Тази политическа измислица е премахната на 6 септември 1885 г.!

* Защо точно княжеството е „България”, а българите на юг от Стара планина са „ромеи”? Всичко е политика, география и... пак политика!

майор Дочо Николов
Съединението

Една статия на съгражданина ни майор Дочо Николов (печатана за пръв път в рубриката на Т21 „10-те реда на „Традиция”, 2016 г.), която хвърля допълнителна светлина върху великия български акт на Съединението на Княжество България с Източна Румелия от 1885 г.

КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ и Източна Румелия. Всеки знае значението на тези думи за нас българите, но не всеки се замисля над смисъла им. Защо точно княжеството е „България”, а българите на юг от Стара планина са „ромеи”? Всичко е политика, география и ... пак политика!

Карта, на която земите на юг от Стара планина са изписани като Rumelia
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ основно, но и балканските държави, не желаят по никакъв начин да се създаде една голяма българска държава и това разделение вследствие на Берлинския конгрес е практическото приложение на тяхната политика. Самото име „България” трябва да се премахне от новата васална територия, останала под османска власт. Да се покаже, че там живеят много и различни народности, под централната власт на султана и българите са само малка част от цялата разнородна маса, нищо повече. Така би трябвало да се попречи на бъдещото разрастване на Царството на българите на юг от Балкана.

НО ЗАЩО точно Източна Румелия, а не някакво друго име?! Тук вече идва използването на историческите факти и картографията като наука, но с антибългарски цели. След разделянето на Римската империя, условно на Източна и Западна, Източната със столица Византион (по-късно Константинопол) през различните периоди от своето развитие е била наричана Византия и Ромелия. По време на османското владеене на Балканския полуостров цялата територия, обхващаща днешните земи на България, Гърция, Сърбия и Македония, тоест земите на бившата Ромелия (Византия), са били наричани от османската административна власт – Ромелия, което в годините преминава в Румелия. Така с избора на това наименование - Източна Румелия -  се заличават българите като основен етнос на тази територия; като се изтъква административната свързаност и историческа наследственост на територията с Османската империя.

АКО СЕ РАЗГЛЕДАТ картите от периода, в който българската държава не съществува и цялата нейна територия е владение на османската империя, ще се види, че западните картографи изобразяват територията на север от Стара планина като BULGARI, а на юг – RUMELIA или ROMANIA. Така, в западните картографски представи, българите остават да съществуват, макар и без държава, като компактно етническо население, а Румелия е територията на юг от Балкана, останала като „наследството” от Великата Римска империя и като тогавашна реално съществуваща османска провинция. Наименование, имащо само и единствено историческа и административна, но не и национална или културно-религиозна стойност.

Съединението на България, 6 септември 1885 г.
НЕЗАВИСИМО от това, Великобритания използва Източна Румелия за избор на име на новосъздадената васална османска територия, като така избягва отъждествяването на тази територия с българите, живеещи в нея и подпомага едни бъдещи османски претенции към тези земи и население. Тази политическа измислица е премахната на 6 септември 1885 г.!

Дочо Николов

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |