всички са наясно защо - ATV-тата и джипките се качват в планината (незаконно) именно за да карат ИЗВЪН пътищата. И строителството на този път само ще поощри още такива (от благоприличие ще използвам твърде мекото определение „шибани идиоти“) да се качват да ровят. Сигурно не се чувстват достатъчно мъже, ако не спрат кална джипка в центъра на Троян?! Това вече е национален проблем, както се вижда и в Рила, Странджа и дори на Къпинчо около/след Резиденцията (ще добавим – и на Турлата, кажи-речи в центъра на Троян – бел. ред.).

29 август 2020 г., Троян
Поздрави: Николай Колев
Снимки: авторът

Още по темата:

1 Коментара:

Дили каза...

Какво е това безумие !!!???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |